Senki ne lepődjön meg! - Jegyeket ragasztanak a borospalackokra

agrarszektor.hu
Literenként 30 forintos ellenőrzési díjat léptetett életbe keddi rendkívüli tanácsülésén az úgynevezett földrajzi jelzés nélküli (FN) borokra a borgazdasági szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az intézkedés elsősorban a dömpingáras borimport visszaszorítását célozza, ezért az agrártárca a díjfizetést napokon belül kiterjeszti a nem HNT-tag borimportőrökre is. Valószínű, hogy az ellenőrzési díjhoz kapcsolódó ellenőrző jegyek a legtöbb esetben megjelennek majd a borospalackokon is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hosszas előkészítés után elhárulhatnak a jogi akadályok az elől, hogy úgynevezett ellenőrzési díjat lehessen bevezetni minden Magyarországon forgalomba hozott, földrajzi jelzés nélküli borra. A piacszabályozási feladatokat is ellátó HNT keddi rendkívüli tanácsülésén döntött arról, hogy a literenként 30 forintos ellenőrzési díjat életbe lépteti.

A tanács azonban csak saját tagjaira nézve hozhat intézkedéseket, ezért az agrártárca külön jogszabályára van szükség ahhoz, hogy az ellenőrzési díjat valamennyi piaci szereplőre - így a nem HNT-tag borimportőrökre is - ki lehessen terjeszteni. A minisztérium rendelete várhatóan napokon belül megjelenik, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ellenőrzési díjat a hazai és a külföldi FN-borokra egyaránt meg kell majd fizetni.

A HNT szerint ugyanakkor a magyar borvidékek már az idei szüret előtt módosították a termékleírásokat, így az FN borkategóriát most már főként az importborok, illetve - kisebb részben - a hazaival házasított importborok teszik ki. Ezért az ellenőrzési díj alapvetően a külföldi FN-borokat sújtja majd, de - érvel a nemzeti tanács - az új rendszer azzal is előrelépést hozhat, hogy a fokozottabb ellenőrzések várhatóan háttérbe szorítják azokat a borokat, amelyek eddig áfacsalással jutottak az üzletekbe Így tisztábbá válhat a verseny a magyar piacon, a hazai termelők értékesítési lehetőségei pedig javulhatnak.

Az intézkedés bevezetése jelentősen csúszott, mivel a HNT az új szabályozást eredetileg szeptember 15-től, majd október 15-től kívánta hatályba léptetni. Sokáig nem született azonban konszenzus az illetékes tárcák között abban, hogy az importra vonatkozó kiterjesztést miként lehet EU-konform módon végrehajtani, ezért az ügy több közelmúltbeli kormányülés napirendjén is szerepelt.

A HNT eredetileg olyan ellenőrző jegyes rendszert kívánt alkalmazni, amely az "ellenőrzési díj" kifejezést nem tartalmazta. Az ellenőrzési díj bevezetéséről a szervezet keddi tanácsülésén döntött, mivel a minisztériumi jogi egyeztetéseken ez bizonyult a jobb megoldásnak. A most elfogadott módszerrel a forgalmazók felelőssége nagyobb lesz, az ellenőrizhetőség pedig javul - közölte az agrarszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke.

A 30 forintos literenkénti ellenőrzési díjat azokra az FN-borokra kell megfizetni, amelyekre a piaci szereplők október 14-én, vagy azt követően kértek származási igazolásokat. A külföldi boroknál pedig a díjfizetés azokra a tételekre vonatkozik majd, amelyeket az agrártárca "kiterjesztési" rendeletének megjelenését követően hoznak forgalomba a magyar piacon.

 

Az ellenőrzési díjat a forgalmazóknak a HNT számlájára kell megfizetniük, majd szintén a HNT-től kérhetik a díjfizetés igazolásául szolgáló, egyedi sorszámú ellenőrző jegyeket. Ez utóbbiak igénylésekor tételenként igazolniuk kell FN-boraik eredetét is, az ellenőrzésekkor pedig kiszerelési egységenként, borospalackonként azt is bizonyítaniuk kell, hogy a polcokra kerülő tételek után az ellenőrzési díjat lerótták. Bár a díjfizetést nem feltétlenül a kiváltott ellenőrző jegyekkel kell alátámasztaniuk, a HNT szerint mégis az öntapadós jegyek felragasztása lehet a legkézenfekvőbb megoldás, így ilyen megjelölésű palackokkal hamarosan a fogyasztók is találkozhatnak a boltokban.

Mint ismert, a sokszor dömpingáras - elsősorban Olaszországból származó - borok importja egyre nagyobb feszültséget okoz a hazai piacon, mert időről-időre a szőlőfelvásárlási árak letörésével fenyeget. Különböző statisztikák szerint a behozott olasz borok mennyisége eléri az évi 500-600 ezer hektolitert, így a teljes magyar éves bortermelés 20 százalékának is kiteheti. Az importborokból általában alacsony árkategóriájú FN-borok készülnek, amelyek főként a kunsági borvidék hasonló borainak jelentenek konkurenciát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?