ÁTK pályázat 2024: így találjunk milliókat legelőnkön buktatók nélkül!

ÁTK pályázat 2024: így találjunk milliókat legelőnkön buktatók nélkül! (x)

PR
Keserédesen, de az állattartóknál a lépéselőny két nehéz év után: az aszályban drágán betárazott takarmány, madárinfluenza és sertéspestis után az alacsony terményárak ugyanis végre faragnak a költségeken. A pillanatnyi könnyebbségben csábító lehet „rápihenni” a kihívásokra, azonban a gyakorlott gépértékesítők figyelmeztetnek: most kell megragadni a lehetőségeket. A projektenként 5 milliárdosra duzzadt 2024-es „Állattartó telepek korszerűsítése” pályázattal most olyan, pályázatokban ritkán elérhető gépekkel tehetjük a szélsőségekkel szemben ellenállóvá a gazdaságot, mint bálázók, zöldgépsorok, homlokrakodók vagy ISOBUS feloldókódok és szoftverek!

Legalábbis akkor, ha nem követjük el azokat a típushibákat, amelyekbe a legtöbben belebuktak az elmúlt években.

A New Holland mezőgazdasági gépek hivatalos márkakereskedői csapatából Teremi Béla, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és Bárány Balázs, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye gépértékesítőjével gyűjtöttük össze a kerülendő buktatókat és ideális gépeket a sikeres pályázatokhoz.

ÁTK pályázat 2024: a szélsőségek kivédéséhez kellenek a speciális zöldgépsorok, betakarítógépek, ISOBUS feloldókódok

Az állattartó telepeken saját gépparkkal a terményelőállítás még extrém időjárás mellett is költséghatékonyabb, alacsonyabb terményárak mellett pedig még mindig kisebb kiesés feletetni a jószággal a termést, mint veszteséggel túladni azon.

A 2024-es „Állattartó telepek korszerűsítése” pályázaton nem érdemes hezitálnia a termelőknek, Teremi Béla ugyanis hangsúlyozza:

  1. Más pályázatban nincs lehetőség ilyen speciális eszközök beszerzésére ekkora támogatással, az ÁTK források ráadásul csak kihagyásokkal nyílnak meg a gazdák előtt.
  2. A pályázat támogatási kerete is növekedett, egy projektre most akár 5 milliárd forint is jut, ráadásul a fiatal gazdák számára a támogatási arány 50% helyett most 65%-os!
  3. Nemcsak a géppark- és épületfejlesztés támogatható, hanem technológiák vásárlása, szoftverek, szabadalmak, licenszek, szerzői jogok és védjegyek beszerzése is. Ennek köszönhetően a gépeket nemcsak precíziós gazdálkodáshoz előkészítve, de valamennyi szükséges kiegészítővel, a munkát leegyszerűsítő ISOBUS feloldókóddal együtt vásárolhatjuk meg!

Milyen tipikus buktatókat kell elkerülni a nyertes ÁTK pályázatokhoz?

Bárány Balázs és Teremi Béla a legutóbbi 2022-es pályázati körben közel 60 gazdának segített beszerezni a pályázatba illeszthető 110 LE-s New Holland traktorokat és munkagépeket.

Elmondásuk szerint a tipikus buktatók országrésztől függetlenül azonosak.

  • Nem szabad könnyelműen kezelni a pályázati határidőket, itt ugyanis a csúszás azonnali kizárást von maga után! Vegyük figyelembe, hogy az árajánlatok, tervek összegyűjtése időt vesz igénybe, számoljunk ezzel a pályázat kapcsán.
  • A pályázatnál szigorúan veszik a formai követelményeket, ezért érdemes olyan partnert választani, aki gyakorlott, ismeri a helyi témában jártas pályázatírókat. Bárány Balázs itt kiemeli: az AGROTEC Magyarország Kft. értékesítőinél az az alapelv, hogy a gazdának egyetlen teendője legyen: tárcsázza a gépértékesítő számát!

