Nem túl fényes a málnahelyzet: meggyűlik az európai gazdák baja a gyümölccsel

Nem túl fényes a málnahelyzet: meggyűlik az európai gazdák baja a gyümölccsel

agrarszektor.hu
Továbbra is a munkaerő kérdése és az időjárás számít a leginkább meghatározónak a málnaágazatban. Az országok különböző gondokkal küzdenek: hőség, alacsony árak, szűkös kínálat stb. Azonban akad egy-egy olyan ország is, ahol nem ennyire drasztikus a helyzet. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia: nem elég magasak az árak a termelők szerint

Hollandiában jelenleg a málna ára 1,3 euró/125 gramm, ami körülbelül 4000 Ft/kg-nak felel meg. A termelők a megnövekedett munkaerő-költségek miatt ezzel nem elégedettek, de a kínálat bőséges, és a kereslet is élénk a gyümölcs iránt. Az utóbbi időben egyre több lengyel málna kerül a holland piacokra, mivel a közelmúltban Lengyelországban is elkezdetek korszerűbb fajtákat, például Lagorai-t termeszteni - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Belgium: a hőség nem kedvez a termelőknek

Belgiumban a málna kínálata még mindig korlátozott, annak ellenére, hogy a hasonló fekvésű országokban a szezon most van a csúcson. Ennek oka, hogy a közelmúltban érkezett hőség miatt a növények túlélő üzemmódba kapcsoltak, ezért nagy tételek még nem jelentek meg a piacokon. A kereslet viszont élénk, ezért igen magas árakkal találkozhatnak a vásárlók – feltehetően a következő hetekben jelentős árcsökkenés következik be.

Németország: Alsó-Szászországban bővül a termesztés

Körülbelül három hete árulnak a boltok német málnát, de már ezt megelőzően is lehetett kapni üvegházi és fóliasátras tételeket. Jelenleg a kereslet kis mértékben visszaesni látszik, mivel megkezdődtek a nyári szabadságok, és sokan nyaralnak külföldön, az árak viszont magasak, a kereslet pedig átlagosnak mondható. A német málnának az importtal is versenyeznie kell, és nem csak a hagyományos termelő országok vannak jelen a piacon, mint Portugália vagy Marokkó, hanem tengerentúli országok, mint Mexikó és Dél-Afrika is. Lengyelországból és Szerbiából még csak most érkeznek az első tételek a német piacokra.

Az új termesztési módszereknek köszönhetően a legfontosabb német régióban, Alsó-Szászországban már májustól szeptemberig termesztik a málnát. A 2022-es évben szabadföldi termesztésben összesen 192 tonnát takarítottak be a tartományban. A jelenlegi időjárás jó minőséget valószínűsít, de az utóbbi években a szabadföldi termesztés fokozatosan a takarásos, fólia alatti technikára állt át, ennek következtében állandó mennyiséget és minőséget tudnak piacra juttatni a termelők, javarészt az időjárási viszonyoktól függetlenül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyesült Királyság: 10 napot késett a szezonkezdet

Az angol málnaszezon 10 napos késéssel, május közepén indult, és július elején érte el csúcspontját. Az idény hagyományosan Kentben kezdődik, majd egyre északabbra tolódik, de idén a középső országrészben szokatlanul korán kezdődhetett meg a szedés. Jelenleg a piacon a keresletet meghaladó mennyiségű áru található, és elég bizonytalan, hogy ez a felesleg túlkínálat következménye, vagy az országban sokakat sújtó megélhetési válság csökkenti a keresletet ilyen meghatározó mértékben.

Az utóbbi években az Egyesült Királyságban a málna termőterülete szerény mértékben bővült, és ez a növekedés az új fajták, illetve modernebb termesztéstechnikai megoldások bevezetésével jelentősen növelte a belföldi termelés volumenét. A kiskereskedelemben ez úgy jelentkezett, hogy a boltokban nagyobb csomagolási egységekben kezdték el árulni a gyümölcsöt, és valamelyest csökkentettek az áron is az addig alkalmazott “egyet fizet, kettőt kap” akciók helyett. Bár ez a fogyasztók számára kedvező, a termelők jövedelmezőségét rontja.

Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy sikeres, vagy rossz szezont zárnak a termelők, tekintettel arra, hogy túl korán van még, és még hátra van a jellemzően erős kereslettel jelentkező és a hazai termékeket preferáló skót kereslet beindulása. A munkaerő-ellátottság pillanatnyilag megfelelőnek tűnik, itt a problémát inkább az jelenti, hogy a munkások származása túlságosan is diverz, ezért sok helyen nyelvi akadályok akadályozzák a hatékony munkavégzést. Egy másik gond, hogy kevés a visszatérő idénymunkás, így a termelőknek kezdő szedőkkel kell boldogulniuk, ami szintén nem tesz jót a hatékonyságnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaország: még mindig alacsony szinten a belföldi málna fogyasztása

Július elejére már mindegyik fő francia termesztőkörzetben megkezdődött a szedés. A májusi átlag körüli hőmérsékletek miatt nem jött előrébb a szüret, mint 2022-ben. A magasabban fekvő régiókban a múlt héten kezdődött meg a betakarítás, így a következő héttől várhatóan intenzívebb lesz a kínálat, amelynek nem lesz könnyű vevőt találni. Meglepő módon ugyanis a málna marketingje Franciaországban egyáltalán nem hasonlít a többi gyümölcsnél megszokott, erősen protekcionista és hazafias attitűdhöz: rengeteg az import termék, olyannyira, hogy a teljes kínálat 85%-a külföldi áru.

Ennek oka, hogy a szamócához hasonlóan a málna is rendkívül időjárás-érzékeny gyümölcs, emiatt a boltok nem szívesen kanyarítanak le külön polcrészeket a hazai termékeknek, illetve nem merik feladni az importtermékek rendelését, mert gyakran akadozik a belföldi áru beszállítása. Ugyanakkor a fogyasztási adatokból egyértelműen látható, hogy a franciák az utóbbi években egyre több málnát fogyasztanak, azaz lenne tér a fejlődésre - a következő hetekben a boltokban promóciós kampányokat fognak tartani az ország számos pontján. Az eddigi tapasztalatok szerint a szezon kezdetén a termés minősége jó volt, de több termesztőkörzetből is foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) fertőzését jelentettek - a fertőzés mértéke régiónként eltérő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaszország: továbbra is versenyképes a portugál málna

Észak-Olaszországban Vinschgau körzetében a szamóca után a málna a legnagyobb területen termesztett bogyósgyümölcs, amelyet általában 900-1700 méteres magasságban termesztenek. Itt július elején kezdődött meg a betakarítás, és egészen október végéig, az első fagyokig tart majd a szezon. Ebben a régióban kizárólag fóliaalagutas termesztést folytatnak, az elsődleges célpiacok Észak- és Közép-Olaszország. Az utóbbi napokban az árak 8-10 euró/kg körül alakultak.

Piemontban május közepén startolt el az idény, és az első csúcs május-júniusban már lefutott. Általában 15 nap szüret van az első és a második, újravirágzást követő szezoncsúcs között, de júliusban még szerény mennyiségeket takarítottak csak be. A május-júniusi időszakban 9-10 euró/kg áron értékesítették a gyümölcsöt a kiskereskedők felé, de az exportra szánt tételeknél magasabb árat is el tudtak érni. Június végén 6 euró/kg környékére csökkent az átvételi ár, majd július elejére 8 euró/kg szintre emelkedett. Június közepén jelent meg Olaszországban a Portugáliából származó málna, amelyet jellemzően a belföldi gyümölcsnél 7-8%-kal olcsóbban lehetett kapni, így nagyon versenyképes volt a piacokon, de ugyanez vonatkozott a portugál áfonyára is. Hamarosan érkeznek tételek Lengyelországból, Hollandiából és Belgiumból is - ezek az országok évek óta folyamatosan fejlesztik bogyósgyümölcs-ágazatukat, és már kialakult piacokkal, értékesítési csatornákkal rendelkeznek Olaszországban.

Az idei málnaszezon Szicíliában várhatóan július végén fejeződik be. A termelők az idény elejétől fogva igen elégedettek. Különösen azért, mert egyes helyeken már januárban is jó volt a termés, amelyet 12-13 euró/kg-os áron sikerült értékesíteni. Itt a fő fajta a “Shani”, ami kiválóan alkalmas a szicíliai hegyeken történő termesztésre. Az árak április végére 7-8 euró/kg, július közepére pedig 6-7 euró/kg környékére csökkentek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország: alacsony termésszint magas árakkal

A spanyol málnaszezon gyakorlatilag már véget ért, a 24. hétre a legjelentősebb tételek értékesítése befejeződött. Ágazati források szerint a tavalyinál 21%-kal kisebb mennyiséget sikerült forgalomba hozni. A szűkösebb kínálat viszont felnyomta az árakat, a párizsi Rungis nagybani piacon például a szezon utolsó négy hetében is még 10,7-12,8 euró/kg árakat sikerült elérni a 125 grammos tálcás kiszereléseknél.

