2015-től jön a könnyítés a kisgazdaságok számára

agrarszektor.hu
Az egyszerűsített támogatási rendszer minden közvetlen kifizetést helyettesít, illetve az érintett termelők mentesülnek a zöldítés követelményeinek teljesítése alól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország 2015-től bevezeti a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét - mondta Czerván György hétfőn Nagykátán. Ez a támogatási forma minden közvetlen kifizetést helyettesít, továbbá felmenti a termelőket az Európai Unió által jogszabályban rögzített zöldítés követelményeinek teljesítése alól.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára a mezőgazdasági termelők részére indított, a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat nagykátai állomásán beszélt erről.

Az államtitkár aláhúzta, hogy az új támogatási rendszer kötelező érvényű, és önkéntesen alkalmazható elemekből áll.

Ez a támogatási forma minden közvetlen kifizetést helyettesít, továbbá felmenti a termelőket az Európai Unió által jogszabályban rögzített zöldítés követelményeinek (állandó gyepterület fenntartása, terménydiverzifikáció, ökológia célterület kijelölése) teljesítése alól.

A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan termelő, aki minimum egy hektáros területtel rendelkezik. Az intézkedésre az éves támogatási maximum 10 százaléka fordítható. A támogatás egyösszegű, amelynek éves mértéke gazdálkodónként minimum 500, maximum 1250 euró lesz.

Azon gazdák esetében, akik a normál rendszerben kevesebb, mint 500 euró támogatásra lennének jogosultak, a támogatást 500 euróra felkerekítik, 500 és 1250 euró között a normál rendszerben járó támogatásnak megfelelő összeget kap a termelő.

Várhatóan azok a gazdálkodók veszik majd igénybe ezt a támogatást, akik 1-6 hektáros területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. A VM számításai szerint a gazdák csaknem 50 százaléka léphet majd be ebbe az egyszerűsített kistermelői támogatási rendszerbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?