Magyar megoldás forradalmasíthatja a zöldségtermesztést: a paprikánál már bevált

Magyar megoldás forradalmasíthatja a zöldségtermesztést: a paprikánál már bevált

A Bács-Kiskun megyei Bátyán él Szabó Péter paprikatermesztő, aki évekig küzdött az egyre szárazabbá váló időjárással, amíg nem talált egy olyan természetes megoldást, amivel drasztikusan csökkenthette a növénytermesztés során öntözésre felhasznált víz mennyiségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bátyai paprikatermesztő vulkanikus ásványokat kezdett keverni a talajba, ami megnövelte annak vízmegtartó képességét, írta meg a Reuters. Azóta évente csak kétszer-háromszor kellett megöntöznie a kiterjedt termőföldjeit, és azt is csak a legmelegebb hónapban, augusztusban, amikor a térségben semmiféle csapadék nem szokott hullani. Korábban a legszárazabb hónapokban Szabó Péternek 8-10 naponta kellett öntöznie a földjein. A termesztő azóta nemcsak a rendszeres öntözéssel, de a műtrágyahasználattal is felhagyott.

A szélsőséges időjárás évek óta problémát jelentett a termesztőknek, aki mindent megpróbáltak, hogy kiküszöböljék ennek a hatásait

- mondta Szabó Péter.

A termesztő szerint víztározókat kellene építeni az országban, hogy a Dunába és a Tiszába bekerülő csapadékot az országban lehessen tartani. Bátyában pedig pontosan ez történik, még ha kis léptékben is. Az Európai Unió által finanszírozott klímaadaptációs projekt részeként a falu csatornák segítségével minden esővizet a kiépített tárolókba gyűjt. A falu közelében korábbi agyaggödröt ástak és mélyítettek ki, amely így természetes víztározót és vizes élőhelyet képez. Az ebben összegyűlő esővíz pedig a talajvízszintet tölti fel.

A projekt 64 millió forintba került, amelynek 60%-át az Európai Unió, 30%-át a magyar kormány finanszírozta, a fennmaradó 10% pedig a Természetvédelmi Világalaptól (World Wildlife Fund - WWF) származik. A WWF szakértője, Farkas Mátyás elmondta, hogy a szervezet céljai között szerepel az önkormányzatok támogatása, és annak megmutatása is, hogy a hidrológiai problémák és a klímaváltozás ellen helyi szinten is lehet küzdeni.

Az egyre egyenetlenebb csapadékeloszlás következtében ugyanis a gazdáknak egyre gyakrabban kell megküzdeniük a heves árvizekkel és az elhúzódó aszályos időszakokkal. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az elmúlt időszakban a kontinens legtöbb részén megnőtt az aszályok gyakorisága és súlyossága. A mérések alapján a legnagyobb növekedés Dél-Európában tapasztalható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?