Most jöhet jól a "keleti nyitás": hová megy a magyar alma?

agrarszektor.hu
A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a magyar almatermelők orosz exporttilalom miatti veszteségeit. Az agrártárca szerint Magyarország előnyben van más országokkal szemben a "keleti nyitás" politikája miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hónapokkal ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikája miatt van esély arra, hogy a kialakulóban lévő kapcsolatok eredményt hoznak és enyhülhet a magyar piacra nehezedő nyomás - jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az almahelyzettel kapcsolatban a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Korábbi nyilatkozatok szerint a hazai termelők az idén rekordnak minősülő, 800 ezer tonnás almatermésre számítanak, szemben az elmúlt évek 500-600 ezer tonnás eredményével.

Azokban az országokban, amelyek beszállíthatnak Oroszországba, vélhetően hiány keletkezik, tehát a magyar termékeknek ott helye van. Ilyen ország például Szerbia, ahol az államtitkár tájékoztatása szerint már folytak tárgyalások arról is, hogyan lehetne a meglévő mintegy 400 szerb-magyar vegyesvállalat számát emelni, hogy kellő volumenben lehessen megoldani a szállítási kérdéseket.

"A magyar kormánynak van egy felelőssége, az orosz piacnak pedig van egy ínsége, nekünk pedig van nagyon sok almánk, és sok olyan mezőgazdasági termékünk, amely piacot keres" - fejtette ki Nagy István. Hozzáfűzte, hogy más országok is keresik a lehetőségeket, és ha nem lépünk időben, akkor kialakulnak Oroszország felé más utak, például Törökországból vagy Kínából.

Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a földművelésügyi tárca vezetője két-három héten belül Moszkvában tárgyal majd az orosz mezőgazdasági miniszterrel, hogy áttekintsék a kialakult helyzetet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?