Ezt biztosan nem tudtad: meglepő dolgok derültek ki a magyar élelmiszeriparról

Ezt biztosan nem tudtad: meglepő dolgok derültek ki a magyar élelmiszeriparról

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-biztonság, a szabványalkotás, a körforgásos gazdálkodás, a problémák kezelésének együttes megoldása szempontjából is a vizsgálólaboratóriumok és a stratégiai gondolkodás fontosságára hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság szereplői az idén 14. alkalommal a Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Eurofins Analytical Services független laboratórium által megrendezett Hungalimentaria konferencián és kiállításon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konferenciát az Agrárminisztériumot képviselő dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy az állandóan változó világban a laboratóriumok munkája stabil pontot jelent a szabványok kialakítása, az egyre tudatosabb fogyasztók tájékoztatására, edukálására irányuló programok vagy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer működtetése kapcsán - írja közleményében a Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Dr. Felkai Beáta rámutatott, hogy az élelmiszer-biztonságban számos kihívással nézünk szembe, többek között a növényvédőszerek, a csomagolóanyagok, a jelölés, az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelem, az állatvédelem, a laborfejlesztések, a logisztika, az export-import vagy az energia aktuális kérdései mind stratégiai gondolkodást és cselekvést tesznek szükségessé. A cél, hogy biztonságos, jó minőségű, lehetőleg magyar élelmiszerrel lássuk el a hazai lakosságot - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Míg 2012-ben a Nébih megalakulásakor a Termőföldtől az asztalig jelmondattal indultunk, a Maradék nélkül kampányunkkal most újra a termőföldre szeretnénk irányítani a figyelmet a körforgásos gazdaság jegyében, alkalmazkodva a változó folyamatokhoz

- mondta el Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke. Köszöntőjében kiemelte, a laboratóriumi vizsgálatok szerepét és segítségét akár a hatósági, akár a vállalkozói szféra számára a határértékeknek történő megfelelés és a különböző döntéshozatalok során.

A Hungalimentaria célja, hogy az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos, és gyakorlati aspektusait, valamint az élelmiszer-jog aktuális kéréseit közel hozza az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok, a döntéshozó szakemberek és az élelmiszeripar szereplői számára

- mondta el Dr. Zanathy László a Nébih mellett az eseményt szervező Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium ügyvezető igazgatója. Számos kiemelt terület, így az élelmiszerekben jelen lévő allergének, a talaj, a nemrég megjelent húspótló ételek vagy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok vizsgálata állandó kihívást és feladatot adnak az olyan független laboratóriumoknak, mint a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoport.

A konferencia és kiállítás plenáris előadásai során Dr. Baranyi József (Debreceni Egyetem) a Big Data jelentőségéra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy ma már elkerülhetetlen a hihetetlen mennyiségű, exponenciálisan növekedő adatok intelligens elemzése. Éder Tamás (Bonafarm) elemzésében többek között rámutatott, hogy az élelmiszeripar növekedését az elmúlt években az export húzta felfelé, és javult a magyar termékek részesedése a fogyasztói kosárban, azonban az ágazat szereplői a közeljövőben számos kihívással néznek majd szembe, ezeknek csak egyike a drasztikus áremelkedés. Kovács Melinda (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) a One Health (Egy az egészség) integrált, egyesítő megközelítést ismertette, amelynek célja az emberek, állatok és egészségtudomány ökoszisztémák egészségének egységes kezelése több tudományterület együttműködésével, hiszen ma már sajnos a problémáink is globálisak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a több, mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező, a WESSLING Hungary Kft. jogutódjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium közös szervezésében megvalósuló 2023-as Hungalimentarián ismét a hagyományokhoz híven, két napon át, nyolcféle szekcióban csaknem 60 előadás hangzott el. A program a lehető legváltozatosabb témákat ölelte fel: tejtermékek hamisítása, törvényi változások az ivóvíz és más élelmiszerek tekintetében, a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, a GMO-k, mikotoxinok vizsgálata, alternatív fehérjeforrások, tiltott hatóanyagok fogyasztószerekben és a potencianövelőkben, növényi eredetű, mérgező anyagok az élelmiszerekben, a hatósági ellenőrzés fontossága, a mintavétel szerepe, a probiotikumok definíciója, a karbonlábnyom-elemzés az élelmiszer-ellátási lánc mentén, digitális azonosítás a csomagolás élethosszon át tartó nyomkövetéséért, az élelmiszerláncban felhasznált fertőtlenítőszerek ellenőrzésének módszerei. A látogatók előadásokat hallhattak a közétkeztetési és a táplálkozás-egészségügyről is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?