Hatékonyabb burgonyatermesztésben segít a mesterséges intelligencia

Hatékonyabb burgonyatermesztésben segít a mesterséges intelligencia

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági ágazatban úttörő fejlemény, hogy a kanadai burgonyatermesztők a mesterséges intelligenciához (AI) fordulnak, így pedig valós időben nyomon követhetik és előre jelezhetik terményeik tápanyagszükségletét. Ez az innovatív megközelítés átalakítja a kanadai burgonyatermesztés módját – írja a Potato News Today Reem Abukmeil és Ahmad Al-Mallahi cikke alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy a kanadai burgonyatermesztés tovább fejlődik, a termelési ambíciók és a környezetvédelem közötti kényes egyensúly továbbra is az iparági megfontolások előterében áll - írják a kutatók.

A tápanyag-gazdálkodás kihívása

A burgonyatermesztők hagyományosan kihívásokkal szembesülnek a tápanyag-gazdálkodás terén, amely a terméshozamokat közvetlenül befolyásoló, kulcsfontosságú szempont a tevlkenységükben. A hagyományos talajkezelési és lombtrágyázási módszerek, bár bizonyos mértékig hatékonyak, korlátokba ütköznek, különösen a burgonya növekedésének későbbi szakaszaiban szükséges tápanyagok esetében.

Az uralkodó iparági gyakorlatok gyakran a műtrágyák koncentrált kijuttatását jelentik az ültetés vagy a feltöltés fázisában, különösen Kanadában. Míg ez a megközelítés bizonyos tápanyagok esetében megfelelő lehet, a burgonya későbbi növekedési szakaszaiban szükséges tápanyagok esetében kihívást jelent

- írja Abukmeil és Al-Mallahi.

A pontosabb és hatékonyabb tápanyag-kijuttatás szükségessége egyre nyilvánvalóbbá vált, különösen az emelkedő üzemanyag- és műtrágyaköltségek fényében.

A mesterséges intelligencia újraírja a szabályokat

A Dalhousie Egyetem kutatói, köztük Reem Abukmeil doktorjelölt és Ahmad Al-Mallahi egyetemi docens, a mezőgazdasági forradalom úttörői. Kutatásuk során egy hordozható spektrofotométert, egy optikai érzékelőt használnak a burgonyaföldeken a levélnyél tápanyagértékeinek gyors meghatározására. Az optikai érzékelők és hullámhossz-tartományaik technológiai fejlődése a spektroszkópia széles körű alkalmazását eredményezte a növények tápanyag-összetételének gépi tanulási technikák segítségével történő értékelésére.

A valós idejű tápanyag-figyelés előnyei

Ez a mesterséges intelligencia által vezérelt megközelítés számos előnnyel jár. Lehetővé teszi a gazdálkodók számára a műtrágyák hatékonyabb és időben történő kijuttatását, biztosítva, hogy a növények a megfelelő tápanyagokat a megfelelő időben kapják meg.

A burgonyatermesztés jövője

Ahogy a kanadai burgonyatermesztés tovább fejlődik, az AI-technológia integrálása jelentős előrelépést jelent. Nemcsak a burgonyatermesztés hatékonyságának és fenntarthatóságának növelését ígéri, hanem példát jelent más növények számára is. Ez az új megközelítés értékes eszköznek ígérkezik a gazdák számára, lehetővé téve számukra, hogy hatékonyan és időben alkalmazzák a szükséges műtrágyákat, ami végül egyensúlyt teremt a termelési ambíciók és a környezetvédelem között – tette hozzá a cikk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?