Így oszt el 1200 milliárdot Lázár minisztériuma

agrarszektor.hu
Egyszerűbb és átláthatóbb eljárásrenddel kívánják elosztani az uniós agrár-vidékfejlesztési támogatásokat Magyarországon 2015-2020. között. Több mint 1200 milliárd forintnak megfelelő forrás felhasználása indulhat meg, ha Brüsszel elfogadja a még egyeztetés alatt álló programot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint 4 milliárd euró, vagyis mintegy 1200 milliárd forint forrás áll rendelkezésre Magyarországon vidékfejlesztésre az unió mostani költségvetési periódusában 2020-ig - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az AGRYA budaoesti konferenciáján. A vidékfejlesztési forrásokat ezentúl már nem a korábbi merev célok (tengelyek) mentén, hanem rugalmas prioritások figyelembevételével osztják el.

Elsőbbséget élvez majd a tudásátadás és az innováció; a versenyképesség és a gazdasági életképesség fokozása; az élelmiszerlánc szervezése és a kockázatkezelés; az ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése, javítása; az erőforrás-hatékonyság biztosításának előmozdítása, valamint a társadalmi befogatás segítése (a szegénység csökkentése és a gazdaság fejlesztése a vidéki térségekben).

Az államtitkár különösen fontosnak mondta a versenyképesség fokozását minden mezőgazdasági termelési típusban - közölte az MTI. Kiemelt feladatnak nevezte továbbá a mezőgazdaságtól és az erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítását, megőrzését és javítását.

A gazdálkodók számára a jövőben az eljárásrend sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz, egyszerűbb támogatás-típusokat vezetnek be, valamint egyszerűsítik a pályázatok elbírálását. A Vidékfejlesztési Program középpontjában a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lesznek.

A magyar programot azonban Brüsszel egyelőre nem fogadta el. A tárgyalások várhatóan májusra zárulnak le, az új pályázati kiírások pedig a nyártól jelenhetnek meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?