Újabb pénzeket követel vissza Brüsszel

MTI
Valamivel több mint százmillió euró agrártámogatást követel vissza szabálytalanságok vagy nem megfelelő ellenőrzés miatt az Európai Bizottság három tagállamtól. A mostani döntés Magyarországot nem érinti, mert a pénzeket Görögországnak, írországnak és Szlovéniának kell visszafizetnie.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A pénz tetemes részét, 92,8 millió eurót Görögországnak kell visszafizetnie az uniós költségvetésbe. A pénz túlnyomó hányadát, mintegy 89 millió eurót a parcella azonosító rendszerben és a helyszíni ellenőrzéseknél észlelet hiányosságok miatt kénytelen Athén visszafizetni. A brüsszeli követelés pénzügyi hatásait némileg mérsékli, hogy az Európai Bíróság egy ítélete miatt Brüsszel is kénytelen körülbelül 21 millió eurót kifizetni a görögöknek.

Görögországon kívül most Írországnak és Szlovéniának kell visszaadnia uniós agrártámogatásokat. Dublin körülbelül egymillió eurós kiigazítást kénytelen elszenvedni, míg Ljubljanának 8,7 millió eurót kell visszafizetnie az uniós költségvetésbe, mert támogatást kapott egy cukorgyár teljes lebontására, ám a létesítmény silóit az ellenőrök érintetlenül találták.

A brüsszeli testület világossá teszi, hogy az uniós agrárpénzek kezelése a tagállamok feladata, és az ő felelősségük a pénzek felhasználásának ellenőrzése is, ám a bizottságnak joga van visszakövetelni pénzeket, ha hiányosságokat, szabálytalanságokat talál. Ennek érdekében a bizottság mintegy 100 ellenőrzést hajt végre egy évben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31