Itt az újabb áremelés: durván drágul az egyik alapélelmiszerünk, ez fájni fog

Itt az újabb áremelés: durván drágul az egyik alapélelmiszerünk, ez fájni fog

agrarszektor.hu
Korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban. Ha India meglépi az exportkorlátozást, az tovább szűkítheti a kínálatot a piacon, és hajthatja felfelé a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van és csak idén több mint 35 százalékot emelkedett. Hiszen India világ második legnagyobb cukortermelője és a globális termelés mintegy ötödét adja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy évben valósággal elszállt az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára, a tőzsdei árfolyam szeptemberben 12 éve nem látott magasságba emelkedett. Az árakat felfelé hajtja, hogy miközben a globális kereslet folyamatosan emelkedik, a fő termelő régiók száraz időjárása nem kedvez a termésnek, és most a világ második legnagyobb cukortermelője, India további exportkorlátozásra készül - írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. A cukor árának idei látványos szárnyalása mögött az áll, hogy a globál kereslet emelkedik, miközben az időjárási körülmények kedvezőtlenebbre fordultak a cukortermeléshez. Bár a világ legnagyobb termelőjének számító Brazíliában bőséges volt a termés, India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át.

Az El Niño idei megjelenése szárazabb körülményeket, kevesebb csapadékot eredményezett Ázsia számos részén, India Karnataka és Maharashtra államának egyes részei - amelyek kulcsfontosságú cukortermesztési régiók - a meteorológiai hivatal szerint a legszárazabb területek közé tartoztak az idei monszun alatt. Nem csak India érintett, a világ második legnagyobb exportőrének számító Thaiföld termelése a súlyos aszály miatt közel ötödével csökkenhet a következő betakarítás során.

A legfontosabb ázsiai termelő országokban, mint India, Thaiföld, Kína és Pakisztán már az előző szezon is a várakozásoknál gyengébben alakult, erre rátett egy lapáttal, hogy az európai cukorrépatermés is gyengélkedik a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében. (A Nemzetközi Cukorszervezet szerint a világ cukortermelésének mintegy 80%-a cukornádból származik, míg 20%-a cukorrépából.)

A magas olajárnak szintén felhajtó hatása van a cukorpiacon, ahogy a cukornádkészleteket az etanolgyártás felé csoportosítják át a piaci szereplők. A bioüzemanyag növelésére irányuló törekvések pedig hosszabb távon felfelé támogathatják a cukor árfolyamát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?