Alapjaiban változhat meg a permetezés a földeken: itt a németek új megoldása

Alapjaiban változhat meg a permetezés a földeken: itt a németek új megoldása

agrarszektor.hu
Egy új német fejlesztés forradalmasíthatja a növényvédelmet. A mezőgazdasági gépeket gyártó Dammann ugyanis egy olyan megoldással rukkolt elő, ami nagyban megkönnyítheti a permetezőgépek és kezelőik munkáját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új irányt szabhat a növényvédelemnek egy német cég fejlesztése. A permetezőket, reptéri és vasúti só- és homokszórókat gyártó Dammann cég soronkénti fúvókapozicionálással rukkolt elő, vagyis a permetezőn egy rugalmas gém és érzékelők lehetővé teszik a fúvóka vonalának a sorok fölé mozgatását - olvasható a Future Farming oldalán. A technológiát elsősorban a sávos permetezésben alkalmazzák majd a sorközművelésű növényeknél. A vállalat közleménye szerint az új megoldás alkalmazása során szórófejsor a lehető legkevesebbet fog mozogni, csak annyit, amennyit szükséges. A Damman az innovációtól azt várja, hogy a minimálisra csökkenti a növényvédő szerek felhasználását.

A megoldás alapja, hogy a fúvókákat aktív vezérléssel, egy kamera segítségével pontosan a sor fölé lehet vezetni. A növényvédő szereket így csak a terület meghatározott részére juttatják ki, és az elsodródás mértéke is jelentősen csökkenni fog. A Damman szerint az új rendszer nagy mértékben megkönnyítheti a növényvédelmi munkákat a szántóföldi zöldségtermesztés során. Az rendszer első beállítása még a kijuttatás előtt, kézzel történik, és a fúvókákat egyszerűen a sorok fölé kell helyezni. A kijuttatás során viszont már egy rugalmasan mozgatható gém és az érzékelők veszik át ezt a feladatot, és biztosítják a növényvédő szerek pontos eloszlását. A technológia egy ISOBUS kezelőterminálon és szoftveren keresztül GPS-készülékkel is használható. A rendszer emellett lehetővé teszi a sávos kezelést nagy munkaszélességű sorközökben, és ideális kiegészítője lehet a sorok közötti mechanikus gyomirtásnak. A vállalat vezetője, Herbert Dammann szerint a rendszer jelenleg már a végső tesztelés alatt áll.

A vállalat szerint a szórófejek aktívan vezéreltek a sor felett, a pontos kijuttatást pedig az érzékelők és a mozgatható gémek biztosítják. Így nincs szükség második sorra, ráadásul különböző sortávolságok is lehetségesek. A gém a kijuttatás előtt kézzel is beállítható a különböző sortávolságokhoz. A permetezés során a rendszer aktív irányítással biztosítja, hogy a sávos szórófejek pontosan a sor felett működjenek. A technológia érzékelők segítségével érzékeli, hogy hol és milyen időközönként kell folyadékot kijuttatni. A sorspecifikus fúvókapozicionáló rendszer speciális fúvókákat használ, amelyeket a sávos permetezéshez használnak. Ezek szóráskúpjukban különböznek egymástól. Más fúvókáktól eltérően hegyes szögben juttatják ki a folyadékot, ezáltal csökketve a növényvédőszer-felhasználást, ami - a vállalat szerint - különösen környezetbarát és kevés veszteséggel kecsegtető munkavégzést tesz lehetővé.

Az új technológia hagyományos folyadékos rendszerben is használható. A cél az utólagos felszerelés más berendezésekre is, például már meglévő, használatban lévő gépekre. A Dammann jelentős megtakarítási potenciálra számít. Mint írták, a tervezett próbaüzemek fogják megmutatni, hogy milyen magas lesz a százalékos hatás.

Címlapkép forrása: Damman

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?