Nehéz helyzetben a magyar vállalkozások: nincs mit tenni, ez vár most rájuk

Nehéz helyzetben a magyar vállalkozások: nincs mit tenni, ez vár most rájuk

agrarszektor.hu
Egy éve hullámzóak a cégek pénzügyi várakozásai, jelenleg az előző negyedévhez képest enyhén alacsonyabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel terveznek. Átlagosan 7,9 százalékos bevétel-, és 3,9 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami továbbra is alulmarad a 2024-re prognosztizált inflációval szemben - derült ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből. A visszafogott pénzügyi eredmények a beruházási szándékot is erőteljesen korlátozzák. Már csak a vállalkozások 57 százaléka tervez fejlesztést, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra sem mernek nagy pénzügyi eredményről álmodni a cégek a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredménye szerint. Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője elmondta, hogy a vállalkozások pénzügyi várakozásaiban egy oldalazó trend alakult ki az elmúlt egy évben. Az előző negyedévi enyhe javulást követően most ismét visszafogottabb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak: átlagosan 7,9%-os árbevétel- és 3,9%-os profitbővülést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 8,6%-kal és 4,4%-kal.

Ahhoz képest, hogy októberben már 10% alá süllyedt az infláció és az előrejelzések szerint 2024-ben a 4-6%-os sávban mozoghat, továbbra sem mondhatók túl erősnek a cégek következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai

- tette hozzá Rammacher Zoltán.

 

A középvállalkozások azért bizakodnak

A cégméret nem befolyásolja jelentősen a várt pénzügyi eredményeket, ám az árbevételt tekintve a középvállalkozások a legbizakodóbbak. Egyedül náluk emelkedett - 7,1%-ról 8,6%-ra - a várt árbevétel-növekedés az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a mikrovállalkozások várakozásai 8,6%-ról 7,9%-ra, a kisvállalkozásoké pedig 9%-ról 7,8%-ra mérséklődtek.

A profitvárakozások is hasonló képet mutatnak: a következő egy évben szintén a középvállalkozások várják a legnagyobb, 4,2%-os bővülést, igaz ők az előző negyedévben extrém alacsony, mindössze 0,9%-os növekedéssel számoltak. Tőlük nem sokkal lemaradva a mikrocégek 4,1%-kal, a kisvállalkozások pedig 3,5%-kal nagyobb nyereséget valószínűsítenek a következő 12 hónapban.

Tovább romlott a beruházási kedv

A beruházási szándék már 2018 óta mérséklődik, de 2021 év vége óta látványos mértékben. Rammacher Zoltán rámutatott, hogy jelenleg a vállalkozások 57%-a tervez valamilyen beruházást a következő egy évben, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya. A kkv-k fejlesztési szándékán azonban nagyot lendíthet, hogy 2024-ben is kedvező kamattal lesznek elérhetőek a Széchenyi Kártya Program MAX+ különböző konstrukciói - hívta fel a figyelmet a szakértő. A beruházási célokban viszont nem történt változás: továbbra is legnagyobb részben informatikai fejlesztésekre (27%) készülnek a cégek. Ezt követik a gépek, berendezések (21%) és a céges autós flotta korszerűsítése (16%), míg ingatlanberuházásban minden tizedik cég gondolkodik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?