„Sosem szabad kizárólag az anyagiakra koncentrálni, szem előtt kell tartani a gépek kihasználhatóságát, pontosan tudni kell, milyen eszközt hol lehet elszámolhatóvá tenni. Pályázatírók terén is megyei szinten komolyan vett szakemberekkel dolgozunk. A folyamat ugyanolyan kényelmes, mint a hagyományos gépvásárlás: átbeszéljük az igényeket, leülünk a pályázatíróval, majd legközelebb már csak át kell olvasnia, alá kell írnia azt a pályázati anyagot, amiből minden forintot kisajtoltunk, olyan gépekkel, amelyek maximálisan illeszkednek az üzemi technológiájához.”

  • Ügyelni kell arra is, hogy az ÁTK pályázatokra fenntartási időszak is vonatkozik. Az AGROTEC Magyarország Kft.-nél ehhez is adott minden feltétel, a teljes 5 éves időszakra.
  • Sose tévesszük szem elől, hogy a pályázat nem a jelen körülmények között valósul meg! Teremi Béla szerint a jelenben a gabonapiaci kilátások vagy a felvásárlási árak lehetnek borúsak, de az elbírálással, megvalósulással fél–két évvel előre érdemes reálisan tervezni a gazdának.

„Ne felejtsük, hogy hullámvölgyet hullámhegy követ mindig a piacon, egy nyertes ÁTK pályázattal akkorra lehet ott az új géppark, amikor az a legtöbb pluszt képes termelni. A tapasztalat az mutatja, hogy azok a gazdák jártak a legjobban, akik nem vártak ki, azonnal megvalósították a pályázatukat a beadás után. Az árfolyammozgások, áremelkedések miatt ez mindig kifizetődő volt.”

1., Roll-Belt hevederes New Holland bálázógépekkel gazdaságosan kerül a bendőbe fehérje és keményítő

Nem véletlenül talált gazdára már több mint 225 ezer New Holland hevederes bálázógép világszerte. A gépek ugyanis hiánytalanul ötvözik a tökéletes rendfelszedést és a gyors munkát, modell függvényében 80–150 cm vagy 80–180 cm-es hengeres bálákkal, mindezt 100%-os takarmánykontrollal.

„Ezekben a bálázógépekben az egységes bálákról és gazdaságos munkáról egy 2,3 m széles, 5 tengelyes rendfelszedő, 5 bálamozgatást végző henger és 4 darab végtelenített gumiheveder gondoskodik. A fülkéből minden gombnyomással állítható: bálatömörség, bálaátmérő, bálamag- és külső tömörség. A gépek igény szerint nedvességmérő rendszerrel, oltóanyag-bejuttató rendszerrel is szerelhetőek. Szemben a fix kamrás vagy a rúdláncos kivitelekkel, minden adott, hogy nagyobb nedvességtartalmú szálasanyagot, zöldtakarmányt bálázhassunk a géppel” – emeli ki Teremi Béla.

A partnerek visszajelzései szerint a szeletelőrotorral szerelt modellek ott is helytállnak, ahol szántóföldi fűfélékkel, gabonaszilázsokkal kísérleteznek.

Teljesítményükről: rendvastagságától függően óránként 60–70 bála.

A munkagépvezérlésen túl egy ISOBUS Class 3 szabványra képes erőgép a bálázást is leegyszerűsíti egy Roll-Belt bálázógéppel. A funkcióval ugyanis nem GPS alapon, hanem a rendek irányát követve halad majd a gép, a beprogramozott bálaátmérőt, bálatömörséget elérve megállítja a traktort, automatikusan nyitja a bálakamra ajtaját. Ennek köszönhetően a bálalehelyezés után elég előrenyomni a vezérlőkart, és a gépkapcsolat automatikusan folytatja a munkát. A nap végén így több bálánk lesz, miközben a tankban is több gázolaj maradt.

