Eldurvult a helyzet: jókora pofont kaptak ezek a magyar állattartók

Eldurvult a helyzet: jókora pofont kaptak ezek a magyar állattartók

agrarszektor.hu
Sosem volt még olyan magas ára a báránynak mint 2023-ban egész éven át, mégsincs elég juh Európában. Az aszályos évek és a drága takarmány, valamint az input anyagok lenullázták sok juhtartó tartalékát. A gyapjú sajnos továbbra is eladhatatlan, a juh- és kecsketej ára ugyan sokat emelkedett, de mivel a költségek tovább nőttek, így a tejtermelés jövedelmezősége még mindig nem éri el az elvárható szintet. Az új támogatási rendszer sok fejfájást okozott, néhány döntés kifejezetten kedvezőtlennek bizonyult. Sajnos a támogatások kifizetése sem úgy haladt, ahogyan más években azt a gazdák megszokták, ez többeknek likviditási gondot okozott. Évet értékeltek a juhászok és az MJKSZ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-es aszály miatt sok juhász felélte a takarmány- és az anyagi tartalékát is. Szerencsére 2023-ban a takarmányok ára jelentősen csökkent, viszont a többi inputanyag ára magas szinten ragadt. Gondot okozott a nyárvégi-őszi aszályos időszak, de ezt valamelyest pótolták a késő őszi esőzések és a korai hidegek elmaradása. Ez azt jelenti, hogy még november végén is tudtuk legeltetni a juhainkat - számolt be a 2023-as év szerencsésebb időjárásáról Holló Mátyás törzstenyésztő juhász a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ)

Akinek volt lehetősége, hogy akár 4-5-ször is kaszáljon, az komoly tartalékot is tudott képezni 2023-ban, ami egy ismételten rossz év esetén nagyon jól jöhet. Sajnos még a mai, kiszámíthatatlan világban is kevesen tartalékolnak, pedig már jól látható, hogy közülük esnek ki a legtöbben a termelésből, amikor akadozik a piac vagy egyéb nehézségek vannak

- vélekedik Csomai Géza, az Imár Bt. ügyvezetője.

A Duna-Tisza között évről évre érződik a talajvízszint-csökkenés, de a vízgazdálkodás továbbra is egyenlő a nullával. A Gerje és Perje két időszakos vízfolyás, amik a Cserhát keleti nyúlványairól lefolyó vizeket vezetik le. A szabályozás előtt a dombos vidékről lezúduló vizek a két ág völgyében szétterülve, nagy területeket mocsarasítottak el időnként még tanyákat is veszélyeztettek. Az utóbbi években átestünk a ló túlsó felére, hiszen egész évben leeresztett zsilipeken keresztül folyik a víz a Tiszába és onnan ki az országból - mutat rá a helytelen vízszabályozás okára Minárovics Máté. A családi gazdaságuk növénytermesztési oldala az alacsony felvásárlás árakkal küzdött, a vágóbáránypiac szerencsére kiszámítható és stabil bevételt biztosított. A 2023-as karácsonyi időszakban újabb rekordot értek el a bárányárak, miközben a takarmányárak a megelőző évhez képest felére csökkentek. 

Minden, ami korábban törvényszerű volt, az ma már messze nem az

- vélekedik Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója. A változások közül talán az egyetlen pozitív a piaci kereslet állandósága, erősödése. A nagysúlyú bárányból óriási hiány van. A bárányárak árak a negyedik negyedévben 10-15 százalékkal magasabbak voltak a tavalyinál. A vágóhídak beszorultak a magas exportárak és az exportpiacok tűrőképessége közé, és a jelenlegi árakkal egyre gyengül a globális versenyképességünk - tájékoztat Juhász Pál. A hazai piacon tavaly (2023-ban) az év első felében egy nagyon jelentős fogyasztáscsökkenést tapasztalhattunk, 25%-kal esett vissza a belföldi forgalom. Ez az év második felében kis mértékben nőtt, de sajnos nem érte el a 2022-es szintet, ami a vásárlóerő csökkenésével magyarázható. Jó ideje reménykednek a juhtartók a 27%-os ÁFA csökkentésében, amivel egy keveset le lehetne faragni az ágazat versenyhátrányából a hazai piacon. 

Hajduk Péter a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója szerint a gyapjúpiaci helyzet 2023-ban sem változott. Sajnos a termelők, a kereskedők és a szaktárca sem foglalkozott közös megoldás kidolgozásán. A juhtej felvásárlási ára az idei évben jelentősen növekedett, a tavalyi 200-250 forintról 350-400 forintra, de az előállítás költségeinek növekedése sokat rontott a jövedelmezőségen. A kecskesajt előállítók helyzetéről is uyganez elmondható.

Az agrártárca megerősítette, hogy a kiskérődző állatjóléti támogatást 2025 után is fenn tartja. Hosszabb távon a jelenlegi 300 ezer helyett 5-600 ezer támogatásra jogosult egyedre nyújthatnak be támogatási kérelmet a juhászok. Rossz hír volt 2023-ban, hogy egyrészt az ÁNT anyajuh támogatást nem fizették, másrészt a kos-, bak beállítás támogatási keretet a túligénylések mértékével nem egészítették ki, így a második körös támogatásigénylést fel kellett függeszteni. Az AM megígérte, hogy ezekre az egyedekre 2024-ben be lehet adni a támogatási kérelmeket és a keretet idén kiegészítik. Az anyakecske támogatást az előző évek 8 200 forintjáról 12 000 forintra emelte a minisztérium, amihez a tenyésztők 2024 első hónapjaiban fognak hozzájutni.

Csomai Géza szerint a 2023-tól indult új támogatási rendszer nem túlzottan gazdabarát, az előző egyszerűbb és kezelhetőbb volt. Például olyan kaszálási, legelésmegőrzési, trágyázási vállalásokra lehetett pontot kapni, amik sok esetben megvalósíthatatlanok. Többeket eltántorított a sok adminisztratív kötelezettség is. Ki kellett volna próbálni előre a rendszert, nem pedig olyan hibákkal elindítani, amivel a gazdálkodókat ismét egy olyan kényszerhelyzetbe hozzák, ami sokaknál az utolsó csepp lehet abban a bizonyos pohárban, hogy végleg abbahagyják az állattartást. 

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?