Fontos részletek derültek ki az agrártámogatásokról: ez minden gazdát érint

Fontos részletek derültek ki az agrártámogatásokról: ez minden gazdát érint

agrarszektor.hu
Több fontos változás is várható 2023-ban az egységes kérelmekkel kapcsolatban, az egyik ilyen, hogy kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás egészen a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések és kifogások benyújtásáig - mondta el Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Hozzátette, emellett előzetesen be kell jelenteni a 2023-ban tervezett másodvetéseket is. Az egységes kérelmek benyújtásának elektronikus beadó felülete várhatóan 2023 áprilisában fog megnyílni, idén szeptember-30-ig lesz mód szankciómentesen pontosítani azokat. A MobilGazda alkalmazással kapcsolatban az elnökhelyettes közölte, habár gyelőre nem, de 2025-től kezdődően a fotó készítése kötelező lesz a gazdálkodók számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2022-es év eredményeiről el lehet mondani, hogy minden idők legnagyobb agrártámogatását tudtuk a gazdálkodóknak kifizetni, ez meghaladta az 1000 milliárd forintot, és idén március közepére is elértük már a 217 milliárd forintot. A kifizetéseket négy részre lehet osztani, a Vidékfejlesztési Program támogatásai egyre nagyobb szerepet kapnak, lassan el fogják érni a közvetlen támogatások szintjét is

- közölte a Portfolio Agrárium 2023 konferenciát Detre Miklós. Kiemelte, az előlegfizetésről el kell mondani, hogy a legtöbb tagállamban vagy nincs, vagy csak néhány jogcímen, Magyarországon ezzel szemben 12 jogcímben van előlegfizetés. Hangsúlyozta 2023-ban 2,5-3 hónappal a határidő előtt teljesíteni fogják a kifizetéseket. 

A szakember beszélt arról is, hogy 2022-ben összesen 113 milliárd forintot fizettek ki a bepiaci intézkedések és nemzetközi támogatások címén. A kárenyhítési kérelmeket november 1-től november 30-ig lehetett beadni, több, mint 30.800 kérelem érkezett a Kincstárhoz, 28.300 darab kapott pozitív elbírálást, a kifizetések március 31-ig fognak megtörténni. 

Egységes támogatási kérelmek

Az egységes kérelmek benyújtásának elektronikus beadó felülete várhatóan 2023 áprilisában fog megnyílni, idén szeptember-30-ig lesz mód szankciómentesen pontosítani azokat. A szakember elmondta, lesz néhány fontos változás 2023-ban az egységes kérelmekkel kapcsolatban, az egyik ilyen, hogy az egységes kérelmek és a jogcímek esetén kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig. Emellett a 2023-ban tervezett másodvetéseket előzetesen bekell jelenteni, és 2023 január 1-től kezdődően felhasználásra kerülnek az Európai Ügynökség által finanszírozott a Sentinel műholdcsalád által készített nagyfelbontású műhold felvételek is. Szintén változás, hogy a szarvasmarha, juh, kecske állatlétszám alapú támgaotsáok estén a tagállami hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az egységesk kérelem az aktuáéis ENAR adatbázis alapján megszemélyesítésre kerüljön a potenciálisan támgoatható állat-egyedek adataival.

A Vidékfejlesztési Program kapcsán Detre Miklós közölte, a VP irányító hatósága összesen 106 felhívást jelentetett meg, ebből 70 intézkedés beruházási típusú. A beruházási típusú támogatásoknál 2023-ban a tervezett kifizetés 350 milliárd forint.

MobilGazda

A MobilGazda a gazdálkodókat segíti a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében. Lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és geo-referált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületekről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületekről. Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstár szerverének. Egyelőre nem, de 2025-től kezdődően a fotó készítése kötelező lesz a gazdálkodók számára - hívta fel a figyelmet Detre Miklós. Hozzátette továbbá, hogy az alkalmazásban többek között ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciók is találhatók, emellett lehetővé teszi a mezőgazdasági parcellaadatok megtekintését, egyes elektronikus bizonylatok beküldését, valamint földterületmérési funkcióval is rendelkezik.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?