Pályáztak és nyertek - Új traktorokkal hódít a magyar cég (x)

agrarszektor.hu
Új John Deere erőgépekre cserélte le eddigi gépparkját a szentesi Terra-Coop Kft. A vállalat elsősorban az intenzív zöldségek és az alma termesztéséhez kapcsolódó munkák miatt döntött az új traktorok beszerzése mellett, mert így szeretné hatékonyabbá tenni a munkaszervezést és a munkavégzést. Az új gépekről, a vállalatról és a hazai zöldségtermesztés lehetőségeiről Szarvas Pállal, a Terra-Coop Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mekkora területen gazdálkodik a Terra-Coop Kft., és elsősorban mely növényekre koncentrál a cég?

Szarvas Pál: A cég 1994-ben indult és jelenleg mintegy 1200 hektáron gazdálkodunk. Leginkább búzát, árpát, napraforgót, kukoricát és hibridkukoricát termesztünk, de rendelkezünk öntözött és öntözhető földterületekkel, így szántóföldi zöldségnövényeket - zöldborsót és csemegekukoricát - is termesztünk. Ez utóbbi tevékenységünk miatt indultunk a zöldségtermesztőknek kiírt gépbeszerzési pályázaton. A pályázatunk sikeresnek bizonyult, ezért a KITE Zrt.-től 10 darab új John Deere 6100 RC típusú erőgépet vehettünk át.


A szántóföldi növénykultúrákon és egyes zöldségféléken kívül mi tartozik még a Terra-Coop profiljába?

Sz.P.:Cukorrépát is termesztünk, amely jelenleg nem olyan általános. Emellett olajretket is termelünk nyugat-európai exportra, ezt a zöldségfélét ugyanis előszeretettel használják zöldtrágyanövénynek. Néha egyéb növényekkel is próbálkozunk, amikor van rá lehetőség, zöldbabot is termelünk vagy kifejtőbabot, amikor van rá igény és tudunk szerződést kötni. A vállalat ezenkívül más agrárcégeknek is kínál mezőgazdasági szolgáltatásokat. Vannak olyan termelők, akik teljes körű szolgáltatással bíztak meg bennünket és vannak speciális betakarítógépeink, amelyekkel kialakult partneri körünk van. Ilyen a két zöldborsó-betakarító gépünk, a csemegekukorica-betakarító gépünk pedig a Bonduelle-flottában is részt vesz. A körülmények és a géppark miatt évente 2-400 millió forintos szolgáltatási bevételt érünk el.

Több mint 20 éve sikeresek
A Terra-Coop Kft. 1997 óta családi vállalkozás. A cég a tavalyi évet 1,5 milliárd forintos bevétellel és csaknem 110 millió forintos nyereséggel zárta. Szarvas Pál, a cég ügyvezető igazgatója egyben a szentesi Május 1. Agrár Zrt. vezérigazgatója is. Ez utóbbi vállalat megközelítőleg 500 hektáron gazdálkodik.


Elstartolt az új vidékfejlesztési program, és jönnek a pályázati kiírások. Ön szerint mik a perspektívái a hazai zöldségtermesztésnek és mik a tervei a Terra-Coop Kft.-nek?

Sz.P: Szeretnénk bővíteni az öntözhető területeinket, szeretnénk öntözőgép-beruházásra és öntözőtelep építésre pályázni. Ezzel kapcsolatban két nagy problémánk van. Az egyik a vidékfejlesztési programban megjelent megfogalmazás, amely szerint támogatásra csak ott lehet pályázni, ahol - az adott területen - 12 éven belül volt vízjogi létesítési engedély. A másik, hogy a földhasználatot - a beruházás átadását követően - még 5 évig igazolni kell. Ez azt jelenti, hogy a földhasználati szerződéseinket meg kell hosszabbítani és be kell szerezni a földtulajdonos hozzájáruló nyilatkozatait. Ez megoldható, ha a szerződések olyan időben kerültek megkötésre, amelynél a 20 évbe még belefér a hosszabbítás.

Viszont, ha valaki megközelítőleg 20 éve használja az adott földterületet és nem tud hosszabbítani, akkor új szerződést kell kötni és azt ki kell függeszteni. Az eljárás közben viszont más, elő-haszonbérletre jogosult is bejelentkezhet és elnyerheti a földhasználat jogát. A vonatkozó jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy azok akik kötött öntözőberendezéseket létesítenének - vagy akár már használnak - elő-haszonbérleti jogot kapjanak. Nagyon fontos lenne, hogy ez bekerüljön a vonatkozó jogszabályba, de ez sajnos eddig még nem történt meg. Pedig ez segítené az intenzív gazdálkodásban rendkívül fontos öntözés gyakorlati megvalósítását.

Tíz új traktorral bővült a gépállományuk. Mi alapján döntöttek a KITE és ezen belül is a John Deere mellett?

Sz.P.: Ez elég hosszú folyamat volt, talán két hónapig is eltartott, míg - az érdeklődésünknek megfelelően - több traktorforgalmazó cég is pályázott. Sokáig legalább négy típus volt versenyben, de hosszas mérlegelés után végül a John Deere-t választottuk. Az ár/érték arány és a vontatható teher súlya miatt. Emellett a márka ismertsége és megbízhatósága, valamint a forgalmazó KITE Zrt. megfelelő szervizhálózata, szakembergárdája is garantálta a sikert. Hozzáteszem, eddig vegyes géppark állt a rendelkezésünkre, de szerencsésnek tartom, hogy most azonos típusú gépekkel tudunk dolgozni.

John Deere 6100 RC
A 100 lóerős, AutoQuad Plus ECO Shift váltóval felszerelt John Deere 6100 RC traktorok 1780 fordulat/perces motorfordulatszámnál 40 kilométer/óra szállítási sebességet lehet elérni, ez pedig lényegesen lecsökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Így hatékonyan látják el a zöldborsó, a zöldbab és a csemegekukorica betakarítási, növényvédelmi, illetve szállítási feladatait is.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55