Ebből nagy baj lehet: csúnyán pórul járhat most sok magyar gazda

Ebből nagy baj lehet: csúnyán pórul járhat most sok magyar gazda

agrarszektor.hu
Nagyon kevés csapadékot hozott a hét elején érkezett hidegfront az Alföldre, ahol a talaj felső 20 cm-es rétege kritikusan száraz állapotban van. Habár a napraforgó és a kukorica vetéséhez szükséges küszöbértéket a talajhőmérséklet már tartósan meghaladja, de a magágy előkészítéshez és a vetéshez igen száraz, poros a talaj. További kisebb eső, zápor még péntek reggelig fordulhat elő, a hét további részében és a jövő hét első felében azonban száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több olyan időjárási front is érintette Magyarországot az elmúlt tíz napban, melyekből a Dunántúlon vagy az északi országrészben számottevő, 15-30 mm csapadék hullott, az Alföldön azonban nagy területen 5 mm sem esett - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A mögöttünk álló 30 nap csapadékösszege is hasonló területi elrendeződést mutat, az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 20-30 mm-rel több eső öntözte az ilyenkor szokásosnál.

10 napos csapadékösszeg 2024. április 3-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. április 3-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. április 3-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. április 3-ig (mm)

Az év első három hónapjának csapadékmennyisége az említett nyugat-dunántúli és északi tájak kivételével hazánk jelentős részén 30-60 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, és ez a hiány a talajok nedvességtartalmában is megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A középső talajréteg még kielégítő mennyiségű vizet tartalmaz, a felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól április 3-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól április 3-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 2-án (%)Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 2-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 2-án (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. április 2-án (%)

A hőmérséklet a húsvéti ünnep alatt a nyarat idézte, több napi melegrekord is megdőlt. Hétfőn volt a legmelegebb, ekkor az esti órákban érkező hidegfront előterében 25-30 fokig melegedett napközben a levegő. Keddre jelentősen 10-20 fokkal visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig a sokéves átlag környékén maradt. Fagy utoljára a múlt hét elején veszélyeztette a virágzó gyümölcsfákat, a kedd reggelre átvonult hidegfront mögött szerda hajnalban nyugalomba jutott levegőben bár többfelé 5 fok alá hűlt a levegő, de 2 méteres magasságban fagy sehol sem alakult ki. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga tartósan, már egy hete országszerte meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 11-14 fok között alakul.

Maximum hőmérsékletek 2024. április 1-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. április 1-én (Celsius fok)
Minimum hőmérsékletek 2024. április 3-án (Celsius fok)Minimum hőmérsékletek 2024. április 3-án (Celsius fok)
5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 3-án (Celsius fok)5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2024. április 3-án (Celsius fok)

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig sárgabimbós, helyenként már a virágzás is elkezdődött. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csökken, de a vetések ezekben a foltokban kipusztultak. A tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne további csapadékra, a magágy előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa virágzik jelenleg, és az erdők is lombosodnak már, több héttel korábban a szokásosnál.

Az elmúlt napokban a délnyugati országrészben volt esős az idő a leghosszabb ideig, arrafelé a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) 25-35 óra között alakult, míg az ország nagy részén az időszak kevesebb, mint 10%-át tette ki (9. ábra). A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 2. 7 órát megelőző öt nap során (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. április 2. 7 órát megelőző öt nap során (óra)

Nagyrészt száraz, meleg idő jön a következő napokban. Ma éjszaka egy átvonuló fronthoz kötődően eshet főként az északi és a keleti országrészben némi eső, ezt követően azonban a jövő hét közepéig nem várható csapadék. A levélnedvesség-tartam jellemzően alacsony marad, ugyanakkor a talajok tovább száradnak, ami az Alföldön jelent egyre növekvő problémát. A hőmérséklet péntektől ismét nagy területen emelkedik napközben 20 fok fölé, vasárnaptól pedig ismét nyáriasan meleg, 23-28 fok közötti maximumok lesznek jellemzők. Éjszakánként továbbra sem várható fagy, 10 fok köré hűl a levegő, ennél kissé hűvösebb péntek hajnalban lehet. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a jövő hét elejétől már a 15 fokot is meghaladja.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?