Pluszjövedelmet fizet a termelőknek az óriáscég

Pluszjövedelmet fizet a termelőknek az óriáscég

A Nestlé Elefántcsontparton eddig 10 ezer kakaótermesztő családot vont be jövedelemnövelő programjába, és tervei szerint a jövőben még jobban kiterjeszti a kezdeményezést, először Elefántcsontparton, majd Ghánában is. A cél, hogy 2030-ra a Nestlé globális kakaóellátási láncában 160 000 kakaótermesztő család vegyen részt a kezdeményezésben, amely fenntarthatóbb mezőgazdasági termelést, jobb megélhetést, a gyerekek iskoláztatásának garantálását és a nők kiszolgáltatottságának enyhítését ígéri.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben indult a Nestlé Income Accelerator programja azzal a céllal, hogy segítse a kakaótermelő családok bevételeinek növelését, a gyermekmunka kockázatának csökkentését, ugyanakkor arra is törekszik, hogy

Van már előzménye

Már több mint tíz éve, 2009 óta működik a Nestlé Cocoa Plan, amelynek célja az volt, hogy elősegítse a fenntarthatóbb kakaó-beszerzést, azaz környezetkímélőbb gazdálkodási gyakorlatokat vezessen be és javítson a kapcsolódó közösségek életminőségén is.

Így az egyik kimondott célja az volt, hogy megszüntesse a gyermekmunkát, amely sajnos a kakaó-termékláncon egy hatalmas kockázatot jelent

– mondta el az Agrárszektornak Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője. A cég vállalta: 2025-re teljes egészében a Cocoa Plan keretében, minősítetten felelős forrásból szerzik be a kakaót. Hozzátette: a Nestlé Cocoa Plan tanulságaira és eredményeire épít az Income Accelerator, mely figyelembe veszi, hol szükséges fokozni az erőfeszítéseket és melyek azok a problémák, ahol még nem sikerült elérni a kívánt eredményeket.  Ez magában foglalja a gazdák megélhetését, valamint a gyermekmunka elleni küzdelmet is.

Stabil megélhetést ígérnek

A programban a Nestlé pénzbeli ösztönzőt fizet a kakaótermesztő farmereknek a jó gyakorlatok bevezetéséért, hogy így segítse elő a pozitív mezőgazdasági és társadalmi gyakorlatok elterjedését, stabilizálvaa a családok pénzügyi helyzetét. Annak érdekében, hogy a programról senki ne maradjon le, a juttatásokból akár az egészen kis gazdasággal rendelkezők is részesülhetnek. A támogatást a a Rainforest Alliance minősített kakaóért fizetett prémiumon felül kapják a kakaótermesztő családok. Idén a Nestlé európai gyáraiban felhasznált kakaó 100 százaléka már a Cocoa Plan keretében a Rainforest Alliance által minősített felelős forrásból származik.  

Tehát míg a meglévő kezdeményezés, a Cocoa Plan keretében beszállított árut a gyárban a hagyományos kakaóval együttesen használják fel, az Income Accelerator programból érkező kakaót fizikailag elkülönítik. Ez tovább erősíti a transzparenciát és a nyomonkövethetőséget – tette hozzá a fenntarthatósági vezető. Ez jelenleg a kakaómasszára érvényes, de cél az, hogy az elkövetkezőkben minden kakaóalapanyag esetében bevezessék ugyanezt.

160 ezer családot céloznak meg 2030-ig

Hőgyész Anna elmondta: az előírt gyakorlatok ellenőrzését rendszeresen auditálják megbízott külső szervezetek és az eredményekről évente készítenek jelentést. Az elkövetkező években a program kiterjesztése és a résztvevő termelők számának jelentős emelkedése a vállalat célja. Míg 2023-ban 10 ezer gazdálkodó vett részt a programban, idén 30 ezer, 2030-ra 160 ezer termelő családot vonnának be a kezdeményezésbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?