Indul a pályázati szezon: súlyos milliárdokról van szó

Indul a pályázati szezon: súlyos milliárdokról van szó

agrarszektor.hu
A 2024-es pályázati menetrendről, a támogatási feltételek kedvező változásairól, az utóbbi években az agráriumot sújtó nehézségekre választ jelentő, a növénytermesztésben követhető alkalmazkodási stratégiákról is szólt Feldman Zsolt a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár előadásában jelezte: 2024 februárjától megkezdődik a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között 2900 milliárd forint keretösszegű új agrár- és vidékfejlesztési támogatás pályázati meghirdetése. Az idei tervezett menetrendet az Agrárminisztérium megjelentette. Mindenkinek az az érdeke, hogy ezt a jelentős összeget minél hatékonyabban használják fel a gazdálkodók.

Feldman Zsolt említést tett arról, hogy a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgoznak azért, hogy kis és a nagyobb pályázóknak ne kelljen versenyezniük egymással. Emellett a bázislétszámtartási kötelezettség kikerült a támogatási feltételek közül, ez szintén jelentős segítség a gazdálkodóknak. Az agrártárca a pályázat nyerteseit további eszközökkel segíti, tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy például megteremtik a biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét.

Az államtitkár szólt a gazdálkodóktól elvárható alkalmazkodásról is.

A szántóföldi növénytermesztésben a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás, a technológiai fegyelem, vagy akár a kevéssé intenzív termesztési technológiák alkalmazása jelentheti az előrelépést.

A hagyományos termelési szerkezetben a prémium minőségű, egészséges, speciális fehérje- vagy rosttartalmú gabonák piacilag stabil pontot jelenthetnek. A széles körben jelenleg termesztett kultúrnövényeken kívüli alternatív szántóföldi kultúrák -  cirok, köles, olajlen, pillangós virágúak, szója, mák, rozs, tritikálé - termesztésbe vonása lehet egy válasz a felmerülő problémákra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?