Óriási változás jöhet a magyar földeken: erre minden gazdának készülnie kell

Óriási változás jöhet a magyar földeken: erre minden gazdának készülnie kell

agrarszektor.hu
Az egyértelműen látszik, hogy a jövőben a diverzifikáció lesz a megoldás a magyar földeken, vagyis a gazdáknak több lábon kell majd álniuk - hangzott el a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián. A szakemberek szerint fontos, hogy, amikor valaki új útvonalat keres a hagyományos, megszokott növények helyett, akkor figyeljen arra, mennyire jól értékesíthető például az adott faj a piacokon. Emellett a termelőknek törekedniük kell arra, hogy a saját területükhöz képest a legmegfelelőbb növényt válasszák ki, mérjék fel azt, hogy az egyes táblákon valóban érdemes-e belevágni bizonyos kultúrák termesztésébe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly klimatikus változás zajlik a világon, amely környezetben a precíziós nemesítésben nagyon sok lehetőség van - mondta el a Portfolio Agrárium 2024 konferencián Vajda Beáta, a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának marketing vezetője. Kiemelte, a jelenlegi regisztrációs környezetben a hagyományos nemesítési eljárások időben hosszabbak, így a versenyképesség megőrzésében nagyon komoly lépést jelenthet a precíziós nemesítés. Hangsúlyozta, szűkül a hatóanyagok köre, nagyon komoly rezisztencia-problémák vannak, szükség van az új hatóanyagokra. A szakember beszélt arról is, hogy nagyon nehéz döntés előtt állnak a termelők atekintben, hogy, milyen növényt termesszenek, szerinte azok fogják túlélni a következő időszakot, akik intenzíven és profin termelnek. 

Kicsi hal vagyunk Európában, egyedinek kell lenni, minőséget kell termelni, különben a nagy halak megesznek minket. Talán lesz idén valamennyi növekedés a kukoricában, de megnőtt az igény az alternatív kultúrák felé is. A diverzifikáció lesz a megoldás a jövőben, vagyis több lábon kell állniuk a termelőknek.

Vajda BeátaVajda Beáta

Nagyon megváltozott az időjárás, míg korábban egy kajszi 3 évből egyszer fagyott le, most már 4-5 évben mindössze egyszer terem. A nemesítőknek fel kell venniük a versenyt az időjárással, hiszen vannak könnyebben alkalmazkodó növények, mint például a cirok is, ami ma 13-14 tonnát is tud, ha megfelelő körülmények között termesztik

- hívta fel a figyelmet Sík Imre, a RAGT Vetőmag Kft. country managere. Hozzátette, a repce termesztési területe nemcsak az időjárás miatt, hanem a növényvédőszer-kivonások miatt is csökkent Magyarországon. Ráadásul, mivel az őszi szárazság ismét felerősödött, és elszabadult a nitrogén-műtrágyák ára, a gazdák még hátrébb sorolták a növényt. A szakember szintén úgy látja, hogy a diverzifikáció fontos tényező lesz a jövőben, ám fontosnak tartja, hogy, amennyiben valaki új útvonalat választ a hagyományos, megszokott növények helyett, akkor figyeljen arra, mennyire van piaca az adott növénynek. 

Fontos, hogy mindenki a saját területe képességeihez képest a legmegfelelőbb növényt válassza ki.

Sík ImreSík Imre

5-6 éve még kérdés volt, hogy a magyar termelők használnak-e minősített, fémzárolt vetőmagot, mostanra azonban látszik, hogy igenis használnak. Az általunk ismert számok ugyanis azt mutatják, hogy itthon a gazdák szűk 60 százalékban ilyen vetőmagot használnak a búzánál és az árpánál egyaránt

- mondta el Sándorfy András, a Marton Genetics-Elitmag Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, egyre inkább keresett a magyar vetőmag, ugyanakkor az is látszik, hogy 2024 őszén és 2025-2026-ban is fel kell készülnie a vetőmagágazatnak arra, hogy ezt az igényt ki tudja elégíteni, mert most az látszik, hogy a minőség jó, de a mennyiség nem elég. 

Tavaszra teljesen elfogytak a kalászos vetőmagjaink, ilyen rekordot még sosem értünk el. Szerintem a kukorica az egyik legegyszerűebben termeszthető növény, jó genetikával, gyommentesen tartva, jó kombájnnal betakarítva, nagyon eredményesen lehet termeszteni. 

Sándorfy AndrásSándorfy András

Lesz elegendő engedélyezett növényvédő szer?

Gábriel Géza, az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese úgy látja, a kisebb jelentőségű kultúrák témája az érdekes, a hatóanyag-kivonások ugyanis őket érintik a legjobban, vagyis elsősorban a zöldség- és gyümölcságazatot. Ezek a szektorok nagy kézimunka-igénnyel rendelkeznek, amiből egyre kevesebb áll rendelkezésre, ezért is lenne nagyon nagy szükség legális, biztonságosan felhasználható növényvédőszer-alternatívákra. 

Az uniós engedélyezési rendeletben van egy lehetőség, amiben könnyített módon lehet az ilyen kiskultúrákban az engedélyek kiterjesztését megvalósítani

- tájékoztatott a szakember.

Gábriel GézaGábriel Géza

Mi a helyzet műtrágyafronton?

Azt javasolnám a termelőknek, hogy mindenki mérje fel jól a lehetőségeit, és nézze meg, hogy az adott táblán érdemes-e belevágnia az adott növény termesztésébe. Ahol például gondot jelent a szárazság vagy az aszály, ott ennek mérten kell növényt választani, vagy be kell ruházni öntözőberendezésre

- közölte Varga Csaba, szaktanácsadó és fejlesztési főmunkatárs, Nitrogénművek Zrt. Hangsúlyozta, a tápanyagok tekintetében a növények igényeit kell kielégíteni, mind mennyiségileg, mind pedig arányban és időben egyaránt. Ügyelni kell arra, hogy mikor juttatjuk ki a műtrágyát a növénynek, illetve azt milyen egyéb termékkel adjuk oda neki.

Varga CsabaVarga Csaba

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?