Komoly nehézségek előtt áll a magyar mezőgazdaság: csak ez jelenthet megoldást

Komoly nehézségek előtt áll a magyar mezőgazdaság: csak ez jelenthet megoldást

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság a legnagyobb vízfelhasználó szektor a világon, mely a teljes vízfelhasználás körülbelül 70 százalékát jelenti. Afrikában és Ázsiában a friss víz 85-90 százaléka lokalizálódik a mezőgazdaságban. A globális élelmiszerigény kielégítéséhez a mezőgazdaság várhatóan 1,2-szeresére fogja növelni a vízigényt 2025-re. Az elmúlt négy évtizedben 153 millió hektárról 300 millió hektárra nőtt az öntözött területek nagysága a világon. Ez a 300 millió hektár (ami a világ mezőgazdasági területének 19 százalékát jelenti) a növénytermesztés értékének közel a felét teszi ki. A mediterrán régióban a víz az egyik legfontosabb kérdés, a globális fenntarthatóságról és az élelmiszerbiztonságról folytatott megbeszélések középpontjában áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 A mediterrán térség nagy részében az öntözés a rendelkezésre álló vízkészlet mintegy 80 százalékát használja fel, ezért a vízfelhasználás hatékonyságának növelése a lánc minden egyes fokán a tartálytól a gyökérzónáig, továbbá a vízmegtakarítási technikák erősítése a mezőgazdaságban prioritást élvez. Manapság az egyik legnagyobb kihívást az aszály elleni küzdelem jelenti szerte a világon, a társadalom minden szintjét érinti, az élelmiszertermeléstől a közegészségügyig - írja a FuritVeb. Az ENSZ új stratégiai keretrendszere (2018-2030) az elsivatagosodás elleni küzdelem kapcsán egyre nagyobb figyelmet fordít az aszályra. A keretrendszeren belül az öt stratégiai célkitűzés közül az egyik az aszályra összpontosít azzal a céllal, hogy "csökkentse, alkalmazkodjon és kezelje az aszály hatásait a sebezhető populációk és az ökoszisztémák rugalmasságának fokozása érdekében". A hangsúly a proaktív aszály kockázatkezelésre irányul, különösen a megelőzésre és a felkészültségre, a helyreállítási intézkedések helyett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A klímaváltozás hatására hazánkban is megnövekedtek a szélsőséges időjárási események, az aszályos időszakok száma, vagy éppen az árvizek gyakoribb előfordulása, de a jégkár sem ritka jelenség már. Az öntözés szempontjából az aszálykár jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A meteorológiai mérések alapján egyértelműen látszik, hogy jelentősen nőtt a száraz évek aránya. Magyarországon a 2020-as évi középhőmérséklet országos átlagban 11,5°C volt, így 1,1°C-kal volt melegebb az 1981-2010-es éghajlati normálnál. A 2020. év az adatok alapján a nyolcadik legmelegebb év volt az elmúlt 120 évben, s a legmelegebb évtizedet zárta 1901 óta. A 2020-as év hőmérsékleti szempontból jól igazolja a globálisan melegedő trendet. Az évi középhőmérséklet országos átlaga 90%-os megbízhatósági szinten szignifikánsan emelkedik az 1901-től kezdődő hosszú idősor lineáris trendbecslése alapján. Az évi középhőmérséklet országos átlagának változása az elmúlt 120 év alatt (1901 és 2020 között) átlagosan +1,23 °C, míg az országon belül legalább +1,06 °C és legfeljebb +1,37 °C közötti hőmérséklet-változás fordult elő. Az aszálykár öntöző rendszerek telepítésével, illetve fejlesztésével mérsékelhető a leghatékonyabban. Azonban az öntözés nem csak az aszálykár megelőzésének fontos része, hanem a biztos és magas hozamokat, valamint a termésbiztonságot és a termésminőséget is garantálja.

Az öntözés helyzete és jelentősége a zöldség- és gyümölcs ágazatban

A FruitVeB elnöke, Apáti Ferenc szerint a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlődése érdekében nélkülözhetetlen az öntözés fejlesztése, tekintettel arra, hogy a magyarországi klimatikus viszonyok között csak öntözéses gazdálkodás mellett képzelhető el hosszú távon fenntartható és versenyképes zöldség- és gyümölcs termelés. Az öntözés ügyét a zöldség-gyümölcs ágazatban kiemelt súllyal kell kezelnünk. A versenytársakhoz képest fennálló technológiai és technikai lemaradásunk egyik legfőbb oka éppen az öntözés hiánya. Annak ellenére, hogy az öntözés a versenyképesség kulcstényezője, az árutermelésben a zöldségfélék termőterületének mintegy 80%-a, míg a gyümölcsültetvényeknek mindössze 25-30%-a öntözött. Az öntözés fontossága egy másik irányból megközelítve is igaz. Az öntözés nagyon fontos, mind a zöldség-gyümölcs ágazat, mind pedig a zöldség-gyümölcs termelők esetében:

