Itt vannak a kormány újabb intézkedései: ez vár a gazdákra Magyarországon

Itt vannak a kormány újabb intézkedései: ez vár a gazdákra Magyarországon

agrarszektor.hu
Nem légvárakat építünk. A kormány kiemelt célja az, hogy 2030-ig a történelmi mértékű forrásoknak köszönhetően a magyar agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön az évtized végére - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az előadása során ismertette, hogy mi vár a magyar gazdákra és a termelőkre az elkövetkezendő években. Továbbá kiderült az is, hogy milyen állapotok uralkodnak jelenleg az ágazatban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Sándor, a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián elmondta, hogy miután az Európai Bizottság elfogadta Magyarország európai uniós Közös Agrárpolitikával kapcsolatos Stratégiai Tervét, zöld utat kapott a magyar agrárium versenyképességének fokozását biztosító támogatáspolitika. Magyarország egyébként elsők között nyújtotta be a tervezetet, ami alapjaiban határozza meg az élelmiszeripar és a mezőgazdaság irányait.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos, hogy a fő szempontjaink érvényesülhessen. Régi álmunk, hogy a magyar mezőgazdaság elérje azt a megbecsülést, amelyet érdemel - és most úgy tűnik, hogy jó úton vagyunk efelé. Felértékelődik a munka és az ágazat szereplői is. A koronavírus-járvány után soha nem látott szárazság sújtotta Európát, utána pedig a szomszédunkban kitört a háború is, de a magyar agrárium így is talpon tudott maradni és megfelelően teljesített.

Fontos a kiszámíthatóság

Farkas Sándor kiemelte, törekedünk kell arra, hogy az uniós elvárások mellett a gazdálkodói igényeknek is megfeleljenek. Az egyre inkább változó világ miatt a tervezés során fókuszálni kell a kiszámíthatóságra. Hozzátette, a kormánynak elkötelezett célja, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttassa és megerősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, a vidéki térségek gazdaságát és közösségeit. Ennek érdekében az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz - a korábbiakhoz képest jelentősen megemelt - 80%-os hazai társfinanszírozást biztosít, amely az egész agráriumot és vidéket érintő fejlesztési program elindítását tette lehetővé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Történelmi forrás a magyar vidéknek is

Elengedhetetlen, hogy a vidéki területeken is modern technológiával, megfelelő szaktudással jó minőségű élelmiszereket állítsunk elő

- emelte ki Farkas Sándor.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kitért a történelmi támogatásokra is, a következő években már nem a Vidékfejlesztési Program határozza meg a vidékfejlesztési támogatási szabályokat, hanem a KAP Stratégiai Terv. 2023 és 2025 között a VP és a KAP Stratégiai Terv párhuzamosan működik majd egymás mellett. A vidékfejlesztési támogatások az alábbi pillérekre oszthatók fel:

Gazdaságfejlesztési beavatkozások: a gazdasági fejlődést szolgáló szakpolitikai célok elérésére a KAP II. pillér 51%-a fordítható. Ezen belül több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezése tervezett az élelmiszeripari ágazat számára, tehát továbbra is prioritás a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztése. 

Zöld beavatkozások: az európai uniós források vidékfejlesztési részének közel 75%-a környezeti- és klímacélokat támogat. A 80%-os nemzeti kiegészítő forrást is tartalmazó teljes borítéknak pedig mintegy 36%-a lesz zöld. A gazdaságfejlesztési természetű intézkedések sok esetben környezeti- és klímacélokat is szolgálnak, ennek megfelelően külön zöld beruházások is szerepelnek a tervben. Az Agro-ökológiai Programon túl továbbra is támogatott lesz a Natura 2000 erdő és gyepterületek fenntartása, az állati és növényi génmegőrzés, valamint az állatjóléti támogatások is folytatódnak. Az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodást támogató kifizetések is megmaradnak, a 2021-ben megismert emelt egységköltségekkel. Hangsúlyos marad az erdészeti ágazat fejlesztése is, hiszen fontos célkitűzésként tekintenek az erdőterületek növelésére és az erdők minőségének javítására.

Megújuló vidék beavatkozásai: a vidéki közösségek megszokott vidékfejlesztési támogatásai mellett kiemelt figyelem irányul a mezőgazdaságban a tudásátadás fejlesztésére, a generációváltásra és az egész élelmiszer-gazdaság vonatkozásában az innováció elősegítését szolgáló támogatásokra. A vidékfejlesztési támogatások várhatóan 2023 második felétől indulnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem légvárakat építünk. A kormány kiemelt célja az, hogy 2030-ig a történelmi mértékű forrásoknak köszönhetően a magyar agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön az évtized végére. Az évtized eleji csaknem 10 milliárd eurós kivitel pedig 2030-ig 15 milliárd euróra emelkedhet.

Biztató a tavasz

Farkas Sándor előadásában bizakodásra adott okot mind a termelőknek, mind a fogyasztóknak. Mint fogalmazott, biztató a tavaszi kép, a magyar agrárium a sok nehézség ellenére is talpon tudott maradni, a jelenlegi állapotok pedig jó termésre és termelésre adnak okot.

Optimistának kell lenni, 2023 a válságállóság és a válságkezelés tesztje is lesz, ez mindenkinek nagy kihívás lesz. Éppen ezért az ágazat minden szereplőjének szüksége lesz a tudására. Folyamatosan tanulni és alkalmazkodni kell.

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?