Beszállt a nagy versenybe az FHB is - Banki harc a gazdákért

agrarszektor.hu
Hektáronként maximum 60 ezer forinthoz juthatnak a földhasználók abban az idei hitelkonstrukcióban, amelyet az FHB Bank dolgozott ki az uniós területalapú agrártámogatások előfinanszírozására. A Növekedési Hitelprogram (NHP) forrásaiból 2,15 százalékos fix éves kamattal, míg piaci alapon 1 havi BUBOR + 2,50 százalékos árazással juthatnak hitelekhez a termelők. A pénzintézet szerint az új hitelterméket magas finanszírozási hányad, alacsony éves kamat és kis adminisztrációs teher jellemzi a versenytárs bankok konstrukcióihoz képest.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új konstrukciót vezetett be az FHB Bank az uniós területalapú agrártámogatások tavaszi előfinanszírozására - jelentette be közleményében a pénzintézet. A kedvezményes hiteltermék a Magyar Nemzeti Bank meghosszabbított NHP-ján, illetve az FHB Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)i együttműködésén alapul.

Az előfinanszírozással a gazdálkodók egy hektárra maximum 60 ezer forint hitelt vehetnek fel kétféle módon. A pénzintézet a területalapú támogatásokat kedvezményes NHP-alapú vagy piaci kamatozású kölcsöntermékkel hitelezi meg. Az NHP-alapú konstrukcióban az egyéves futamidőn belül 2,15 százalékos fix éves kamat, míg a piaci kamatozásúnál egyhavi BUBOR + 2,50 százalékos árazással érhető el.

Változik az uniós támogatási rendszer
Az idéntől 2020-ig megváltozik az uniós területalapú támogatások rendszere. A gazdák a pénzeket mostantól úgynevezett normatív alaptámogatásként, illetve zöldítési támogatásként kaphatják meg. Az alaptámogatás összege hektáronként 144,7 euró, a zöldítési 81,3 euró lesz, az egy hektárra jutó összeg 226 eurót tesz ki.

Az idei előfinanszírozási hitelterméket magas finanszírozási hányad, alacsony éves kamat és kis adminisztratív teher jellemzi a versenytársakhoz képest - állítja közleményében az FHB Bank. A pénzintézetnél alkalmazott magánokirati szerződéskötéskel a gazdák gyorsabban és olcsóbban juthatnak pénzhez, mert a közjegyzői szerződéskötés miatti átfutási idő, illetve a sok esetben a 100 ezer forintos nagyságrendű díj is megtakarítható - testzik hozzá.

A támogatásokat előfinanszíroztató termelők igénybe vehetik a bank agrár-bankszámlacsomagját is, amelyhez az idén havi számlavezetési díj nélkül és kedvező tranzakciós díjakkal férhetnek hozzá. A havi bankszámlavezetési díj 1490 forint, amelyet december 31-ig engednek el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03