EZ IS ÉRDEKELHET

  • Egyrészt a jelenlegi öntözött területek 70-80%-át a zöldség-gyümölcs kultúrák teszik ki, és e meghatározó szerepük várhatóan a jövőben is fennmarad (a fennmaradó részt olyan speciális szántóföldi kultúrák adják, mint a vetőmagtermesztés, dohánytermesztés, stb.).
  • Másrészt a zöldség-gyümölcs kultúrák nagyon jelentős hozam-, érték- és fedezeti hozzájárulás-többlettel reagálnak az öntözésre. Esetükben az öntözés nagyon rövid idő alatt (1-3 év) megtérülő gazdaságos beruházás. Ezért mind üzemi, mind nemzetgazdasági vetületben fontos pozitív tényező az öntözés gazdasági és társadalmi jelentőségének és hatásainak megítélése.

A FruitVeB megítélése szerint évi több tízmilliárd forintos termelési értéktöbblet keletkezne a zöldség-és gyümölcs ágazatban, amennyiben az öntözött területek aránya a kívánatosra bővülne (a zöldségtermő területeknek gyakorlatilag 100%-ban, a gyümölcsültetvényeknek 70-80%-ban öntözöttnek kellene lenniük). A termelési értéktöbbletnél is nagyobb jelentősége van az öntözésnek a termésbiztonság fokozásában, különös tekintettel arra, hogy a minden évben stabil és kiszámítható árualap a piacra jutás, ezzel a versenyképesség alapja. Az ágazatunkban évente átlagosan több tízmilliárd forint kárt okozó tavaszi fagyok és jégverések ellen nagyon korlátosak a védekezési lehetőségek, míg a csapadékhiány ellen nagyon egyszerűen és hatékonyan lehetne védekezni: öntözéssel! A hazai zöldségtermesztés ma már el sem képzelhető öntözés nélkül, mivel egy-egy aszályos időszakra a zöldségkultúrák olyan termésveszteséggel reagálnának, hogy az alapjaiban lehetetlenítené el a gazdaságos termelést. Ennek köszönhető, hogy a zöldségtermő felületek ma már döntően öntözöttek (kivéve a csemegekukorica és a zöldborsó egy része, valamint néhány speciális eset).

A gyümölcságazatban az öntözés megítélése összetettebb. Az extenzív művelési rendszerű ültetvények fenntartása - változó sikerrel - öntözés nélkül sem lehetetlen, de itt is jelentősen rontja a gazdálkodás eredményét az öntözés hiánya. Az egyre inkább növekvő fagy- és jégkárok miatt azonban már az öntözést is a termésbiztonság komplexitásában kell kezelni. Márpedig a termésbiztonság alapja az öntözés. Öntözetlen ültetvényre - már az alapjaiban kiszámíthatatlan termésmennyiség és minőség miatt - abszolút nem racionális és nem gazdaságos nagyon drága jéghálót vagy fagyvédelmi technológiát telepíteni, így az öntözetlen ültetvényekben eleve elrendelt a rossz termésbiztonság, hiszen az aszályoknak, a fagy- és jégkároknak egyaránt kitett itt a termelés.

Érdemes az AKI 2020. évről szóló Öntözésjelentés adatait megvizsgálni. Eszerint (2020-as évre vonatkozóan) országos szinten az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség megyénként átlagosan 26,5 millió m3 volt, de négy megyében a 2 millió m3-t sem érte el a beérkezett adatok alapján: Nógrád megye (197,5 ezer m3), Veszprém megye (1543 ezer m3), Zala megye (1637 ezer m3) és Vas megye (1513 ezer m3). A kiöntözött vízmennyiség halmozott értékként jelenik meg, azaz az öntözési idény kezdetétől a végéig öntözésre felhasznált vízmennyiséget jelenti. A vizsgált évben, a beküldött adatok alapján a gazdálkodók 77 306 hektáron 87,5 millió m3 vizet öntöztek ki. A megöntözött terület 80,4 százaléka az Alföldön található, ahová a kiöntözött vízmennyiség 85 százaléka jutott. A további öt régióban 1839-5241 hektárnyi területen folyt öntözési tevékenység, átlagosan 2,6 millió m3 vízfelhasználással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?