Újra erősödik a dollár, megbillent a forint

agrarszektor.hu
Szerda este még gyengítette a dollárt az euróval szemben az a tény, hogy a Fed kamatdöntési jegyzőkönyve továbbra is megosztottságot jelzett a döntéshozók között a kamatemelési sorozat folytatását és időzítését illetően. Csütörtökön azonban fordult a hangulat és újra lendületbe jött a dollár. Közben délelőtt a forint kissé gyengült az euróval szemben, így a dollár árfolyama újra 260 fölé ugrott - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Úgy tűnik, kezdi túltenni magát a piac azon, hogy a Fed tegnap esti kamatdöntési jegyzőkönyve továbbra is megosztottságot jelzett a döntéshozók között a kamatemelési sorozat folytatását és időzítését illetően. Ma ugyanis 1,1780-ról fokozatosan 1,17-ig visszaerősödött a dollár az euróval szemben. Amennyiben az 1,1690 körüli támaszzóna elesik, az 1,16 körüli következő erősebb támasz zónáig eshet süllyedhetnek a jegyzések.

Közben délelőtt a forint megbillent kicsit, és a 304 körüli jegyzések 304,7-ig ugrottak, most 304,5 körül jár a kereskedés a bankközi piacon.

A dollár erősödése és a forint gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések a reggeli 258,8-ról 260,2-ig ugrottak.

 

Most menj Londonba várost nézni! - 4 éve nem volt ilyen olcsó a font

A tavaly őszi villám összeomlást leszámítva 4 éve nem volt olyan erős a forint az angol fonttal szemben (333 körül), mint most, így aki még egy nyár végi angliai "kiruccanásban" gondolkodik, az a szokásosnál jóval olcsóbban is megúszhatja ezt. Emögött természetesen a Brexit és annak negatív hatásai állnak, miközben a forint nagyon jól tartja magát. Amikor tavaly októberben egyre világosabbá vált, hogy a hard-Brexit forgatókönyve válhat valósággá Nagy-Britannia számára, néhány nap alatt 360-ról 330 közelébe szakadt a font forinttal szembeni árfolyama.

Ha ettől a mozgástól eltekintünk, akkor azt látjuk, hogy valójában 4 éve nem volt ilyen erős a forint az angol fizetőeszközzel szemben, mint most. Sőt, ha csak néhány egységet tovább tudna erősödni a forint a fonttal szemben, akkor máris 5-6 éves forintcsúcsokról beszélhetnénk 330 alatti árfolyam mellett. Amióta a napokban előjöttek a britek azzal az ötlettel, hogy a 2019. márciusi uniós kilépés után még egy-két évig tagjai szeretnének maradni a vámuniónak (amit inkább kétkedve fogadtak Brüsszelben), a font újra esik, és a tegnap közzétett előzetes második negyedéves brit GDP-adat is jól mutatja, hogy trendjében lassulóban van a brit gazdaság a nagyfokú bizonytalanság és az üzleti szektor óvatossága miatt.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03