Barack Obama esete a pecsenyepulykákkal

agrarszektor.hu
Barack Obama a hagyományoknak megfelelően idén is megkegyelmezett a Fehér Háznak felajánlott hálaadásnapi pulykáknak. Az elnöki kegyelemben részesült röpképtelen szárnyasok egy Virginia állambeli parkban élhetik tovább hátrelévő röpke életüket. Mac, a 21 kilós Ohio-i pulykakakas szavazáson nyerte el a Nemzet Pulykája címet és az ezzel járó amnesztiát, Cheese-el, hivatalos dublőrével együtt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új nemzeti források, uniós pályázatok az állattenyésztőknek, de vajon mire is lesz elég a 212 milliárd? Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

Forrás: Europress / Getty

A hálaadás az egyik legfontosabb ünnep Észak-Amerikában, mikor is a betakarítás végeztével az emberek hálát adnak a termésért. Az ünnepi vacsora elengedhetetlen részét képezi a sültpulyka elfogyasztása. A hagyományok szerint már 1621-ben az első telepesek is erre a szárnyasra vadásztak, majd megsütötték az állatot az első hálaadáskor.

Az elnöki pecsenye felajánlása a feljegyzések szerint egészen 1873-ig nyúlik vissza, de hogy az Amerikai Egyesült Államok mindenkori első emberei pontosan mióta részesítik különös kegyelemben a sütőbe szánt pulykákat már sokkal inkább vitatott dolog. Érdekesség, hogy bár 1863-ban Abraham Lincoln - állítólag kisfia kérésére - futni hagyta a két lábon járó karácsonyi csemegét, de a közhiedelemmel ellentétben Harry Truman-nek még 1947-ben sem jutott eszébe kegyelmet gyakorolni hálaadás napján.


Forrás: Europress / Getty

John F. Kennedy-ről azonban már biztosan tudni, hogy 1963. november 18-án - mindössze négy nappal az őt ért merénylet előtt - megirgalmazott, és a felajánlott pulyka helyett egy másikat süttetett meg. Rossz nyelvek szerint voltaképpen megrémült az óriási, 25 kg-os madártól, és tréfálkozva, ezekkel a szavakkal küldette vissza a szerencsés jószágot: "Hadd nőjön még egy kicsit!". Az újságokban mindez persze kegyelmi gesztusként jelent meg, és innentől kezdve hagyományos szokássá vált a regnáló elnökök körében.

Hogy a különösen "szerencsés" szárnyasok még ezek után sem számíthatnak hosszú és nyugodt nyugdíjas évekre, arra kevesen gondolnának. A proteinnel táplált, súlyosan túlhizlalt hibridpulykák ugyanis már születésük pillanatában közeli halálra vannak ítélve; mindössze szűk 5 hónapos földi pályafutásra és intenzív hústermelésre lettek kitenyésztve, belső szerveik csökevényesen fejlettek az életben maradáshoz.

Ennyi pénzt még soha nem pumpáltak a hazai élelmiszeriparba?

Ha valóban beindítja a következő évekre beígért, 300 milliárd forintos programot az élelmiszeripar fejlesztésére a kormány, a hazai állattenyésztés és az iparág több forráshoz juthat, mint együttvéve az elmúlt huszonöt évben - jelentette ki Erdélyi István, a piacvezető szarvasi Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója az USA-beli Hálaadás-ünnep előtt rendezett budapesti konferencián, amelyen az amerikai és a kanadai nagykövetség vezetői is részt vettek. A magyar pulykaágazat azt tűzte célul, hogy az új EU-s költségvetési ciklushoz igazodó, következő hat évben a 2004-es uniós csatlakozáskor elért, 150 ezer tonnás szintre növeli a hazai pulykatermelést.


MTI Fotó: Varga György 
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03