Óriási felfedezés: ezzel a módszerrel a legnagyobb forróságot is túlélhetik a növények

Óriási felfedezés: ezzel a módszerrel a legnagyobb forróságot is túlélhetik a növények

agrarszektor.hu
Az öntözéses módszerrel termesztett növények nem csak azért produkálnak olyan jó terméshozamokat, mert folyamatos vízellátáshoz jutnak, hanem azért is, mert a párologtatással folyamatosan hűteni tudják magukat, derítette ki egy amerikai kutatócsoport. Az Illinois-i Egyetem tudósai kiszámolták, hogy ezeknek a terméshozamoknak 16%-a közvetlenül abból fakad, hogy a növények a legnagyobb forróságokban is lehűthetik magukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megdöbbentő eredményre jutott egy, az Illinois-i Egyetem tudósai által vezetett amerikai kutatócsoport. A vizsgálataik ugyanis azt bizonyították, hogy a öntözéses módszerrel termesztett növények terméshozamának 16%-a közvetlenül az öntözés növényeket hűsító hatásának köszönhető, írta meg a Future Farming.

Ez a kutatás rámutat arra, hogy az öntözés során a növények hűtése nem elhanyagolható mértékben járul hozzá a terméshozamhoz. Ez a hatás fontosabbá válhat a jövőben a folyamatos felmelegedés és az egyre gyakoribb aszályok miatt

- mondta Yan Li, a tanulmány vezető szerzője, aki jelenleg a Beishida (Pekingi Normal University) docense.

Az öntözés során a növények a transpirációnak nevezett vízgőzladási képességükkel, valamint a talajból elpárolgó vízzel hűtik magukat. A transpiráció során a növények a leveleiken található apró gázcserenyílásokon, a sztómákon párologtatják el azt a vízmennyiséget, amire nincs szükségük. A transpiráció csak olyankor megy végbe, amikor elég nedvesség van a talajban. Ha a gyökerek azt érzik, hogy a talaj száraz, bezárják a sztómáikat, hogy megakadályozzák a vízvesztést. Ha túl sokáig áll fenn ez az állapot, a növények felhevülnek, és a szárazság stresszhatásként jelentkezik bennük, ami olykor hozamcsökkenést is okozhat.

Mivel a talaj víztartalma és a hőmérséklet ennyire szélválaszthatatlanul kapcsolatban állnak egymással, a tudósoknak ki kellett találniuk egy olyan innovatív megközelítést, amivel a nagy egészből elkülöníthették az öntözés hűtőhatását. Az eljárás során a csoport Nebraska állam 2003 és 20016 közötti, műholdaktól származó növényhőmérsékleti és biomassza adatait, öntözési térképeit és megyei szintű kukorica terméshozamait elemezte.

Az öntözött és a csak természetes csapadékmennyiséget felhasználó területek összehasonlításával a kutatók megállapították, hogy az öntözés 81%-kal nagyobb terméshozamokat eredményezett, amiből 16% volt összefüggésbe hozható a víz hűtőhatásával, a többi 84% pedig az általános vízellátottságból fakadó növekedés volt. Az öntözés emellett a csak csapadékot felhasználó területekhez képest mintegy 1,63 Celsius-fokkal csökkentette a talajszint hőmérsékletét júliusban.

Azoknál a növényeknél, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok nagy kukoricatermesztő államainak öntözött részein termesztettek, főleg Nebraskában és a Közép-Nyugat nyugatabbi államaiban, mind érezni lehetett ezt a hűtőhatást. A növények egyszerűen jobban érzik magukat a hűvösebb környezetben

- mondta Kaiyu Guan, a projekt egyik résztvevő professzora.

Yan Li beszámolt arról is, hogy az öntözés kettős hozzájárulásának felismerése jobb hozambecsléseket hozhat majd a jövőben. Az öntözés hűtőhatását ugyanis az eddigi modellekben jobbára figyelmen kívül hagyták.

Amikor a hozambecsléssel foglalkozók elkészítik a modelljeiket, fel kellene ismerniük, hogy ez a hűtőhatás az öntözött termőföldeken komoly jelentőséggel bír, és ezt is bele kellene venniük a számításaikba

- mondta Yan Li.

Kaiyu Guan hozzátette, hogy ez nem csak Nebraska öntözött termőföldjein számíthat. A felmelegető éghajlat következtében arra lehet számítani, hogy a növényeknek több vízre lesz szükségük, hogy ugyanolyan hozamokat produkáljanak, mint most. A kukoricatermelő államok egy része azonban még él az öntözés lehetőségeivel, pedig lehet, hogy nem ártana elgondolkodniuk a dolgon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?