Így szabadulhatsz meg a gyomoktól a kertben: ez a trükk tényleg működik

Így szabadulhatsz meg a gyomoktól a kertben: ez a trükk tényleg működik

Nagy Z. Róbert
Egy virágágyásban, vagy zöldségeskertben a megjelenő gyomok esztétikai okból sem kívánatosak - ám ez csak a legkisebb gond velük. A gyomok konkurenciái kultúrnövényeinknek, visszavetik fejlődésüket, csökkentik a termést, növényvédelmi problémákat okozhatnak. Kiirthatatlanok, de azért kordában tartásuk lehetséges és szükséges.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyom minden olyan növény, ami nem jó helyen van

A kiskertek gondozása során az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek, a gyomok megjelenése és elburjánzása. A gyomok nemcsak esztétikailag zavaróak, de versenyeznek a kultúrnövényekkel a vízért, tápanyagért és fényért. A gyomok tág tűrésű növények, melyek jól alkalmazkodnak a kedvezőtlen környezeti viszonyokhoz is, így általában nagy mennyiségben jelennek meg a művelt területeken. Gyors fejlődésüknek, nagy vitalitásuknak köszönhetően gyorsan túlnőhetik a kultúrnövényeket, így azokat árnyékukkal, valamint gyökereik által elszívott tápanyagokkal hátráltathatják a növekedésben. Tehát gyom minden olyan növény, mely az adott művelt területen nem kívánatos. Az „árvakelés” is ideszámít, azaz egy kultúrnövény is lehet gyom. Ezt sokszor tapasztalhatjuk a mezőgazdasági területeket figyelve. Gyakori látvány például a búzatáblában megjelenő napraforgó. Valószínűleg e helyeken előző évben napraforgó volt vetve, és az elszóródó magokból ez újra kikel következő évben. Tehát bár a napraforgó kultúrnövény, lehet gyom is egy búzatáblában.

A gyomok okozta kártétel főként terméscsökkenést eredményez, ezért szükséges a gyomok megfékezése a kertben. Ám a gyom fogalma nem korlátozódik a mezőgazdaságra, gyomnövényekről éppúgy beszélhetünk a közterületeken, építési területeken, illetve az erdészetben, mint szántóföldi, kertészeti művelésű termőterületeken. A gyom kategóriába mi soroljuk be a növényeket, és ez gyakran szubjektív kategória. A százszorszép, fehér here, komlós lucerna például a pázsitban gyomok, de egy gyümölcsösben jó talajtakaró növénynek számítanak. A csalán, a tyúkhúr a zöldségesben gyomok, de amúgy, ha kultúr-területen kívül élnek, akkor értékes gyógynövények - és még lehetne hosszan sorolni az ilyen ellentmondásos példákat. A kívánatosság hiányának, és az ebből eredő „gyom” címkének tehát több oka is van.

A gyomok, mint zöldtrágyák

Tavasszal magról kelő gyomok serege jelenhet meg kertünkben. Ezeket kapálással mindaddig rendszeresen irtanunk kell, amíg a zöldségnövényeink akkorára nem cseperednek, hogy már azok képesek elnyomni a gyomokat. Mivel ilyenkor fontos a rendszeres gyomlálással kombinált talajművelés, az ekkor kikapált gyomokat nyugodtan beleforgathatjuk a talajba, hiszen ott lebomlásukat követően újra tápanyagokat szolgáltatnak kultúrnövényeinknek. Amennyiben a gyomok már virágoztak, és magokat tartalmaznak terméseik akár csak zölden is, akkor már gyűjtsük össze a gyomokat és hordjuk el a területről, mert beforgatásukkal csak tovább fokoznánk kertünk gyomfertőzöttségét. A még éretlen, zöld gyommagok kikapálás után is képesek beérni, és csíraképessé válni. A nem magzó-korban lévő gyomokat felhasználhatjuk (a fűkaszálékhoz hasonlóan, aminek kora tavasszal még híján vagyunk) a fáink körüli tányérok talajának takarására, ami jó hatású az ott magról kelő gyomok ellen - így takarva, fény hiányában elpusztulnak a gyommagoncok, és a talaj vízkészletét is jobban megőrzi a takart talaj.

Módszerek a gyomok ellen

A gyomirtás és gyomszabályozás között alapvető különbség van. A gyomirtás során a cél az, hogy a gyomokat teljesen megszabaduljunk, míg a gyomszabályozás célja a gyomoknak a kertben való visszaszorítása és minimalizálása. A gyomirtás általában vegyszeres vagy mechanikai módszerekkel történik, míg a gyomszabályozásra olyan praktikák alkalmazhatók, mint például a talajtakarás vagy a folyamatos gyomlálás.

A talajtakarás egy hatékony módszer, amellyel megakadályozhatjuk a gyomok túlszaporodását. Ennek lényege, hogy a talaj felszínén egy vastag réteg mulcsot helyezünk el, amely elnyomja a gyomok növekedését. A mulcsnak lehetnek különféle típusai, például fűrészpor, szalmatakarás, aprított kéreg vagy komposzt. Ez a módszer nemcsak visszaszorítja a gyomokat, hanem még is tápanyagokkal gazdagítja is a talajt és megőrzi annak nedvességtartalmát. A mechanikai gyomirtás során a gyomokat kézzel vagy kerti eszközökkel eltávolítjuk. Ehhez használhatunk kapát, vagy gyomkiszedő kést. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes gyomnövények nagyon kitartóak és gyorsan újra kinőnek, ezért a rendszeres ellenőrzés és gyomlálás elengedhetetlen. Főleg az évelő gyomokkal lesz sok probléma, ezek mélyan gyökereznek és csak a gyökér eltávolításával irtható ki az adott gyomnövény. Attól, hogy a kapával a leveleit levágjuk, csak időt nyertünk, hamarosan újra kihajt. De egynyári gyomok esetén is fontos a rendszeresség a gyomlálásban, hiszen ha egy gyom virágzik, majd magot érlel, és azt elszórja, akkor több ezer gyommaggal veti be a területünket. Ezért nagyon fontos, hogy a gyomlálást úgy időzítsük, hogy a gyomok maximum virágbimbós állapotban legyenek amikor ezt elvégezzük, és ne késsünk el.

A vegyszeres gyomirtás hatékony módszer lehet, amikor a többi módszer nem elegendő, vagy folt kezelkésekre is alkalmazható. Kiskertekben ritkán alkalmazzák már, mert a szer drága és bár idővel lebomlik, mégis csak biztonságosabb más gyom-visszaszorító módszerek alkalmazása az egészséges termés érdekében. A gyomirtó szerek a gyomokat hatékonyan elpusztítják, fontos azonban óvatosan alkalmazni a ezeket, mert károsíthatják a környezetet és a kertben lévő többi növényt is, például, ha a légmozgás miatt elsodródik a szer és kultúrnövényeket is ér. A gyomok visszaszorítása kiskertben kihívást jelenthet, de a helyes módszerek segítségével sikeresen kezelhető e probléma. És a kulcs a rendszeresség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?