Orosz embargó: tagállamokra szabják a kártérítéseket

agrarszektor.hu
Újabb 165 millió euróval támogatja Brüsszel az orosz embargó miatt károsult zöldség-gyümölcs termelőket. A pluszforrásokat tagországokra bontva osztják el. Magyarországon várhatóan a szeptember 10-ig benyújtott, de az első, 125 millió euróról szóló jogszabály felfüggesztése miatt be nem fogadott igények is kielégíthetők lesznek, és jutnak támogatások a szeptember 30-a utáni igényekre is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az uniós országok mezőgazdasági miniszterei szeptember 28-30. között Milánóban tanácskoztak az olasz EU-elnökség szervezésében. A tanácskozás hivatalos témája az élelmezésbiztonság volt, de a tárcavezetők megragadták az alkalmat az orosz embargó aktuális kérdéseinek áttekintésére is.

A találkozón a magyar delegációt vezető Fazekas Sándor részt vett az Európai Néppárthoz tartozó miniszterek munkaülésén és más uniós minisztertársaival is tárgyalt az orosz krízisről. Összeurópai egyetértés mutatkozik abban, hogy a kialakult helyzetet biztonságpolitikai probléma okozta, és nem szabad, hogy a gazdák legyenek a szankciók kárvallottjai. Közös érdek, hogy a jelenlegi kritikus helyzetet fokozatos lépésekkel, párbeszéddel a rendezés irányába mozdítsa el az EU.

Fazekas is sürgette az újabb intézkedéseket

A magyar földművelésügyi miniszter kétoldalú megbeszélést folytatott Dacian Cioloº uniós agrárbiztossal is. A magyar tárcavezető elengedhetetlennek nevezte, hogy új forrásokat vonjanak be a termelőket ért károk kompenzálására. A leköszönő biztos megerősítette, hogy a zöldség-gyümölcs szektor kárainak enyhítésére létrehozandó újabb alapról szóló jogszabály szeptember 30-án hatályba lép.

A Bizottság részéről elismerték, hogy az előző, 125 millió eurós keret elégtelennek bizonyult, ezért az új uniós intézkedéscsomaghoz újabb, ezúttal 165 millió eurós költségvetést biztosítanak a tagállamok érintett termelői számára. A költségeket a tervek szerint az EU általános költségvetési tartalékából fedezik. Ez összhangban van azzal a magyar törekvéssel, hogy a gazdák kártalanítása ne a területalapú támogatások rovására történjen.

Célzott kompenzáció

A most hatályba lépő új uniós szabályozás célzottabb kompenzációt tesz lehetővé, ugyanis az előző év orosz exportadatai alapján tagállamonként határozza meg a támogatható termékek mennyiségét. Magyar szempontból fontos eredmény, hogy a szeptember 10-éig benyújtott, de az első jogszabály felfüggesztése miatt be nem fogadott igények várhatóan kielégíthetőek lesznek az új alapból. Ezen túlmenően a szeptember 30-a után végrehajtott intézkedések is kompenzálhatóak lesznek a keret erejéig.

Az uniós miniszterek bíznak abban, hogy az új intézkedés stabilizáló hatással lesz a piacra. Ugyanakkor Magyarországgal egyetértésben több tagállam, köztük Ausztria, Szlovákia és Szlovénia is felhívta a figyelmet az embargó közvetett negatív piaci hatásaira, és kérte a Bizottságot, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a piaci folyamatokat, és szükség esetén tegye meg a megfelelő intézkedéseket ezek kiküszöbölésére. Finnország minisztere arról adott tájékoztatást, hogy az embargó alól elvileg kivett termékek esetében is vannak gondjaik, hiszen az orosz hatóságok előzetes ígéretük ellenére laktózmentes tejszállítmányaikat a határon várakoztatják.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?