Jön még kutyára dér: csak átmenetileg inthetünk búcsút a fagynak

Jön még kutyára dér: csak átmenetileg inthetünk búcsút a fagynak

agrarszektor.hu
Folytatódott a február eleje óta tartó, az átlagosnál jelentősen melegebb időjárás a meteorológiai tavasz első hetében is, melynek következtében a vegetáció 3-4 héttel fejletteb az ilyenkor szokásosnál. A korai gyümölcsfák virágoznak, és az őszi vetésű szántóföldi növényeinknél is látványos a fejlődés. Az előttünk álló hetekben azonban még számítani lehet fagyokra, amik elsősorban a gyümölcstermést veszélyeztetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folytatódott a már februárban megszokott, az ilyenkor szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás a mögöttünk álló egy hétben is - derül ki a HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Pénteken és szombaton hullott többfelé nem nagy mennyiségű eső, kedden és szerdán pedig elszórtan záporok, sőt zivatarok fordultak elő. Így a legtöbb helyen az elmúlt héten is kevesebb volt a csapadék az ilyenkor szokásosnál. A harminc napos csapadékösszeg is hiányt mutat az ország jelentős részén, a Tiszántúl déli kétharmadán 10 mm sem hullott az elmúlt egy hónap során, csak az Északi-középhegység térségében pozitív az anomália. Ugyanígy a kilencven napos csapadékösszeg is hiányt mutat a déli és keleti országrészben.

A talajok mélyebb rétegei még decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, és a középső talajréteg nedvességtartalma is megfelelő. A felszín közeli réteg azonban eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben az Alföldön és a Dunántúlon, ezen a jelenlegi eső javíthat.

Az elmúlt héten a napi középhőmérsékletek 8 és 12 fok között alakultak, ami 5-6 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál. A borúsabb hajnalokon mindössze 5-10 fok közé hűlt le a levegő, a derültebb éjszakákon 5 fok alatti értékeket mérhettünk, a fagyzugokban gyenge fagyok is előfordultak. Napközben jellemzően 15 és 19 fok közé melegedett a levegő, ennél kissé hűvösebb csak a csapadékos tájakon illetve szerdán volt. A talaj felső 5 cm-es rétegének napi középhőmérséklete 8 és 10 fok között alakult.

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosokra a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. A növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a január második hetétől a hónap végéig jellemző, sajnos leginkább csak éjszakánként fagyos idő. A talajfagy a maximális mélységét (5-25 cm) január közepén érte el ezen a télen, ami igen sekély és az is csak rövid ideig tartott. A tél jelentős részében egyáltalán nem volt fagy a talajban. Az Alföldön még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése lassan csökken. A vetések az enyhe télen meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, mely a belvízfoltokban ki is pusztult. A gyümölcsfák nedvkeringése megindult, a korai csonthéjasok már virágoznak. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén. A kajszi a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne forduljon elő. Megpattant a rügy a körtéken, a birsen, a szilván és a meggyen is.

A következő napokban átmeneti lehűlés után ismét melegszik az idő. A csütörtöki, sokfelé esős nap után pénteken és szombaton csak helyenként valószínű gyenge eső, zápor. A következő csapadékzóna vasárnap a nap második felében éri el hazánkat, hétfő estig ismét sokfelé kell esőre, záporokra számítani, és még kedden és szerdán is várhatók elszórt záporok. Összességében az előttünk álló egy hétben 5-15 mm közötti csapadék valószínű, ennél többre a nyugati országrészben lehet számítani. A hőmérséklet pénteken és szombaton 9 és 14 fok között várható a legmelegebb órákban, hajnalban pedig kevéssel fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek, szombaton északkeleten és a fagyzugokban fagyhat is, ott -2, -3 fok is előfordulhat. Hasonlóan alakul a vasárnap hajnal is, de ekkor napközben már melegedés kezdődik, a jövő hét első napjaiban nagy területen ismét 15 fok fölé melegszik a levegő, a csapadékos tájakon lesz ennél hűvösebb. A jövő hét első felében éjszakánként sem valószínű fagy, de a hét közepétől ismét lehűlésre lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?