Egyre több magyar mond le erről a traktorról: pedig régen kapkodtak érte

Egyre több magyar mond le erről a traktorról: pedig régen kapkodtak érte

agrarszektor.hu
2024 januárjában a magyar gazdák 46 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 első hónapjához képest pedig szintén 46 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka januárban a John Deere volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a New Holland végzett, abból 18 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Case volt az év első hónapjában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2024 januárjában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a New Holland, a Solis, a Claas és a Case voltak - derül ki a carinfo.hu adataiból. John Deere-ből 30-at adtak el januárban, 28-cal kevesebbet, mint egy évvel korábban, New Holland-ból 18 darab talált gazdára, 13-mal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. Solis-ból 10-et, 12-vel kevesebbet vásároltak most a gazdák, Claas-ból szintén 10-et, 9-cel kevesebbet, míg Case-ből is 10-et, 2-vel kevesebbet értékesítettek 2024 januárjában, mint egy évvel korábban. Az eladási lista hatodik helyén a Kubota végzett 8 darab eladott traktorral, a 8. helyen a Massey Ferguson, a 9. helyen pedig a Deutz-Fahr szerepel. Tizenegyedik lett a népszerűségi listán a Fendt, a tizenkilencedik helyre pedig a Steyr futott be.

2024 januárjában összesen 147 traktor talált gazdára Magyarországon, ami az egy évvel korábbi mennyiséghez képest 46 százalékkal jelent kevesebbet, 2023 januárjában ugyanis 272 traktor kelt el. 2022-höz képest szintén csökkent az eladott traktorok száma, akkor a tavalyi évhez hasonlóan, 272 darabot értékesítettek, 46 százalékkal többet, mint most. Ahogy azt az Agrárszektkor korábban megírta, mindaddig, amíg a mezőgazdasági termelők nem remélhetnek jobb jövedelmet tevékenységüktől, nem várható, hogy felpörög a manapság igencsak takaréklángon pislákoló agrárgéppiac. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a csökkenő kamatpálya és a várható pályázatok segítenek ugyan a szektor beruházásain, így a gépvásárlásokon is, ám a gazdák továbbra sem optimisták, a jövedelmüket tekintve ugyanis 2024 sem ígérkezik jó évnek. Ebben a helyzetben érthető, hogy gépbeszerzéseiket is inkább elhalasztják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője a 42. AGROmashEXPO-n tartott sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy a 2023-as évről még nincsenek pontos számaik, de a becsült adatok azt mutatják, hogy a tavalyi év során a mezőgazdasági gépberuházásokban jelentős visszaesés következett be. Míg 2022-ben a gépforgalom több mint 320 milliárd forintot tett ki, ez 2023-ban körülbelül 275 milliárd forint lehet. Noha az év eleje még erős volt a 2022-ből átcsúszó tételek miatt, az év második felére megtorpantak az értékesítések. Beszélt arról is, hogy korábban, ha csökkent az új gépek értékesítési volumene, akkor a használtgépek forgalma nőtt, de tavaly mindkét géptípusnál visszaesés volt megfigyelhető.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?