Komoly segítséget kapnak a magyar gazdák: ezzel most sokat nyerhetnek

Komoly segítséget kapnak a magyar gazdák: ezzel most sokat nyerhetnek

agrarszektor.hu
A magyar agrártámogatások a jövőben is kiszámíthatóak lesznek, és támaszt nyújtanak a gazdáknak a nehezebb gazdasági körülmények között is - mondta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A miniszter kiemelte, látszik a világban zajló folyamatokból, hogy ez az év sem lesz könnyű a mezőgazdaságban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben a történelmi aszály pusztítása mellett megjelentek az orosz-ukrán háborúra válaszul adott brüsszeli szankciók következményei a magas energia- és műtrágya árak, a nehezedő finanszírozási környezet formájában. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárkormányzat ismeri és tisztában van a gazdálkodók problémáival, de közösen meg lehet küzdeni a nehézségekkel. Nagy István szerint minden kihívás ellenére különösen kiemelkedő eredmény, hogy a magyar mezőgazdaság tavaly is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben nőni tudott az agrárexport is.

A 2022-es év nagy sikere, hogy november 7-én az Európai Bizottság elfogadta a Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét, amely történelmi lehetőséget jelent a magyar vidék és agrárium számára. A 2027-ig tartó időszakban Magyarországnak járó uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról kedvező megállapodás született, az uniós források a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára. Hozzátette, az elkövetkezendő agrártámogatási ciklus költségvetése, a felhasználható források nagysága összesen 14,7 milliárd euró.

A mostani nehezebb időszak utáni fejlődés, a jövő szempontjából fontosak a Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósult vagy még folyamatban lévő fejlesztések, amelyek hatékonyabbá és ellenállóbbá teszik a gazdaságokat a termelési nehézségek kezelésében, hangsúlyozta Nagy István. Példaként említette, hogy a Vidékfejlesztési Program forrásaiból csak a tavalyi évben mintegy 400 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2023-as év első hónapjainak legfontosabb gazdálkodási feladata az új agrártámogatási rendszer feltételeinek megismerése és alkalmazása. Fontos, hogy a gazdák felkészüljenek az egységes kérelem tavaszi benyújtására, ebben segíti őket a szaktárca. Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetői, szakemberei már 2022 végétől szerte az országban tájékoztató fórumokat tartanak ennek érdekében, a roadshow idén is folytatódik. Ezeken átfogóan bemutatják a KAP Stratégia Terv alapvetéseit, a támogatások igénybevételének legfőbb kritériumait és a legfontosabb teendőket. Ezen felül készül egy külön, agrártámogatásokról szóló honlap, melyen minden információ elérhető lesz, tette hozzá Nagy István.

Fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a magyar Stratégiai Tervnek központi és átfogó célját képezik a kis- és közepes gazdaságok és továbberősítésük. Ezt jelzi az újraelosztó támogatás bevezetése, az általuk megvalósítandó kisebb léptékű fejlesztések külön támogatása, illetve a termelői együttműködések erősebb ösztönzése. A gazdák 2023-ban is számíthatnak a magyar kormányra, közösen vesszük fel a küzdelmet a termelési költségek elszabadulásával és a piaci bizonytalanságokkal - hangsúlyozta az agrártárca vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?