2., Pöttinger Novacat kaszakombináció: 2 teljes munkamenetet spórol a gazdának talajviszonyoktól függetlenül

A Pöttinger kínálatából ez a kaszakombináció verhetetlen, ha munkaerőigény- és költségcsökkentés a célunk a szálastakarmány-előállításban. A 3,5 m munkaszélességű hátsó Novacat 352 Crossflow kasza képes egy szabadalmaztatott csigás rendáthelyezővel a 3 méteres frontkasza rendjére áthelyezni a terményszőnyeget. A száradási idő után nem kell rendáthelyező, egyből jöhet a bálázógép! Az előnyökhöz tartozik, hogy az összesen így 6,5 méteres munkagép-kombináció önmagában kétszer akkora területen dolgozik egy menetben, mint a hagyományos kaszák, ráadásul a Novacat 301 Alpha motion frontkasza neve egyben egy speciális rugós csillapításra is utal: oldalirányban 16 fokos, lejtőn lefelé 12 fokos, felfelé 9 fokos dőlés korrigálására képes, 100%-os talajkövetés mellett.

3., New Holland T5 traktorok: az erőgép, ami jól választott homlokrakodóval az állattartó telepek svájci bicskája

A 99–140 LE-s tartományban elérhető T5 traktorok előnye, hogy a 110 LE-s kivitelben nemcsak bárhol üzemanyag-hatékonyan végzik a kaszálást, magabiztosan mozgatják a szálasanyagot, húzzák a bálázógépet, terményt taposnak, de a trágyakezeléstől vagy a szántóföldi feladatoktól sem riadnak meg. Átgondolt választással egy gazdaság minden az egyben gépe is lehet egy ilyen erőgép, ráadásul a felszereltségük is kiváló.

„Kérhetőek rugózott első híddal, kabinrugózással, a légkondicionált fülke az alapfelszereltség része, miközben a mechanikus és PowerShift sebességváltók mellett pár éve elérhető a fokozatmentes hajtáslánc is, ami leegyszerűsíti a gépkezelő dolgát. 3 pár kihelyezett hátsó hidraulikacsatlakozással gyártják őket, de mindegyik modell szerelhető frontkardánnal is”

– emeli ki Bárány Balázs.

Nagyobb testű testvére a szintén 110–140 Le-s T5 DC/AC széria teljesen automata (DSG) vagy fokozatmentes (AutoCommand) váltóval rendelhető.

A partnertapasztalatok szerint az anyagmozgatáson túl egy ilyen erőgép 4,5 méteres rövidtárcsával, akár 7 késes lazítóval vagy 4 méteres precíziós vetőgéppel is jól kombinálható.

A New Holland homlokrakodók esetében a traktorokkal 100%-ban kompatibilis megoldást a TL homlokrakodók – 300TL, 500TL és 900TL – kínálnak. Erényeik az egyszerű üzemeltethetőség és a robusztus kialakításnak köszönhető hosszú élettartam.

A gyári homlokrakodók főbb paraméterei:

  • A maximális emelési magasság 2,3–3,8 m között tér el modellenként.
  • Maximális emelési kapacitás: 653–3763 kg.

4., Okos Fliegl pótkocsikkal egyszerűbb a bálaszállítás

A Fliegl bálaszállító kocsikat ugyan szárnyakkal szerelik, de itt a feladatuk, hogy semmi ne emelkedjen fel a platóról. Az első-hátsó vagy modell függvényében akár oldalsó bálarácsok ugyanis körülményektől függetlenül biztonságosabbá, gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a munkát. A kéttengelyes platós ZPW szériában 18 tonnáig, a 3 tengelyes Fliegl DPW pótkocsikkal akár 24 tonnás össztömegig szállíthatunk. A 3-tengelyes kivitelnél a felszerelhető oldalsó szárnyakkal feszítő hevederekre sincs szükség. Az opcionális jobb és bal oldalszárnyak egymástól függetlenül 5 méteres magasságig nyithatóak, ezzel egyszerűsítve a feladatokat. A rögzítési szélesség a bála formájától függően 2,5–2,95 méter között van.

https://www.agrotec.hu/www.agrotec.hu/kapcsolatwww.agrotec.hu/gepertekesito-kereso 

Facebook, Youtube, Instagram

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?