Ilyet is ritkán látni: naponta változik a karfiol ára ezeken a piacokon

Ilyet is ritkán látni: naponta változik a karfiol ára ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A szokásosnál csaknem két héttel, a tavalyinál pedig egy hónappal korábban indult be a karfiolszezon a lengyeleknél. Az idei évben ráadásul az importárak is magasak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén szokásosnál lényegesen korábban indult a karfiolszezon Lengyelországban: általában május eleje jelenti az idény kezdetét. 2023-ban ráadásul a hideg tavasz miatt május második harmadában kerültek jelentősebb belföldi tételek a piacokra - írta meg a FruitVeB. A jelenleg forgalmazott áru is még a takarásos állományokból származik, mert számos olyan termelő van, akik a koraiságot és az ebből fakadó árprémiumot célozzák meg. Az idei meleg tavasz miatt pedig ez a stratégia sikeresnek tűnik: az előző időszak hűvös időjárása miatt az import tételek ára a korábbi magas szintre tért vissza, és itt stabilizálódott. Vagyis így a belföldi árura sem nehezedik az olcsó import nyomása.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belföldi termésű áru a 6-8 PLN/db (545-730 Ft/db) sávban kapható, de a kisebb rózsákért is 5 PLN/db (455 Ft/db) körüli árat kell fizetni. Ehhez képest a nagykereskedelemben általános import áru most már a 8-11 PLN/db (730-1000 Ft/db) közötti ársávban mozog, azaz a behozott tételek már drágábbak a hazai árunál. Összehasonlításképpen: a hazai termesztésű karfiol átlagára a 2023-as szezon elején 6,50 PLN/db (595 Ft/db) volt a mérvadónak számító Kalisz nagybani piacon (de a szezon eleje május 11-ét jelentette), míg két évvel ezelőtt a szezon indulásakor (május 4-én) az átlagár 6,00 PLN/db (545 Ft/db) körül alakult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?