Jó talaj nélkül nem lesz jövője az agráriumnak az Alföldön

Jó talaj nélkül nem lesz jövője az agráriumnak az Alföldön

Megfelelő talajélet, jó szerkezet kialakítása nélkül nem lehet eredményesen gazdálkodni akkor, ha évente csak néhányszor esik az eső. A megfelelő talaj ugyanakkor képes a kevés nedvességet is megtartani és a szerves anyagot a szárazabb napokon is biztosítani – hangzott el a K&H Bank csütörtökön, Hódmezővásárhelyen megtartott rendezvényén. A változáshoz ugyanakkor új szemlélet kell, és a nagy beruházások hiányában is sokat tehetnek a termelők a jobb talajok kialakításáért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Talajerő-talajélet, mikrobiológia és regeneratív gazdálkodás témakörében tartott panelbeszélgetést a K&H Bank csütörtökön Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési Napok rendezvényen. Az esemény moderátora, Holopovics Zoltán talajerőgazdálkodási szakmérnök a fórum felvezetésén kifejtette: a csapadékmennyiség egyenetlensége, az Alföld szárazsága mára olyan trend, amelyet a gazdák is érzékelnek, az emlékezetes, 2022-es aszályt pedig máig nem tudta kiheverni a régió. Mint elmondta, a megoldás egyik fontos eleme a talajkezelésben rejlik.

Kiszárad az Alföld?

– mondta el az eseményen Juhos Katalin, a MATE Agrár-környezettani Tanszékének adjunktusa. Hozzátette:

Amíg ez megtörténik, a gazda azt teheti, hogy a talajt olyan állapotba hozza, olyan kíméletes módon műveli, hogy képessé tegye a kevés vizet megtartsa. Nagyon szűk a mozgástér ebben a tekintetben, amilyen mélyen műveljük a talajt, olyan mélyen szárítjuk ki. Arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben háromszor esik egy évben, és azt minden cseppjében hasznosítanunk kell.

Kiemelte: a jó talajnak nem csak a nedvességet, hanem a szerves anyagot is meg kell tartania.

A szerves anyag is számít

A szervesanyag-tartalom egyre csökken a hazai talajokban, a művelés, a műtrágyázás jelentősen rontja a talajélet intenzitását, és elindul egy kedvezőtlen folyamat. Erre jön még a klímaváltozás – jelentette ki az eseményen Pénzes Éva, az Agriturf 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.

A jó talajélet kialakításához optimális feltételeket kell teremtenie a gazdának, ebben az átgondolt vetésforgó is sokat segíthet.

Azonnali megoldás nincs

Nyolcmilliárd embert kell megfelelő élelmiszerrel ellátnunk, a változó tényezők, és az abiotikus stresszek erősödésére fel kell készülnünk. A gazdálkodó azonnali megoldást szeretne, egyfajta aszpirint, ebben a szemléletben viszont háttérbe szorul a talaj jelentősége – fogalmazott az eseményen Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője. Hozzátette:

Az uniós támogatási rendszer is igyekszik ösztönözni ebben a termelőket, megfelelő megoldásokkal javítható a talaj tápanyagszolgáltató képessége és csökkenthető a költséges inputanyagok kijuttatása is.

Ebben ugyanakkor számos piaci szereplő téves információkkal jelennek meg, és ez elfedi a gazdák elől a jó megoldások jelentőségét. Megfelelő minőségű, biztos kutatási háttérrel rendelkező termékekkel lehet ugyanis javítani a helyzeten.

Adatból információ

A tradicionális növénytermesztésben viszonylagos biztonságban tudtunk termelni, de ma már a népi megfigyeléseket sem lehet alapul venni

– jelentette ki a rendezvényen Hajdú Attila, a Bayer Hungária Kft. climate view field szakértője. Kifejtette:

Egyértelműen alkalmazkodnunk kell a változásokhoz, amelyek ma már nem évtizedes távlatokban, hanem az egyik évről a másikra jelentkeznek. A digitalizáció megoldásai sem képesek profitot termelni, csupán eszközök a megfelelő gazdálkodáshoz. Ez utóbbihoz tanulni kell, az adatokból információkat kell kreálni. Kijelentette:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?