Nagy dobásra készül a magyar agráregyetem: ez a mezőgazdaságra is hatással lehet

Nagy dobásra készül a magyar agráregyetem: ez a mezőgazdaságra is hatással lehet

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) az intézmény hulladékgyűjtési rendszerének teljes átszervezésével és új biohulladék-kezelési technológiák fejlesztésével segíti hozzá térségünket egy fenntarthatóbb jövőhöz. A körforgásos gazdaságra fókuszáló, egymilliárd forintos támogatással induló projekt során megvalósuló biohulladék-gyűjtési és -kezelési rendszer példát mutathat a jövőben hasonló decentralizált rendszerek kiépítéséhez, az ezt létrehozó MATE Tudásközpont pedig a hazai agrárinnováció egyik tudományos fellegvára lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása. Ennek értelmében a MATE kutatói - a KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 azonosító számú projekt keretében - kiemelten keresik azokat a hatékony módszereket, amelyek révén sikerrel teljesíthetők a körforgásos gazdaságra vonatkozó előírások. A projekt legfőbb sarokkövei a gödöllői Szent István Campus területén képződő hulladékok mennyiségének és összetételének meghatározása, a jelenlegi hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése és egységesítése - írja a MATE közleményében. A Campus és tangazdaságai által termelt biohulladék szelektíven kerül összegyűjtésre, és a világon egyedülálló módon helyben fog zajlani annak kezelése, hasznosítása és felhasználása is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ehhez szükséges gépek és technológiák beszerzése, valamint a szerves termésnövelők és talajjavítók minőségbiztosítási rendszerének kidolgozása így a projekt egyik fő fókusza. Emellett kiemelt cél a magyar agrárinnováció elősegítése, valamint a körforgásos és azon belül a biomassza alapú mezőgazdaság létrejöttének támogatása. Jelentős figyelmet kap a korszerű biohulladék-kezelési technológiák fejlesztése is, beleértve a talajerőgazdálkodás szempontjából stratégiai fontosságú aerob kezelést és a megújuló energiát biztosító anaerob fermentációt. Emellett kutatási projektek indulnak olyan ígéretes technológiák fejlesztésére is, mint a biohidrogén-előállítás, a hidrotermális karbonizáció vagy a plazmatechnika. A komplex célok megvalósítása érdekében hozta létre az egyetem a Körforgásos Gazdaság Elemző- és Tudásközpontot, amely a kutatás-fejlesztési szerepén túl a hazai jogalkotási és támogatási rendszer megújításához is hozzájárul. A körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében" elnevezésű projekt 2021. október 1-től 2023. november 30-ig tart.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?