Óriási lutri a kormány új sikerágazata

agrarszektor.hu
Az enyhe tél és a tavaszi fagykárok elmaradása kedvező alapot biztosított a hazai gyümölcstermesztésnek. Mindezek ellenére számos gazda nehéz helyzetben éri el és éli meg a szaktárcát és közvéleményt egyaránt büszkeséggel eltöltő, “papíron egyértelműnek" tűnő sikereket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kártevők elleni hatékony védekezés és a szakszerű növényápolási munkákba fektetett energia és anyagi ráfordítás megtérülni látszik; az elmúlt évek legjobb gyümölcstermésében bízhatnak idén a gazdálkodók. A különböző kultúrák össztermése becslések szerint akár egymillió tonnára is rúghat, mintegy 25 százalékkal meghaladva a sokéves átlagot, így a hazai kereslet kielégítése mellett minden bizonnyal a külföldön kínált magyar gyümölcsök mennyisége is tovább növekszik majd. Ugyanakkor Európa-szerte jók a szektor idei terméskilátása, várhatóan még alacsonyabbra törve az amúgy sem magas felvásárlói árakat.

Mint arról már az Agrárszektor.hu is beszámolt, a jó szezon dacára idén a meggy- és dinnyetermelőknek is újfent aggódniuk kell a nyomott felvásárlási árak miatt. Érdekes módon idén tehát nem az időjárástól, vagy a kórokozóktól, sokkal inkább a borús értékesítési kilátásoktól és a külföldi származású importáruktól van a leginkább félnivalójuk a magyar termesztőknek. A hétfőn bejelentett területalapú támogatások átcsoportosításának nagy nyertese lehet a jövőben a zöldség-gyümölcs ágazat, ám az idei eredmények még erősen kérdésesek.

A meghatározó, országos képet a helyi termelők árnyalják. Fiatal gazdálkodókat kérdeztünk, ők hogyan értékelik az aktuális idényt:

Nagyrédén, a Mátraalján található a Benedek Gyümölcsfarm. A hagyományosan bortermeléséről híres tájon összesen 137 hektáron meggy-, alma-, szamóca- és málnatermesztéssel foglalkozik Benedek Borbála. Megkeresésünkre elmondta, hogy a korai tavasz ellenére náluk végül nem került előrébb a szüret, sőt, a sok, illetve kedvezőtlenül eloszló csapadéknak, valamint a viharos, szeles tavaszi napoknak köszönhető terméskiesés következtében sem meggyből, sem almából nem számolhatnak az egyébként mindenütt beharangozott csúcsterméssel. A szamóca idén sikeres kultúrának bizonyult, mind a betakarítás, mind az értékesítés szepontjából. Az július eleji, esős hetek hatására azonban a meggy érése elhúzódott, a különböző fajták egymáshoz képest, a szokásosnál későbbi beérése nemcsak időben okozott kiesést, hanem teret engedett a kártevő cseresznyelégy lárvája okozta nyüvesedésnek is. Ugyanez az időjárás ellenben várhatóan kedvező hatással lesz a sarjon termő őszi málna termésminőségére és -hozamára is.


A meggy termése és kivitele Magyarországon, forrás: KSH, AKI

A belföldi meggy termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon, forrás: AKI PÁIR
Zákányszéken, Csongrád megyében őszibarack termesztéssel foglalkozik Ördög Nóra. Fiatal korától segédkezett szüleinek, és a betanulást követően ma már ő viszi tovább a családi gazdaságot. Habár a nyakán van a barackszezon dömpingje, a korábbi, felvásárlókkal szemben szerzett keserű tapasztalatai miatt inkább ő maga intézi a gyümölcsök értékesítését is, minden hétvégén felutazik Budapestre, hogy a nagybani piacon "éjszakázzon". Megítélése szerint nagyon jó szezont fut eddig a barack, szinte mindennel 2-3 héttel korábban tartanak most a tavalyi év hasonló időszakához képest. Kivéve az árakkal, mondja Nóra, hiszen a gyümölcs termelői ára a 2000-es évek elejétől kezdve gyakorlatilag mit sem változott, miközben az előállítás, fenntartás, piacra jutás költségei -az élet más területeivel egyetemben- drasztikusan drágultak az elmúlt évtizedben. Fajtától és mérettől erősen függően, de átlagosan 200 forint körüli kilóáron tudja értékesíteni a gyümölcsöt, ennyi legalább szükséges ahhoz, hogy ne legyen veszteséges a termelés. 2013-ban a sok esőnek és párás időnek köszönhetően nagyon szerencsétlenül kitolódott és összecsúszott a különböző barackfajták érési ideje, a legrosszabb pillanatban mindezt tetézte a hűtőzők készleteinek kényszerű piacra vitele (3-4 hétnél hosszabb ideig csak erős minőségromlás mellett lehet hűtve tárolni a barackot), így végül kénytelenek voltak még a leeső árakon is alul, lének értékesíteni a gyümölcsöt. Szerencsére idén sokkal ígéretesebbek a gyümölcsfajtát termesztők kilátásai.

Kedvező kilátások Európában is

Csizmadia György, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, a Gyümölcstermelő Főbizottság elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy nemcsak hazánkban, de Európa-szerte egységesen jók a szektor idei terméskilátásai. Az utóbbi években gyakran jelentkező kiesések elmaradásával tovább bővül a kínálat, várhatóan még alacsonyabbra törve az amúgy sem magas felvásárlói árakat.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által múlt héten bejelentett együttműködési megállapodás értelmében a jövőben az olasz milánói nagybani piacra is kerülhet a magyar gyümölcsökből. Csizmadia György meglátása szerint habár például a meggyünknek kétségkívül keletje lehet Olaszországban is, a hazai kereslet kielégítésén felül megtermelt mennyiségekkel a kontinens keleti országait kell és érdemes megcéloznunk. Leginkább a román, cseh, szlovák, a balti államok és az orosz piacokon lehet keresnivalónk, ehhez pedig közvetlen vetélytársainkat, elsősorban Lengyelországot kell felülmúlnunk mind a termésminőséget, mind az árszínvonalat illetően. A szakember hangsúlyozta, hogy a megfogalmazott bővülés eléréséhez elengedhetetlen az ágazat versenyképességének növelése. Csak kor- és szakszerű növényápolási és tápanyag utánpótlási háttér megalapozása mellett biztosított kultúráink szükségszerű megújításainak megtérülése és ezzel együtt az adott területről leszüretelhető termésmennyiség növelése.

Duplázunk? - újabb források az ágazat fejelsztésére

A biztató eredmények, elismerésre méltó számok elérése elsősorban a zöldség-gyümölcs ágazatban dolgozó 100-120 ezer ember értékteremtő munkájának köszönhető. A kiváló adottságokkal és évszázados hagyományokkal rendelkező gyümölcstermesztés elméletileg sikerre van kódolva Magyarországon. Ezt, és a minőségi élelmiszerek iránt fokozódó külföldi érdeklődést felismerve készül megduplázni a jelenlegi termésmennyiséget egy, a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia részeként, a 2014-2020-as ciklusra készített, átfogó fejlesztéseket tartalmazó programcsomag.

A kormány a héten jelentette be, hogy a területalapú támogatások átcsoportosításával további nemzeti forrásokkal kíván elkülöníteni a munkaigényes agrárágazatok számára, így remélhetőleg az állattenyésztés mellett a zöldség-gyümölcstermelés fejlesztésére is jelentős források jutnak majd. Az elhatározott programok révén Fazekas Sándor bejelentése szerint a következő időszakban 50-70 ezer új agrármunkahely jöhet létre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03