Kamarai választások: regisztráljon, aki szavazni akar!

agrarszektor.hu
Előzetesen regisztrálnia kell a tagjegyzékbe annak, aki szavazni akar a novemberi agrárkamarai választásokon. Erre július 31-től nyílik lehetőség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján. A legutóbbi, 2013-as választások során közel 200 ezren regisztrálták magukat, voksolni viszont csak szűk 8 százalékuk ment el. Idén két jelölő szervezet, a Magosz és a MOSZ harcol majd a szavazatokért, bár meglehetősen egyenlőtlen küzdelem várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Regisztrációhoz kötött a szavazás az őszi agrárkamarai választásokon. A választási tagjegyzék július 31-től a kamara honlapján elérhetővé válik, ám ez a június 30-i időállapotnak megfelelő kamarai tagjegyzéken alapul. Aki addig még vagy már nem volt tag, a kamara központi ügyintéző szervénél kezdeményezheti felvételét vagy törlését a választási tagjegyzékből.

A végleges választási tagjegyzéket szeptember 8-ig állítják össze.

A szavazási körzetközpontok, valamint az azokhoz tartozó települések listáját szeptember 1-ig teszik közzé a kamara honlapján. A tagokat a tagnyilvántartásban szereplő lakóhely, székhely alapján rendelik a szavazási körzetközponthoz. Legkésőbb a megyei küldöttekről szóló szavazást megelőző ötödik napig viszont bárki kérheti, hogy ugyanazon megyén belül, de más körzetközpontban adhassa le szavazatát. A kamarai tagokat október 20-ig írásban tájékoztatják a szavazás helyéről, idejéről, a szavazás rendjéről, a jelölő valamint azt támogató szervezetek nevéről, a megyei küldöttgyűlési küldöttjelölti listákról.

A kamara tagja november 3-án 6 és 18 óra között a számára kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le a megyei küldöttek neveit tartalmazó listára a szavazatát. Az alakuló megyei küldöttgyűlést november 23-25. közötti időpontra hívják össze.

A kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB). Feladata többek között a jelölő szervezet, a megyei küldöttjelölti listák nyilvántartásba vétele, a küldöttválasztás eredményének megállapítása, az országos-, illetve a megyei alakuló küldöttgyűlés összehívása. A jelölő szervezetek július 15-ig kezdeményezhették az OKVB-nél a nyilvántartásba vételüket. A tényleges nyilvántartásba vétel augusztus 15-ig történik meg.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Idén az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) indul harcba a november 3-i agrárkamarai választásokon. A MOSZ szeretett volna közös listán szerepelni a Magosszal, de a gazdaköri szervezet végül másik 17 agrárszervezettel kötött együttműködési megállapodást.

A nyilvántartásba vett jelölő szervezetek a megyei kamarai küldöttgyűlési jelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb szeptember 8-ig juttathatják el az OKVB-nek. Ezt a választási bizottság szeptember 30-ig veszi nyilvántartásba.

A legutóbbi (2013-as) választások során összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg. A regisztrált 197 617 főből, szervezetből csupán 14 565-en voksoltak, ami 7,4 százalékos arányt jelent. Volt olyan meghatározó mezőgazdasági termeléssel bíró megye, ahol a részvételi arány az 5 százalékot sem érte el. Az összes, mintegy 450 ezer potenciális kamarai tagot figyelembe véve az érintettek alig 3 százaléka képviseltette magát a szavazáson.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?