Erre készül Bige cége - Kiterjesztik a vizsgálatokat

agrarszektor.hu
Átlagosan 8-10 százalékkal nagyobb terméshozamot eredményezett az üzemi parcellákhoz képest a Nitrogénművek Zrt. 500-ak klubja elnevezésű, hároméves szántóföldi műtrágyázási kísérletsorozata - állítja közleményében a Bige László milliárdos nagyvállalkozó tulajdonában lévő vállalat. A most befejeződő program is azt támasztotta alá, hogy Magyarországon évtizedek óta kizsákmányolják a termőföldek tápanyagkészletét, holott a plusz műtrágya-felhasználás többletjövedelmet hozhat. A cég az eredményekre alapozva kibővíti programját, amely a műtrágyák mellett a vetőmagok és a növényvédő szerek komplex vizsgálatára is kiterjed majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hamarosan lezárul a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. átfogóbb kísérletsorozata, az 500-ak klubja - áll a cég közleményében. Az osztott parcellás műtrágyázási demonstrációs programban 500 gazdálkodó vesz részt az ország egész területéről. A kísérletben jellemzően 300 hektárt vagy annál nagyobb területet művelő, fejlett gépparkkal rendelkező gazdaságok vehettek részt, amelyek biztosítani tudták a 2x5 hektáros üzemi és az úgynevezett Genezis parcellákat, illetve vállalták, hogy a szakemberek által meghatározott mennyiségű és hatóanyag-összetételű műtrágyákat időben kijuttatják.

A három éve indított program lényege, hogy a résztvevő gazdák adott növényi kultúrára és termőhelyre specifikus tápanyag-utánpótlást és szaktanácsadást kaptak. Ezt követően minden egyes helyszínnél betakarítási szezononként értékelték a hagyományos módon kezelt (üzemi) területek és a Nitrogénművek Zrt. átal javasolt mennyiségű és összetételű tápanyagokat felhasználó (Genezis) parcellák terméseredményeit - mondta Kiss Csongor szaktanácsadási és kísérleti osztályvezető.

A vállalat tapasztalatai szerint a magyarországi műtrágyázási gyakorlatra évtizedek óta a föld tápanyagkészletének kizsákmányolása jellemző. A Fertilizers Europe nemzetközi szakmai szervezet 2012-es adataiból kiderül, hogy éves szinten 64 kg/ha felhasznált nitrogén-hatóanyaggal európai összehasonlításban a középmezőnyben vagyunk, míg a foszfornál és káliumnál ennél is rosszabb a helyzet, mivel csupán a töredékét használjuk a tőlünk nyugatabbra lévő gazdaságok tápanyag-utánpótlásának.

Az 500-ak klubja kísérletsorozattal a cég célja éppen az volt, hogy megmutassa, mekkora terméstöbblet és többletjövedelem érhető el szakszerű műtrágyázással - áll a közleményben. A program alapjaként minden kísérleti területet bővített talajvizsgálati módszerrel elemeztek, majd a talajok tápanyag-feltöltöttségének ismeretében a Pro Planta szaktanácsadási program, illetve a kísérleti tapasztalatok alapján határozták meg a legoptimálisabb tápanyag-összetétel.

Az elmúlt három évben huszonhat különböző tavaszi és őszi vetésű növénynél végeztek vizsgálatokat, és az öt lezárt vetési szezonban a normál műveléshez képest átlagosan 43 százalékkal több, összesen több mint 225 tonna tápanyag került vissza a földekbe. A közlemény szerint a három fő tápanyagnál jól látszott, hogy bár mennyiségben mind az üzemi, mind a Genezis parcelláknál a nitrogén felhasználása volt kimagasló, a cég által javasolt, nagyobb terméshozamot eredményező műtrágyázásnál a foszfor és a kálium felhasználását jóval nagyobb arányban, 57 százalékkal, illetve 53 százalékkal növelték. Emellett megállapítható, hogy a Magyarországon általános gyakorlatként alkalmazott alaptrágyázás mellett a szakszerű, esetenként kétszeri levéltrágyázás is indokolt lehet - jelentette ki Kiss Csongor.

Habár a terméshozamokat az adott időszak időjárása is befolyásolta, a tápanyag-visszapótlás optimalizálása az elmúlt három évben átlagosan 8-10 százalékkal magasabb terméshozamot eredményezett a Genezis parcellákon. Az egyedileg összeállított műtrágya-felhasználás a kukoricánál tavaly átlagosan 1,1 t/ha, míg a napraforgónál 380 kg/ha terméstöbbletet eredményezett. A repcénél és az őszi búzánál a 2013-as betakarítási időszakban érték el a legnagyobb terméshozam-növekedést, átlagosan 480 kilogrammot, illetve 680 kilogrammot. Ezek az eredmények a Nitrogénművek szerint azt mutatják, hogy nem az egyszeri, gigantikus termésmennyiség elérése, hanem az adott termőhelyi viszonyok közötti, hosszú távon leghatékonyabb gazdálkodás megvalósítása a cél.

A kísérletben részt vevő gazdaságok számára a Nitrogénművek Zrt. térítésmentesen biztosította a szaktanácsadást, a talajmintavételt, a bővített talajvizsgálatot és a Genezis parcellákon felhasznált műtrágyát. Emellett pedig folyamatosan nyomon követték, hogy adott év aktuális terményárai mellett az elért terméstöbblet és a plusz ráfordításként jelentkező műtrágya-felhasználás mekkora többletjövedelmet eredményez.

A termelők a többéves kísérletsorozatban számos trágyázástechnológiai elemet vettek át, és ma már sok 500-ak klubja tagnál gyakorlattá vált a komplex, foszfort és káliumot is tartalmazó trágyák kijuttatása, illetve a legalább egyszeri levéltrágyázás, amelynek célja a mikroelem-pótlás és a kondicionálás - állatja a Nitrogénművek. A vállalat fejlesztéseivel az olajos növénykultúrákban megjelentek például a kimagasló kéntartalmú szilárd, illetve folyékony talaj- és levéltrágyák, illetve a magas nitrogén-hatóanyagú Nitrospeed termék.

A cég szándéka az, hogy a jövőben tovább bővíti a kísérletsorozatot, és még több gazdaságot von be a kutatásba - hangsúlyozta a közlemény szerint Kiss Csongor. Emellett nemcsak a kijuttatott tápanyagra koncentrálnának, hanem a növénytermesztési technológia teljes folyamatát lefednék, tehát a vetőmagok, a műtrágyák és a növényvédő szerek együttes hatásait kívánják komplexen vizsgálni. Az első ilyen kísérletek már el is kezdődtek - tette hozzá az osztályvezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03