A magyar vetőmagbizniszről vallott a szakértő: ez várhat a gazdákra idén

A magyar vetőmagbizniszről vallott a szakértő: ez várhat a gazdákra idén

A tavalyihoz hasonlóan az idei évben sem voltak könnyű helyzetben a magyar gazdák. Számos csapás érte a mezőgazdaságban tevékenykedőket, és úgy tűnik, hogy egyes problémák, mint például a klímaváltozás, folyamatosan visszatérő gond lesz. A vetőmagszektor is rengeteg nehézséggel állt szemben, ám mindezek ellenére még így is sikeres tudott maradni. Hogy mik voltak azok a bizonyos nehézségek, hogyan tudtak velük megbirkózni és milyen évet tudhatnak magukénak az ágazat szereplői, a Vetőmag Szövetség ügyvezető igazgatójával, Polgár Gáborral jártunk utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Koronavírus, klímaválság, növekvő népesség, nemesítés, munkaerőhiány, generációváltási problémák - ezek mind-mind sújtják az ágazatot, ami azért is lehet gond, mert a vetőmagok lényegében az egyik alappillérje a mezőgazdaságnak. Ezért is lenne kiemelten fontos az, hogy a gazdák fel tudjanak készülni az extrém időjárási körülményekre és a generációváltásra, mivel így szilárdabb talajra lehetne állítani a szektort. Áremelkedésre ebben az esetben is lehet számítani, de nem annyira kiugróra, mint amekkora például az élelmiszereknél volt megfigyelhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen árakra számíthatnak a gazdák?

Mint megtudtuk, a tavalyi évhez képest enyhe áremelkedés tapasztalható a vetőmagértékesítésben. A tavaszi vetésű növények áralakulását a tagok adatszolgáltatása alapján az év végén fogja a Vetőmag Szövetség összesíteni, de előzetes információk szerint minden növényfaj esetén emelkedés jellemzi az idei évet. Az őszi kalászosok esetében a vetőmag tájékoztató ára az előző évhez képest 15%-kal magasabb szinten alakult. Ez nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg, a piaci szereplők ettől eltérhetnek. Az értékesítési árak viszonylag széles skálán mozognak, mivel nagy különbségek vannak a fajtatípusok, az éréscsoportok, a minőségi paraméterek és egyéb tulajdonságok miatt.

Mi áll az áremelkedés hátterében?

A kalászos vetőmag szezon még javában zajlik, és általánosságban elmondható, hogy az előző évhez képest az értékesítésben kis elmaradás van. Jelenleg a gazdálkodók még kivárnak a vásárlással, annak ellenére, hogy az őszi gabona terményárak - nagy árbevételt biztosítva - kiugróan magas szinteken mozognak. Az egyéb inputanyagokkal összevetésben a vetőmagárak emelkedése mérsékeltnek mondható. A kalászos gabona terményárak nagyobb mértékű, tartós emelkedése azt vonhatja maga után, hogy több vetőmagszaporítónál a megtermelt őszi búza vetőmag alapanyagok feldolgozás helyett a terménypiacon kerülnek értékesítésre. A vetőmagárakra erősen hat, hogy a vetőmagszaporítások termelési költségei jelentősen megemelkedtek, és nőttek a bérek a szántóföldi és feldolgozó üzemi munkákban is   

- árulta el lapunknak Polgár Gábor.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nehézségek ellenére is stabil maradhat az ágazat

A piaci kereslet gátat szab az őszi kalászos vetőmagárak emelkedésének. A tavaszi vetésű hibridnövények termelésétől eltérően a kalászos fajtahasználat esetén a saját termésből visszafogott mag vetőmagkénti felhasználása nem ütközik akadályba. Az elmúlt években mintegy 40% körüli szintre emelkedett a fémzárolt minősített vetőmag használat országosan, és a túlzottan magasra pozícionált vetőmagár egyértelműen csökkenést idézne elő ezen a területen. A jelenlegi árváltozás valóban nem kicsi, de nem tekinthető rendkívülinek: 10 évvel ezelőtt például a kiugróan magas kereslet több mint 20%-os áremelkedést generált egyik évről a másikra.

Milyen kihívások várhatnak a gazdákra?

Az már talán nem újdonság, hogy évről évre nagyobb akadályokba ütköznek a termelők. Jelenleg a legnagyobb gátat a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás szabja, és ez nincsen másként ebben az esetben sem. Rendkívüli módon megnövelik ugyanis a termelés kockázatát: a kórokozók és kártevők elleni védekezés a csökkenő növényvédelmi beavatkozási lehetőségek miatt egyre nagyobb fejtörést fog okozni a gazdálkodóknak. 

Sajnálatosan a gabonatermelés túlsúlya nem csökken, tovább szűkül a szántóföldi növénytermelésben a fajok száma, és visszaszorulóban van a szabadföldi zöldségtermelés. Az igazi kihívást az EU Zöld Megállapodásában rögzített "Szántóföldtől az asztalig" mezőgazdasági stratégia céljaiban foglaltak megvalósítása fogja jelenteni. Mindezek mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia a folyamatos fejlesztéseknek, a digitalizációnak, az ökológiai termelési rendszerek fejlesztésének, a precíziós gazdálkodásnak, az automatizálásnak, és a precíziós nemesítési eredmények hasznosításának  

- vélekedett Polgár Gábor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelenlegi helyzetben pedig nemcsak a klímaválság az, ami fejtörést okozhat a gazdáknak, hiszen nem lehet elmenni a koronavírus-járvány mellett sem. Míg 2020-ban inkább logisztikai kihívásokkal kellett megküzdenie az ágazatnak, addig idén tavasszal különösen a kis- és középméretű vetőmagtermelő vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe a járványügyi intézkedések ellenére kieső munkatársaik miatt. Az elkerülhetetlen generációváltás mellett pedig a mezőgazdaságban tapasztalt munkaerő-hiány a vetőmag szektorba is begyűrűzött az elmúlt években. A vetőmagtermelés sok olyan munkafázist igényel, amely kézi munkaerő nélkül nem, vagy csak részben oldható meg. Alacsony képzettségű, alulmotivált munkaerővel ez a cél nem teljesíthető. Ám még ez sem tudta meggátolni a szektor sikerességét, hiszen a vetőmag-előállítás a nehézségek ellenére teljesítette a stratégiai feladatát, és biztosította az élelmiszer-termeléséhez szükséges vetőmagokat a hazai és külföldi felhasználók számára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?