Gondok a magyar tejtermelők körül: ezt már a vásárlók is megérezhetik

Gondok a magyar tejtermelők körül: ezt már a vásárlók is megérezhetik

agrarszektor.hu
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint rossz beidegződés a magyar termelőknél, hogy a megszabott - az európai piaci ártól jelentősen eltérő - nyerstej-árat is versenyképesnek gondolják, pedig nem az. Ugyanakkor komoly hátrányt jelenthetnek a hazai tejtermelőknek, feldolgozóipari szereplőknek a rossz időben, kedvezőtlen feltételekkel lekötött energiaszerződések is, és kormányzati segítség nélkül számos ágazatban üthetik fel fejüket hasonló nehézségek, ami az infláció megfékezését is visszavetheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 223,80 forint/kilogramm volt 2023 januárjában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,06 százalékpontos romlása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal nőtt 2023 januárjában a 2022. decemberihez képest, és 73 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2023 januárjában az előző havi mennyiséget 7 százalékkal múlta felül, míg a 2022. januáritól 5 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 180,68 forint/kilogramm volt 2023 januárjában, az előző havihoz képest 15 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 19 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 11 százalékkal csökkent 2023 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI PÁIR jelentése szerint 2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a trappista sajt (+84 százalék), a tehéntúró és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (egyaránt +79 százalék), a natúr joghurt (+75 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a tejföl (egyaránt +74 százalék), az adagolt vaj (+73 százalék), a kefir (+71 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és a gyümölcsös joghurt (egyaránt +70 százalék), az ömlesztett sajt (+64 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+63 százalék), a vajkrém (+47 százalék) értékesítési ára. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett az adagolt vaj (+102 százalék), a trappista sajt (+95 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+84 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+80 százalék), míg csökkent a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (-5 százalék) fogyasztói ára.

Rossz beidegződés a magyar termelőknél, hogy a megszabott - az európai piaci ártól jelentősen eltérő - nyerstej-árat is versenyképesnek gondolják, holott nem az. Míg itthon 223,80 forint/kilogramm a nyers tej ára, addig az európai spotpiacon jelenleg átlagosan 0,3-0,35 euró/kilogramm (115-134 forint). Éppen ezért az ezen az áron lekötött tejszerződések felülvizsgálatért kiáltanak, mivel az európai piacon gyakorlatilag feleannyiért szerezhető be az áru

- mondta az Indexnek Neubauer Katalin. Hozzátette, emellett az energiaárak is komoly hátrányba hozzák a magyar termelőket, feldolgozóipari szereplőket és a kereskedőket is. A nagyvállalatoknak van tapasztalatuk energiaszerződések kötésében, kisebb társainak azonban nincs, ezért közülük sokan kedvezőtlen feltételekre kötöttek hosszú távra - 1-2 évre - áramszerződéseket magas, 200 forint/kWh körüli árakon, míg az áram ára jelenleg 60-65 forint/kWh áron mozog.

A tejtermelés nagyon energiaigényes terület, ezért a kistermelőket gúzsba kötik ezek a szerződések. Ebben kormányzati segítségre lenne szükség, hogy ezek az áramszerződések minden szektorban felülvizsgálatra kerülhessenek. Hiszen ilyen magas energiaköltségek mellett a hazai szereplők nem tudják lejjebb szorítani áraikat. Kormányzati segítség híján számos ágazatban üthetik fel fejüket hasonló nehézségek, ami az infláció megfékezését is visszavetheti.

- hangsúlyozta Neubauer Katalin.

A kereskedő minden esetben felméri az optimális árubeszerzési lehetőségeket - különösen igaz ez egy olyan gyorsan változó gazdasági környezetben, mint a mostani. A forintárfolyam kedvező alakulása, annak ellenére, hogy nem cél, lehetőséget ad arra, hogy a kereskedők az importpiacok irányába induljanak el

- közölte Neubauer Katalin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?