Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most az uborkát a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most az uborkát a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző hét hidegbetörése a hajtatott uborka kínálatára is hatással volt, emiatt igen jelentős drágulás következett be Lengyelországban. Olyannyira, hogy április végén rekordszintre ugrott a hajtatott uborka nagybani ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február óta csökkent a hajtatott uborka ára a lengyel nagybani piacokon. Ez a tendencia április elején ugyan megtorpant egy időre, de aztán folytatódott, egészen az április közepén történt hidegbetörésig, ami alapvetően változtatta meg a kereslet-kínálati viszonyokat. A hideg időjárás miatt ugyanis az állományok fejlődése lelassult, így a piacon kínálati hiány keletkezett. Ez azonnal felfelé mozdította el az uborka árát, ami nem meglepő, legfeljebb a drágulás üteme volt váratlan. Jelenleg, április utolsó napjaiban a hajtatott uborka ára a 6-8 PLN/kg (545-725 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami 60%-kal haladja meg az utóbbi 5 év átlagát, egyben új rekordot jelent - írja a FruitVeB.

Érdekes módon a kínálati hiány miatt kialakult áremelkedés nem akadályozta meg azt a folyamatot, hogy az import uborka kiszoruljon a lengyel piacról - erre az a magyarázat, hogy a behozott tételek is drágultak. Az előző hétvégén visszatért a napsütés, és jelentősen emelkedtek a hőmérsékletek. Egyértelmű, hogy az uborka ára csökkenni fog, de akárcsak a drágulás során, itt is a trend üteme, dinamikája lesz kérdéses a következő hetekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?