Vita az egyéni gazdaságokról: a kevesebb is több?

agrarszektor.hu
Más áll a KSH statisztikái mögött a VM szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyéni gazdaságok számának csökkenése nem azt jelenti, hogy a mezőgazdaság kevesebb embernek nyújt megélhetést - magyarázza a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban megjelent adatait a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A KSH gazdaságszerkezeti összeírásának előzetes adatai szerint a gazdasági szervezetek száma 2, az egyéni gazdaságoké 15 százalékkal csökkent 2010-2013 között.

A 2010-2013 között megszűnt egyéni gazdaságok 89 százaléka használt egy hektárnál kisebb területet - állapított meg a VM. Nyilvánvaló, hogy ekkora terület nem képes eltartani egy családot, hanem csak főállás mellett, nagyrészt saját fogyasztásra termelő gazdaságokról van szó. Ezért nem szabad az egyéni gazdálkodók számát a mezőgazdaságból élők számának tekinteni, és annak változásából következtetéseket levonni a mezőgazdasági foglalkoztatásra - magyarázza a VM.

Összességében természetes folyamat, hogy az idős, sokszor egyedülálló, szakképesítéssel nem rendelkező termelők, akik nagy része csak jövedelmének kiegészítése céljából foglalkozott mezőgazdasággal, felhagy a gazdálkodással. Ennek hatására a mezőgazdasági birtokszerkezet eltolódik a valamivel nagyobb méretű, kis-közepes gazdaságok irányába, amely a gazdálkodó család számára fő tevékenységként megélhetést nyújt.

Nem véletlen, hogy 2010 óta az elsősorban értékesítésre termelők száma 55 ezerrel emelkedett és nőtt a szakképzettséggel rendelkezők száma is. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig még tavaly arról számolt be, hogy 2010 óta mintegy 15 ezerrel, közel 350 ezerre nőtt a hivatásszerűen gazdálkodásból élők száma. Ez a folyamat illeszkedik a kormány agrár- és földbirtok politikájába - húzza alá a VM.

Következésképpen az egyéni gazdaságok számának csökkenése nem takar kedvezőtlen folyamatokat a mezőgazdaságban és nem jelenti azt, hogy kevesebb embernek jelentene megélhetést a mezőgazdaság.

Tényszerű adat az is, hogy a kormány programjával összhangban az egyéni gazdaságok által használt mezőgazdasági terület 15 ezer hektárral nőtt 2010 és 2013 között, melyen tovább fog emelni a Földet a gazdáknak program.

A VM szerint a második Orbán-kabinet tette a legtöbbet azért, hogy minél többen a mezőgazdaságban dolgozhassanak. A vidéki emberek nagy részének egyetlen megélhetési lehetősége, ha földműveléssel vagy állattartással foglalkoznak. A kormány célja, hogy olyan családok is a mezőgazdaságból tudjanak megélni, akiknek esélyük sem volt erre a szocialista kormányzat idején - fogalmaz a tárca.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?