Ősszel indulnak az AKG és ÖKO támogatások (x)

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Programban (VP) foglalt támogatások közül 2015 őszén indulnak 5 éves kötelezettségvállalással az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az Ökológiai gazdálkodásra (ÖKO) vonatkozó támogatások.

Az AKG-tól elkülönülten, de azzal egy időben kerül meghirdetésre az Ökológiai gazdálkodás támogatása is. A kötelezettségvállalás időszaka 2016. január 1.- 2020. december 31. lesz.

Újdonság, hogy a programban szereplő támogatások igénylésének menete megváltozik: míg korábban támogatási kérelmek és határozatok keletkeztek, addig mostantól a támogatási lehetőségeket nem jogszabályokban, hanem pályázati formában hirdetik meg. A benyújtásra az eddigiekhez hasonlóan az MVH elektronikus felületén lesz lehetőség.

Az előző ciklushoz hasonlóan a támogatásba bevinni szándékozott területeket mind az AKG, mind az ÖKO területek esetében 3 m-es pontossággal le kell mérni, s azon területeken 5 évig fenn kell tartani a vállalt előírásokat.

AKG esetében horizontális (azaz az országban bárhol igényelhető) és zonális (csak a MePAR fedvényen lehatárolt területeken) tematikus előíráscsoportok kerülnek meghirdetésre szántó, gyep, ültetvény, nádas földhasználati kategóriákban. Az új AKG egyik fő jellemzője, hogy a kötelezettségeket előírás alapon határozza meg. A támogatás intenzitása 100 %-os gyep, ültetvény és nádas vonatkozásában, míg szántó esetében degresszivitás alkalmazására kerül sor. A pályázatok elbírálása pontrendszer alapján történik.

Ökológiai gazdálkodásba vont területek esetében ökogazdálkodásra történő áttérés, és ökogazdálkodás fenntartása is támogatott lesz szántó, gyep és ültetvények esetében is.

A két támogatási típus a támogatás összegében is különbözik: az áttérésre vonatkozó támogatás összege magasabb, így kívánják ösztönözni az ökológiai gazdálkodásba vont területek növekedését. A támogatás intenzitása 100 %-os valamennyi földhasználati kategória esetében.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?