Cáfolja a támogatási vádakat Lázár államtitkára

agrarszektor.hu
Több milliárd forint, még lehívatlan 2007-2013-as uniós vidékfejlesztési támogatás felhasználását kívánja meggyorsítani a Miniszterelnökség azzal, hogy huszonkét rendelet módosításával meghosszabbít egyes támogatási határidőket, illetve könnyít az igénybevételi feltételeken - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkára. Egyúttal cáfolta, hogy az idén jogosulatlanul vett volna igénybe 32 millió forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2015-től várható, új uniós agrár-vidékfejlesztési támogatásokról és pályázati lehetőségekről is szó lesz decemberi kétnapos konferenciánkon, ahol válaszokat kaphat a hazai agrárszektor többi fontos kérdésére is. Jelentkezzen most!

Nem szankcionálni, hanem könnyíteni akarunk - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Kis Miklós Zsolt a huszonkét rendelet módosítása kapcsán, amelyekkel a Miniszterelnökség az előző, 2007-2013-as uniós költségvetési ciklushoz kötődő, de még lehívatlan vidékfejlesztési támogatások felhasználását kívánja segíteni. Rövid időn belül a második ilyen rendeletmódosítási csomagot állították össze, és az államtitkár szerint a Miniszterelnökség kész a további "finomhangolásokra" is.

A jogszabályi könnyítésekkel több milliárd forintnyi felhasználatlan forrás igénybevétele válik egyszerűbbé a 2007-2013-as hazai vidékfejlesztési program még kifizetetlen jogcímeinél - tette hozzá Kis Miklós Zsolt. Az intézkedések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a programban igényvehető, társfinanszírozással együtt 1500 milliárd forintra tehető hétéves pénzkeretet Magyarország teljes egészében kimerítse. Ehhez most a kifizetési rendszert gyorsabbá, hatékonyabbá és ügyfélbarátabbá kívánják tenni, illetve módosítanak több megvalósítási és támogatásigénylési határidőt is.

Az állattartó telepek korszerűsítéseire (ÁTK) és a kertészeti fejlesztésekre kiírt pályázatoknál például december 31-ről március 31-re tolják ki a megvalósítási határidőket, illetve május 31-ig meghosszabbítják az utolsó kifizetési kérelmek benyújtási időpontját is. Az építési engedélyek megszerzésének elhúzódása miatt könnyítik egyes Leader-programok adminisztrációs előírásait, illetve a jövő év április 30-ig meghosszabbítják az integrált közösségi és szolgáltató terek (IKSZT) működtetésére irányuló kifizetési kérelmek beadási határidejét.

A mostani rendeletmódosításokkal a Miniszterelnökség enyhíti azokat az indokolatlanul szigorúnak tartott szankciókat is, amelyek azokat sújtották volna, akik a 2008-as gazdasági válság miatt, vagyis önhibájukon kívül nem tudták teljesíteni vállalt árbevételi tervüket. Szintén könnyítenek a fiatal gazdák pontszámokra és foglalkoztatáspolitikai elvárásokra épülő szankcióin is, mert a büntetések helyett az a cél, hogy vidéken maradjanak - fogalmazott az államtitkár.

Államtitkári kinevezése előtt pályázta meg és igényelte a támogatásokat
2000 óta agrárvállalkozó vagyok, előbb egy családi gazdaság tagjaként, 2008 óta pedig egyéni vállalkozóként - cáfolta Kis Miklós Zsolt azokat a vádakat, amelyek szerint az idén jogosulatlanul vett igénybe 32 millió forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást. Leszögezte: amint ezt nyári államtitkári vagyonnyilatkozatában is feltüntette, a most megkapott összegeket még jóval államtitkári kinevezése előtt, a hatályos jogszabályoknak megfelelően igényelte vagy pályázta meg, csak a kifizetések tolódtak át ez évre, illetve egyes jogcímeknél 2015-re is. Az államtitkár szerint támogatásai egy része földterület után járó normatív területalapú támogatás (SAPS), amelyet az uniós tagállamoknak minden jogosult gazdálkodó számára kötelezően ki kell fizetniük. Egyes támogatásai pedig a szülői gazdaság átvételéhez kötődtek, de például az idén kapta meg a 2012-es fagykárokra járó, elhúzódó kárenyhítést is, illetve szintén ilyen áthúzódó tételnek minősülnek a 2009-ben indult agrár-környezetgazdálkodási (akg) program kifizetései is, amelyek után még 2015-ben is 7 millió forintra számíthat. A normatív agrártámogatásokat ezután is megkapja majd, de pályázatokat államtitkárként nem nyújt be - húzta alá Kis Miklós Zsolt.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?