Máris kiporciózták az extra milliárdokat a kormány új zászlóshajó programjára

agrarszektor.hu
A kormány döntése alapján hozzávetőleg 33 milliárd forinttal több támogatást kapnak az állattartó gazdák 2015-ben, az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest - jelentette be Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Mogyoródon, sajtótájékoztatón.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt kiemelte: döntés része annak, hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemesen 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő plusztámogatást biztosít, melyből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különít el az eddig tervezett támogatásokon felül. A program nagyságrendjét mutatja, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben ugyanakkor már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) e célra szolgáló előirányzatán az állattenyésztési programokra.

Az FM új nemzeti jogcímként bevezeti - annak európai uniós elfogadása után 2015-ben - a kocák után járó állatjóléti támogatást évi mintegy 8,6 milliárd forint keretösszeggel. Ez kiegészíti a jelenlegi támogatási rendszerben a sertéshízók után biztosított évi 8,5 milliárd forint állatjóléti támogatást. A kormány továbbra is kiemelt célnak tekinti a sertésállomány megduplázását 2020-ig, hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A baromfi ágazatban a jelenleg évi 8 milliárd forint költségvetéssel bíró állatjóléti támogatás keretösszegét évi újabb 3 milliárd forintos pluszforrással 11 milliárd forintra emeljük. A tejtermeléssel foglalkozó gazdálkodók számolhatnak azzal, hogy az új Vidékfejlesztési Programban 2017-től folytatódik az eredetileg 2016 végéig tartó tejelő szarvasmarha állatjóléti támogatást, amely évi 8 milliárd forintot jelent az ágazatnak.

A Mezőgazdasági munkahelyteremtő program keretében a kormány emelt összeggel folytatja az állattartók átmeneti nemzeti támogatását a tej-, a húsmarha és a juh- ágazatban. A tervek szerint az átmeneti nemzeti támogatások 2015-ben mintegy 20 milliárd forinttal emelkednek az eredetileg előirányzott összegekhez képest. Ez azt jelenti, hogy a tejtermelők összesen 20,8 milliárd forinthoz, a húsmarhát tartók 11 milliárd forinthoz, míg a juhászatok 3 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a jövő évben ezen a jogcímeken.

1,6 milliárd forinttal több pénzt állít be a kormány az összes állattartó által igénybe vehető nemzeti támogatásokra, így az állatgyógyászattal és az állati hulla ártalmatlanításával összefüggő költségek finanszírozására. A kormányzat az állattartók számára a fentieken túl további, jelentős termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni fog a közvetlen termelői források keretében, több tízmilliárdos nagyságrendben 2015-től, melynek részleteiről augusztus folyamán tudunk részletesebb tájékoztatást adni.

A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban programot és az állattartók számára többletforrásokat biztosít - hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium. A foglalkoztatás további tartós növelése érdekében a kabinet biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez jussanak a következő időszak támogatási forrásaiból, és minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?