Jönnek az új pályázatok! - Kisöprik a régi agrárpénzeket

agrarszektor.hu
A 2007-2013-as időszak forrásainak 100 százalékos felhasználása érdekében hamarosan új pályázatokat írnak ki az illetékes szervek, Brüsszel pedig május végén bólinthat rá az 1250 milliárd forintos új magyar Vidékfejlesztési Programra. Az új ciklus pályázatai nyártól jelenhetnek meg - többek között ezeket mondta egy mai szegedi eseményen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Csepreghy Nándor, a tárca fejlesztéspolitikai kommunikációs helyettes államtitkára ugyanezen a rendezvényen az innovációra szánt igen jelentős uniós forrásokat emelte ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kis Miklós Zsolt a tanácskozáson közölte, a 2007-2013-as időszak forrásainak 100 százalékos felhasználása érdekében hamarosan új pályázatokat írnak ki. Ezeken a fiatal gazdák kaphatnak támogatást fejlesztéseikhez, a vidéki térségek közösségi alapszolgáltatásait ellátó önkormányzatok, non-profit szervezetek, egyházak, polgárőr szervezetek pályázhatnak gépjárművásárlásra, illetve kertészeti gépek beszerzését is támogatják.

A politikus közölte, az Európai Bizottság előreláthatólag május végén elfogadhatja az új Vidékfejlesztési Programot, amely összességében 1250 milliárd forint agrár-vidékfejlesztési forrás felhasználásának rendszerét rögzíti. A legkomolyabb nézeteltérés az öntözésfejlesztés támogatásáról alakult ki: a hazai álláspont szerint a szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében az öntözött területek növelésére van szükség, az uniós vélemény szerint viszont csupán az öntözés hatékonyságán kellene javítani.

Az új pályázatokat nyártól írják ki, ezeken a munkaigényes ágazatoknak - a kertészet, az állattenyésztés és az élelmiszeripar -, valamint a kis- és közepes gazdaságoknak a korábbinál több forrás jut majd. Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszeripar fejlesztésére összesen 300 milliárd - csak a Vidékfejlesztési Programból 200 milliárd forint - áll majd rendelkezésre, ebből 20 milliárd forintnyi forrást a borágazat beruházásaira különítenek el.

Csepreghy Nándor a Szegedi Tudományegyetemen szervezett konferencián hangsúlyozta, a 2020-ig Magyarországra érkező uniós források hatékony felhasználása lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a régióban visszaszerezze azokat a pozíciókat, melyeket az elmúlt 10-11 évben elveszített. A politikus kifejtette, a magyar gazdasági növekedés nem alapozható a tízmilliós hazai piacra, minél több exportképes vállalkozásra van szükség. Ennek elérésében kiemelt szerep jut az innovációnak, ezért kíván a kormányzat 750 milliárd forintot erre a területre fordítani - emelte ki. A témáról bővebben lásd a Portfolio frissen publikált elemzését.

Az új pályázati rendszer - többek között az adminisztrációs terhek csökkentésével - a korábbinál sokkal versenyképesebb lesz - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor szerint lehetséges, hogy kisebb lesz a potenciális pályázók száma, de mivel azt várják a jelentkezőktől, hogy fejlesztési elképzeléseiket komplex csomagban kezeljék, az egyes támogatások nagysága várhatóan emelkedik majd. A kormány a pénzügyi finanszírozási lehetőségek átalakításával már a most záruló időszakban is igyekezett javítani a pályázók helyzetén: így már nem kér biztosítékot azoktól a vállalkozásoktól, melyeknek nincsen köztartozása és rendelkeznek egy lezárt üzleti évvel - emlékeztetett a politikus.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?