Dél-Afrikai Köztársaság: szűkös kínálat, szeptemberben indul csak a főszezon

Bár Dél-Afrikában a főszezon csak szeptemberben kezdődik meg, a legdélebbi országrészben egész évben folyik a termelés. A kínálat elég szűkös, pedig a termelők szerint helyi kereslet és exportlehetőségek egyaránt lennének, a fő problémát azonban a helyi viszonyokhoz jól adaptálódó fajták hiánya jelenti.

Szerbia: horrorisztikus évet zárnak a gazdák

A késő tavaszi és a kora nyári esők következtében kialakult áradások miatt a frisspiaci málna mennyisége elmarad a tavalyitól, exportra például alig jut majd belőle, ezt általában a helyi piacokon értékesítik. Az előző, jó szezonból még igen jelentős fagyasztott készletek vannak raktáron (kb. 25 ezer tonna), ami most a friss és a fagyasztott felhasználásra kerülő gyümölcs árát egyaránt lenyomja. Szerbia éveken át a világ legnagyobb fagyasztottmálna-exportőre volt fénykorában évi 120-140 ezer tonnás kivitelével (ez most reexporttal együtt évi 70 ezer tonna környékére csökkent), és szerepe mind a mai napig meghatározó gyakorlatilag a teljes világpiacra nézve.

A mostani helyzetnek egészen biztosan komoly hatása lesz a lengyel, az ukrán, a moldáv és más piacokra is. A szerb termelők helyzetét súlyosbítja, hogy a fagyasztóüzemek nem voltak hajlandók 650 Ft/kg-nál magasabb árat fizetni a beszállított gyümölcsért, ami különösen annak fényében a termelők arcul csapása, hogy az előző pár évben a felvásárlási árak 1200 Ft/kg körül alakultak. A gazdák tüntetéseket, tiltakozásokat is szerveztek, de mivel a fagyasztóüzemek még veszteséggel sem tudták értékesíteni a tavalyról rajtuk maradt tételeket, csak igen szerény mértékű áremelést tudtak elérni. A gazdáknak nem maradt más választásuk, mint extrém alacsony áron átadni a gyümölcsöt, mivel tárolni nem lehet, ennyi málnát pedig a frisspiacon értékesíteni lehetetlen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna: olcsó az ukrán málna, rekordtermés várható

A jónak ígérkező termés miatt a feldolgozásra felvásárolt málna ára az 50 dollárcentes pszichológiai határérték alá csökkent: a fő termesztőkörzetekben 18 hrivnyát (0,5 USD, 165 Ft) kínáltak a gyümölcs kilójáért, de voltak próbálkozások 17 hrivnyás (155 Ft/kg) felvásárlási árakra is. Ennyiért azonban csak kevesen voltak hajlandók odaadni a termést, nem is alakult ki kígyózó sor a felvásárlóhelyek előtt. A gurulós málna szegmensben 35 UAH/kg (320 Ft/kg), majd egy hét múlva 30 UAH/kg (275 Ft/kg) árak voltak jellemzőek. A feldolgozók részéről megnyilvánuló erősebb kereslet normál körülmények között egy pozitív előjel lehetne a piaci résztvevők számára, ám elég valószínű, hogy Ukrajnában az augusztus-októberi főszezonban rekordtermést fognak betakarítani, ami nem segíti az árak jelenlegi szinten tartását.

Észak-Amerika: a hőség miatt szűkös a kínálat, magas árakkal

Továbbra is igen szűkös a málna kínálata az amerikai piacokon. A mostani időszakban a tételek oroszlánrészének Mexikóból kellene jönnie, de a rekkenő hőség szétégeti a gyümölcsöket, ezért a minőség nem az igazi, márpedig az árak az egekben vannak. A következő hónapban Mexikó befejezi a termelést, a stafétát Kalifornia veszi át, majd az érés fokozatosan északra vándorol, egészen Kanada British Columbia tartományáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?