Meglett a böjtje a 2023-as jó évnek a francia kajszitermelőknél

Meglett a böjtje a 2023-as jó évnek a francia kajszitermelőknél

agrarszektor.hu
A 2022-es és 2023-as bőséges termések után a fák túlterheltsége jelentkezett a francia kajsziültetvényekben, és fagykárokkal is számolniuk kell a termelőknek. Mindezek miatt az előzetes becslések szerint idén 30 százalékkal kisebb kajszitermés várható a tavalyinál Franciaországban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bruno Darnaud , az AOP Pêches et Apricots de France elnöke szerint fagykárok és további fagyveszély, alternancia, egyes régiókban pedig heves esőzések rontják a francia kajszitermés idei kilátásait. A Medfel konferencia időpontjában, az április 24-ről 25-re virradó éjszaka is dolgoztak a fagyvédelmi eszközök, de az előrejelzést még az esetlegesen bekövetkező fagykárok figyelembe vétele nélkül készítették el. A 2024-es szezonra vonatkozó prognózis számai így sem túl kedvezőek, a 87.852 tonnás előrejelzett mennyiség 29%-kal marad el a 2023-as 123.333 tonnás betakarított volumentől - írja a FruitVeB. Ez a terméscsökkenés, amelynek csak a mértéke kérdéses, több okra vezethető vissza, és ebben a fagyok még benne sincsenek, mivel ezek hatásait egyelőre nem tudjuk felmérni. Az egyik legfontosabb tényező, hogy 2023-ban és 2022-ben is kifejezetten jó kajszitermés volt Franciaországban, ez pedig túlterhelte a fákat. A másik ok a több körzetre lezúduló csapadék, amely elsősorban Gard és Crau régiókban, valamint a Rhône völgyében okoz problémákat.

Egyszerűen nincs virág a fákon, vagy csak nagyon kevés. Sőt, a Bergeron fajtakörnél igen kevés a gyümölcskezdemény. Több, mint 200 mm volt a csapadékfelesleg az utóbbi hónapokban a szokásoshoz képest, és ez pont a virágzás időszakát érintette

- emelte ki Bruno Darnaud. Összességében a francia kajszitermés 30-40%-kal maradhat el a 2023-as, bőséges terméstől. Ez az ötéves átlaghoz képest is 13%-os csökkenést jelent. A francia kajszibarack-szezon két héttel tart előrébb az átlagos menetrendnél, de az április végi fagyok miatt ez az előny némileg mérséklődhet. Bruno Darnaud ezért erre a szezonra normális júniusi mennyiségeket, majd egy kissé kaotikusabb júliusi hónapot vár, ahol bizonyos fajták hiányozni fognak, ezt pedig egy mérsékelt kínálattal jellemezhető augusztus követheti, de a francia termés képes lesz ellátni a belföldi piacot áruval.

A három fő termesztőkörzetben a következőképpen alakulnak az előrejelzett mennyiségek:

  • Rhône-Alpes régióban, Franciaország legfontosabb körzetében a tavalyi 65 ezer tonnás volumenhez képest a heves esőzések és az alternancia hatás miatt 40,3 ezer tonnás mennyiséget valószínűsítenek.
  • Languedoc-Roussillon: a 2023-as 39,8 ezer tonnás termést követően itt is visszaesés várható, de a terméspotenciál viszonylag normális, sőt, ritkításra lesz szükség - ebben a régióban 33,5 ezer tonnás termést prognosztizálnak.
  • Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA): ebben a régióban is visszaesést prognosztizálnak: a 2023-as 18.655 tonnás termést követően 13.986 tonnás volumen várható, különösen Gard és Crau körzetek hozamai érintettek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?