Most lehull a lepel az EU mezőgazdaságáról: itt az igazság a 2023-as évről

Most lehull a lepel az EU mezőgazdaságáról: itt az igazság a 2023-as évről

agrarszektor.hu
A forró és száraz időjárás, párosulva a gyakran extrém mennyiségű csapadékkal, Európa több részén is próbára tette a mezőgazdasági termelőket 2023 nyarán. A különböző szántóföld és egyéb, speciális növények terméshozamai sok helyen romlottak, késtek a betakarítások, kártevők és betegségek jelentek meg a földeken, ennek következtében pedig sok termésnél tapasztalhatóak minőségbeli romlások. Ugyanakkor az uniós mezőgazdasági ágazat számára kedvező piaci kilátások jelei mutatkoztak. Az inputanyagárak - például az energia, a műtrágya és a takarmány - csökkentek, illetve az EU agrár-élelmiszeripari termékeinek exportja is elkezdte visszanyerte versenyképességét. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hús és a bor iránti kereslet is visszaesett

Az Európai Unióban július óta csökkenésnek indult a havi élelmiszer-infláció, és bár a magas élelmiszerárak továbbra is komoly gondot jelentenek a fogyasztóknak, bizonyos termékek esetén most változhat a kereslet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fogyasztói szintű áremelkedés közel 40 százalékát az élelmiszer-infláció teszi ki. Észrevehető, hogy a bor azon termékek közé tartozik, amelyek fogyasztása jelentősen csökkent a magasabb árak miatt, főleg a vörösborok népszerűsége esett vissza, és sokan inkább más italok, például a sör felé kacsingatnak. Az uniós bortermelés egyébként 2023/24-ben az előrejelzések szerint mintegy 6 százalékkal csökken, főként az olasz és a spanyol termelés visszaesése miatt. Ugyanakkor az Európai Bizottság által idén nyáron engedélyezett krízislepárlási támogatás segíthet stabilizálni a piacot - derül ki az Európai Bizottság által közzétett, az EU mezőgazdasági piacaira vonatkozó rövid távú kilátásokról szóló jelentés 2023. őszi kiadásából.

A fogyasztáscsökkenés a húsoknál is megmutatkozik, a magasabb árak miatt ugyanis ebben a szegmensben is csökkent a kereslet. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a javuló legeltetési és gyepfeltételek, valamint az alacsonyabb takarmányköltségek némi enyhülést hozhatnak az állattenyésztőknek. Ezzel szemben a hústermelés - a baromfi kivételével - jóval az átlag alatt maradhat. A nitrogénműtrágyák emelkedő uniós ára miatt nem lépett fel általános hiány, a Bizottság pedig folyamatosan figyelemmel kísérte a műtrágypiac alakulását, és 2023 júliusában elindította az EU műtrágypiac-megfigyelőközpontját.

Folyamatosan csökken a húsfogyasztás az EU-ban

Az unióban az egy főre jutó húsfogyasztás 2023-ban várhatóan 1,5 százalékkal csökken majd részben az élelmiszer-infláció miatt, a tendencia tehát folytatódik, és az európaiaik valószínűleg egyre kevesebb húst fognak enni. A csökkenés várhatóan a marhahúsnál (3,5 százalékos) és a sertéshúsnál (5,2 százalékos) lesz a legdurvább, míg várhatóan a baromfifogyasztás 4,3 százalékkal nőni fog. A marhahús és a baromfi ára a kisebb kínálat miatt továbbra is magas, ám a helyreálló termelésnek köszönhetően a baromfihús továbbra is az egyik legolcsóbb állati fehérjeforrás marad a fogyasztók számára. Az EU juhhústermelése a juhok számának csökkenése, a különösen a mediterrán országokban tapasztalható alacsonyabb fűhozamok, valamint a magasabb takarmányköltségek miatt várhatóan nem alakul jól idén. 

Csúcson a napraforgó és a szója

Az EU 2023/24. évi gabonatermelése várhatóan 268,5 millió tonna lesz, amely mennyiség 4,3 százalékkal elmarad az ötéves átlagtól. A visszaesés oka a tavasszal és nyáron tapasztalható kedvezőtlen időjárás, amelyek főleg a kukorica és az árpa termesztésére voltak hatással. A gabonafélék takarmányozási célú felhasználása stabil maradhat, a bioüzemanyag-előállításra szánt gabonafélék felhasználása pedig tovább növekedhet, a 2022/23-as évhez képest akár 12 százalékkal. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a neonikotinoidok használatának teljes tilalma némi kihívást jelent a cukorrépa-termelők számára, a vetésterületek, a terméshozamok és a cukortartalom is várhatóan növekedni fognak idén a 2022-es évhez képest. A 2023/24-es uniós cukortermelés az előrejelzések szerint 15,6 millió tonna körül lesz, ami nagyon közel van az öt éves átlaghoz.

Mi a helyzet a speciális növényekkel?

Az olívaolaj termelése továbbra is alacsony szinten marad, és várhatóan 2023/24-ben sem fog teljesen helyreállni. Az árak szintén az egekben, aminek köszönhetően csökken az export és ezzel arányosan az uniós fogyasztás is. Egyes régiókban az árak az 5 éves átlaghoz képest csaknem háromszor magasabbak.  A kedvezőtlen időjárás hatására az alma- és a narancstermelés is hasonlóan csökkenő tendenciát mutat, mintegy 2 százalékkal alacsonyabbak lesznek a tavalyi évhez képest. A gyengébb minőség és a magasabb tárolási költségek miatt valószínűleg több gyümölcsöt használnak majd fel feldolgozásra idén.

Nincsenek könnyű helyzetben a tejtermelők

Az EU tejszállításai várhatóan stabilak maradnak 2023-ban, és a becslések szerint 0,3 százalékkal nőnek majd. Az uniós nyerstej ára az év eleje óta csökken, és bár az energia-, műtrágya- és takarmányköltségek szintén lassan esni kezdtek, továbbra is magas a nyerstej ára, ami az uniós tejtermelőknek cseppet sem kedvez. Az előrejelzések szerint egyébként a sajttermelés 2023-ban 1 százalékkal magasabb lesz az EU-ban, mint tavaly, és az uniós élelmiszer-infláció enyhülése valószínűleg pozitív hatással lesz a felhasználásra is. Mindezek mellett arra lehet számítani, hogy a várakozásokat meghaladóan növekszik majd a friss tejtermékek (tejszín és fogyasztói tej) termelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?