Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

MTI
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 77,1 millió euró (mintegy 29 milliárd forint) támogatást nyújtson mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben - tájékoztatott a bizottság kedden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brüsszeli közlemény szerint a magyar állami támogatási programot a márciusban elfogadott, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. A magyar állam a program keretében támogatott hitelek formájában nyújt segítséget, kedvezményezettenként legfeljebb egymilliárd forint értékben. Az intézkedés célja a támogatásra jogosult, a növekvő inflációval és a jelenlegi válság miatt megemelkedő gáz- és áramárakkal érintett kedvezményezettek likviditásának elősegítése - emlékeztettek a közleményben.

Az Európai Bizottság előzetesen megvizsgálta a programot, és megállapította, hogy megfelel az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételeknek. A feltételek szerint a kölcsönök lejárata nem haladhatja meg a 6 évet, a kölcsönök kamatai megfelelnek a meghatározott minimumszinteknek, a támogatás forgótőke-szükségletekre vonatkozik, és legkésőbb 2023. december 31-ig nyújtják.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program "a keretszabályban meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához". A brüsszeli testület az uniós állami támogatási szabályokat követve ennek alapján hagyta jóvá a programot - tájékoztattak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?