Vizsgálják a Magyarországra szállított olasz sertéshúsokat

Vizsgálják a Magyarországra szállított olasz sertéshúsokat

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben három gazdaságban is kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát Olaszországban, Pavia tartományában. Az érintett állományokat az olasz hatóság felszámolta, a Nébih pedig haladéktalanul elrendelte a szükséges elővigyázatossági intézkedést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A járványkitörésben érintett Lombardia régió Olaszország egyik legnagyobb házisertés-állománnyal rendelkező területe - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az itt előállított sertéstermékeket világszerte, így Európában és Magyarországon is forgalmazzák.

Az ASP olaszországi megjelenését követően a magyar állategészségügyi hatóság azonnal megtette a helyzet indokolta elővigyázatossági lépéseket. A Nébih és a kormányhivatalok szakemberei jelenleg, a húsipari vállalkozók együttműködésével, felmérik az olasz kitörést megelőző 15 napos inkubációs időszakban az adott régióból Magyarországra beszállított termékeket, a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak. Kizárólag azok a termékek kerülhetnek az élelmiszerláncba, melyek garantáltan biztonságosak!

Az ASP vírusa emberre nem veszélyes, a házisertés-állományok fertőződése azonban rendkívül komoly gazdásági kárt okozhat. A Nébih felhívja a magyar állattartók, élelmiszerfeldolgozók- és kereskedők figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, amennyiben rendelkeznek sertést, sertéshúst vagy -húskészítményt beszállító észak-olasz kereskedelmi partnerekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?