Pofonegyszerű: ezekkel a trükkökkel biztosan virágozni fognak a növények a kertben

Pofonegyszerű: ezekkel a trükkökkel biztosan virágozni fognak a növények a kertben

agrarszektor.hu
Egy virágoskert vagy erkély ámulatba ejtő látványt nyújthat bárki számára, az illatokról, színekről és a formákról pedig nem is beszélve. Ám nem mindig mehet minden könnyedén, és bizony könnyen előfordulhat, hogy a szép kis növényeink egyáltalán nem hoznak virágot, vagy ha igen, akkor keveset. Ebben az esetben nem szabad kétségbe esnünk, hiszen számos praktika létezik, amelyek segítségével ismételten burjánzó virágoskertünk lehet. Ezekből a trükkökből gyűjtöttünk össze néhányat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több oka is lehet annak, hogy nem hoznak virágokat a növényeink, lehetnek problémák a talajjal, a locsolással, az időjárással, kártevőkkel és ezeknek a kombinációival is. Ha szeretnénk, hogy újból virágba boruljon a kertünk, mindenekelőtt ki kell derítenünk azt, hogy mi okozhatja a problémát, hiszen a találgatással csak az időnket pazaroljuk - írja a balconygardenweb. A legjobb, amit tehetünk, hogy jó előre áttanulmányozzuk a vetőmagok tasakján található információkat, amikből aztán ki fog derülni, mikor számíthatunk az adott fajta virágzására. Ha pedig az alábbi tippek követjük, akkor újból élvezhetjük a virágba borult kertünk látványát:

EZ IS ÉRDEKELHET

1. A napfény hiánya

Az első számú ok, amiért elmaradhat a virágzás, az bizony nem más, mint a napfény hiánya. A közhiedelemmel ellentétben hiába gondolják azt az emberek, hogy a 2-3 órás napfény több mint elegendő lehet, mivel ezeknek a növényeknek valójában minden nap több mint 5 óra napsütésre van szükségük ahhoz, hogy bőségesen virágozzanak. Éppen ezért, ellenőrizzük, hogy a növényünk megkapja-e a szükség fénymennyiséget.

2. Nem jól választjuk ki a növényünk helyét

Minden növény más, így természetesen az igényeik sem egyformák. Vannak napfénytűrő és kedvelő virágok, ám bőven akadnak olyanok is, amelyek már nincsenek jó barátságban a túlzott napfénnyel. Ez pedig elmondható a vízigényre és az árnyékra is. Persze a hideg és meleg időjárást sem tűrik egyformán, ezért tájékozódjunk alaposan a növényünk igényeiről, mielőtt elültetjük őket, hiszen sok esetben ez lehet az oka annak, hogy nem virágoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Túlzott trágyázás

Bár sokan gondolják úgy, hogy a folyamatos, néha már túlzó műtrágyázás segíti a növények táplálását, növekedését és egyben virágzását is, ez azért nincsen teljesen így, sőt. Ha túl sokat használunk belőle, akkor éppen az ellenkezőjét fogjuk vele elérni, és ez nemcsak a virágzást állíthatja meg, hanem bizony akár meg is ölheti a növényünket. Éppen ezért vizsgáljuk meg és mérjük fel a talaj állapotát, és tegyük meg a megfelelő intézkedéseket azért, hogy elegendő tápanyagot juttassunk a talajba, de ügyeljünk rá, hogy ne vigyük tehát túlzásba a trágyázást. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy milyen fajtát célszerű használni és hogyan, így már felkészülten vághatunk neki a gondozásnak:

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Lehet, hogy beteg a növényünk

Ha nem virágzik a növényünk, akkor akár betegségek és kártevők is állhatnak a háttérben. Ennek elkerülése érdekében időnként ellenőrizzük alaposabban a növényeket, hogy észlelünk-e rajtuk például száradásokat, foltokat, elszíneződést. Ha igen, felmerülhet a gyanú, hogy betegség vagy kártevő áll a háttérben, ami miatt a virágzás is alább hagyhat. Érdemes házi, természetbarát növényvédő szereket használni, melyek a betegségek és a kártevők ellen egyaránt megvédik a virágainkat, így már nem kell tartanunk attól, hogy bajuk lesz.

5. Rossz metszés

Ha helytelenül metszünk, akkor ez is okozhatja a virágzás elmaradását. Növényenként eltér, hogy mikor és hogyan kell metszeni, ezért alaposan tájékozódjunk erről még azelőtt, mielőtt elültetnénk őket. Így könnyen kiküszöbölhetjük a metszés általi problémákat.

6. Téli károk

Talán nem meglepő, hogy számos növény nem bírja a hideget, az erős és zord tél és a szél pedig meg is ölheti a rügyeket. Számos szuper praktika létezik, hogy hogyan óvhatjuk a virágainkat a téli időjárás ellen, ebben a cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze:

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig az erkélyünkön vannak a növények, akkor könnyedén be tudjuk őket vinni egy védett helyre.

7. Túl nagy a cserép

Ez elsőre furcsának tűnhet, de igenis sokat számít a méret ebben az esetben, hiszen ha túl nagy a cserép, amibe a növényt ültettük, akkor az kevesebb virágzást eredményezhet. Ideális esetben a cserépnek mindig egy mérettel nagyobbnak kell lennie, mint a növény gyökérgömbje, ezért erre mindenképpen figyeljünk oda, ha nem a szabadföldbe ültetjük őket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?